Buddha Music Machines: Βουδισμός και μουσικά μηχανήματα

Buddha Music Machines: Βουδισμός και μουσικά μηχανήματα

Αφού είχα αγοράσει πριν μερικά χρόνια ένα πανέξυπνο gadget, ονόματι FM3 Buddha Machine (το έχω παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο — αυτό που κάνει είναι να παίζει μια πληθώρα απο βουδιστικούς ψαλμούς μέσα απο ένα μικρό ηχείο) και πραγματικά το είχα χορτάσει στο έπακρο, μιας και το χρησιμοποιούσα ακόμα και πρίν απο τον ύπνο, όμως μου δημιουργήθηκε μια εύλογη απορία:

Ποια είναι η σχέση του βουδισμού με τα μουσικά μηχανήματα;

Έτσι μπήκα σε ένα περίεργο διαδικτυακό ψάξιμο χρησιμοποιώντας συνδυασμούς από keywords, για να ανακαλύψω από την θέση της καρέκλας μου πώς έχουν μπερδέψει οι φίλοι μας οι ασιάτες την θρησκεία τους με τα μουσικά gadgets και αν στην τελική κάτι τέτοιο δίνει καλό αποτέλεσμα.

Εντάξει, θα μου πεις, ασχολήθηκες με τον Βουδισμό και την τεχνολογία — δεν σκέφτηκες πως θα ήταν αν συνδυάζαμε χριστιανισμό και τεχνολογία; Ναι, το σκέφτηκα, αλλά δεν θέλω να αφιερώσω άλλο χρόνο στο να το επεξεργάζομαι. Μου μπήκε στο μυαλό η εξής εικόνα:

Μια γιαγιά να έχει στα χέρια της ένα παρόμοιο κουτάκι με το FM3 Buddha, αλλά σε Christian Edition — το FM3 Jesus ας πούμε, και αντί να ακούει το βουδιστικό βζζζ, να έχει την δυνατότητα μέσα από ένα διακοπτάκι 5 θέσεων, να επιλέγει Βυζαντινούς ψαλμούς ανάλογα με την περίσταση. Χαμός θα γινότανε! Θα μαζεύονταν οι γιαγιάδες στις αυλές των μονοκατοικιών τους, μπροστά από ένα τέτοιο κουτάκι και θα απολάμβαναν τις θεσπέσιες αγγελικές μελωδίες που κρύβουν μέσα τους τον Θεό, πίνοντας τον αγαπημένο τους ελληνικό καφέ.

Τρομαχτικό μου φαίνεται, αλλά θα μπορούσε να είναι μια αρκετά επιτυχημένη εμπορική ιδέα για τους αχόρταγους επιχειρηματίες που περιμένουν “κάπου εκεί έξω” μέχρι να βρούνε την τέλεια υλοποιήσιμη ιδέα που θα τους αποφέρει λεφτά — να γίνουν πλούσιοι και να αρχίσουν να μας βλέπουν εμάς “τον απλό κόσμο” ως παιδιά κατώτερου Θεού, Βουδιστικού ή Χριστιανικού, και τα λοιπά…

Ας πάμε λοιπόν στα ασιατικά προϊόντα να δούμε μέχρι που έχει φτάσει το μυαλουδάκι τους στο θέμα της τεχνολογίας και θρησκείας, και ας αφήσουμε τον Χριστιανισμό για άλλη φορά. Όπως καταλάβατε θα ξεκινήσουμε πάλι με το αγαπημένο κλασικό πλέον Buddha Machine!

FM3 Buddha Machine 2

Έχει κάτι περίεργο αυτό το μηχάνημα. Τους πρώτους μήνες που το είχα αγοράσει, δεν μπορούσα πραγματικά να το αποχωριστώ. Το χρησιμοποιούσα ως background μουσική για διάφορες συζητήσεις με κρασί και τα λοιπά, το έβαζα να παίζει με κλειστά τα φώτα, το χρησιμοποίησα σε μουσικά κομμάτια όπως αυτό, αλλά και σε κάθε είδους μουσικό πειραματισμό.

Buddha Box

Ένα πιο ξεκάθαρο, όσον αφορά την χρήση του μηχάνημα, με μια, και πολύ απλή, λειτουργία. Επιλέγεις ποιο ψαλμό θέλεις και απολαμβάνεις την ραδιοφωνική ποιότητα του ήχου, σαν ένας new age μοναχός. Αρκετά δυσεύρετο και δεν μπορώ να βρω από ποια εταιρία κυκλοφόρησε.

Αρκετά από τα μουσικά όργανα που παρουσιάζω σε αυτό το άρθρο, βρίσκονται (πραγματικά) πιο εύκολα σε κάποιο παράδρομο λαϊκής αγοράς έξω από κάποιο βουδιστικό μοναστήρι, πάρα στο διαδίκτυο.

Circuit Bent Buddha Box και άλλες παραλλαγές

Έτσι — λίγο να δούμε ο κόσμος πως αντιμετωπίζει αυτά τα μηχανήματα, που απ’ ότι φαίνεται, παραλλαγές τους υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά περισσότερο σε βουδιστικές χώρες.

Tibetan Chant Box

Αυτό πραγματικά το ψάχνω εδώ και καιρό να το αγοράσω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ιδέες μου έχουν έρθει στο μυαλό όσον αφορά αυτό το κουτάκι. Όπως είπαμε όμως είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν όλα αυτά στο διαδίκτυο. Όσοι πάντως είστε του “αθλήματος” και το βρείτε, σας εύχομαι καλές μουσικές δημιουργίες.

Chinese Chant Box

Ένα ακόμα από τα πολλά gadget που αφορούν την βουδιστική μουσική. Ποιος χρειάζεται τα CD πλέον ε;

Η λίστα συνεχίζεται και δεν νομίζω να τελειώσει ποτέ, γιατι αν πάρουμε ως παράδειγμα οτι από ένα απλο ψάξιμο σε youtube μπορείς να βρείς πάρα πολλά παρόμοια μουσικά όργανα, φαντάζομαι τι θα γίνει αν κάνει κάποιος ένα οργανωμένο ψάξιμο.

iPhone και iPad ως εναλλακτική λύση

Από την στιγμή που δεν θέλετε ένα τέτοιο μηχάνημα να πιάνει χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε να βρείτε τις ίδιες εκδόσεις σε ψηφιακή μορφή για το iPad ή το iPhone σας.