ΑρχικήΛογισμικάGarageband: Μουσική δημιουργία στον υπολογιστή, αλλά και στο iPad

Garageband: Μουσική δημιουργία στον υπολογιστή, αλλά και στο iPad

Λίγο μετά το Logic PRO η Apple μπαίνει στο σχεδιαστήριο και δημιουργεί ένα λιτό, όμορφο και εύκολο DAW (Digital Audio Workstation) για τους νέους μουσικούς και ηχολήπτες. Θα το συναντούσατε μέχρι και πριν λίγο καιρό μόνο στους Mac υπολογιστές, ως μέρος του πακέτου iLife αλλά πρόσφατα έγινε φίλος και με το iPad!

Η σημερινή παρουσίαση αφορά τις λειτουργίες του προγράμματος αλλά και τις διαφορές του σε κάθε λειτουργικό.

Το όνομα του, GarageBand, νομίζω πως είναι το κατάλληλο για να χαρακτηρίσει το προϊόν. Πόσοι από εσάς κάνατε το πρώτο τζαμάρισμα στο γκαράζ του μπαμπα σας; Ναι, λίγοι το ξέρω, γιατί εδώ στην στα μέρη μας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους γκαράζ που θα μπορούσες να τα μετατρέψεις σε αυτοσχέδια στούντιο και να προβάρεις 24/7.

Μπορείς όμως να τζαμάρεις ITB (“in the box”) όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι μουσικοί “του υπολογιστή” και το καλύτερο: μόνος σου, χωρίς να σε ενοχλεί ο οποιοσδήποτε για το αν η μουσική σου τελικά ταιριάζει με τα γούστα του η όχι!

Το Garageband προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ εύκολο sequencer για ηχογράφηση, το οποίο ακολουθώντας όλα τα βασικά και “κλασικά” στάνταρ των παλαιών DAW, σου επιτρέπει να αναπαράγεις, διορθώσεις και να επεξεργαστείς μουσικά αρχεία. Επίσης παρέχει και ένα πολύ όμορφο σύστημα auto-tune για την διόρθωση στα φωνητικά ή και σε άλλα όργανα που παρουσιάζουν “φάλτσα”.

MIDI Editing

Τι θα ήταν ένα πρόγραμμα χωρίς το midi; Μπορείτε να εισάγετε και να επεξεργαστείτε αρχεία MIDI (.mid) μιας και ήδη από τις εποχές που η Apple αγόρασε και εξέλιξε έναν άλλο sequencer της το Logic, διατήρησε άψογα το φλερτ με το πρωτόκολλο αυτό.

Music Lessons

Από το GarageBand ’09, η Apple έχει εισάγει την δυνατότητα για μουσικά μαθήματα. Αρκετά έξυπνο και πετυχημένο διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρονική μάθηση της τάξεως των 5$ που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε την λογική που υπάρχει πίσω από το είδος της μουσικής μάθησης σε DVD, που αποδείχθηκε λίγο ποιο κάλο από αυτό των VHS.

Ιστορία

Το Garabeband πρωτοεμφανίστηκε το 2004 υπό την επίβλεψη του κ. Gerhard Labgeling. Όποιοι είστε παλιοί χρήστες του Logic σίγουρα θα τον γνωρίζετε. Λόγω της επιτυχίας του ακολούθησαν επόμενες εκδόσεις του προγράμματος ακόμα πιο φιλικές στον χρήστη και νέο μουσικό.

To Garageband 2 ανακοινώθηκε το 2005 και περιείχε αρκετές αναβαθμίσεις, όπως το music notation και pitch fix.

To Garageband 3 ανακοινώθηκε το 2006 στο Macworld Conference Expo και περιείχε το podcast studio, αλλά και συνδεσιμότητα με το iChat.

To Garabeband 4 ή Garageband ’08, μέρος του iLife ’08, μας είχε δώσει την δυνατότητα πιο εξελιγμένης νοοτροπίας στην ηχογράφηση σε σχέση με τους προκατόχους του, αλλά και export της μουσικής σε iPhone. Μαζί μας έδινε και την δυνατότητα του Magic GarageBand, ενός εικονικού 3D studio!

To Garageband 5 ήτανε μέρος του iLife ’09 και η σημαντική του αλλαγή ήταν στα εφέ για τους κιθαρίστες, όπως οι εφέκτορες και οι ψηφιακές καμπίνες, που πρόσφεραν διαφορετικό και ιδιαίτερο ήχο.

To Garageband 6 ή αλλιώς Garageband ’11 ήταν μέρος του iLife ’11 και πρόσφερε την δυνατότητα Flex Time, που συναντήσαμε και στο Logic αλλά και match tempo και πρόσθετους ενισχυτές και stompbox για τους κιθαρίστες.

Jam Packs

Ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα συστατικά του GarageBand είναι τα Jam Packs. Είναι τα λεγόμενα add-ons του προγράμματος και μας προσφέρουν νέους ήχους και software instruments. Η πλήρης λίστα των Jam Packs είναι και η παρακάτω:

  • GarageBand Jam Pack: Remix Tools
  • GarageBand Jam Pack: Rhythm Section
  • GarageBand Jam Pack: Symphony Orchestra
  • GarageBand Jam Pack: World Music
  • GarageBand Jam Pack: Voices

GarageBand για iOS

Πριν κάποια χρόνια η Apple ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα είναι πλέων συμβατό και με το iPad (μαζί με την πρώτη του έκδοση, όχι αναγκαστικά μόνο με το iPad 2).

Δηλώνω ενθουσιασμένος με αυτή την κίνηση της Apple μιας και θέτει διαφορετικά στάνταρ για ένα ολοκληρωμένο μουσικό πρόγραμμα σε αυτό το νέο λειτουργικό. Με μία πάρα πολύ χαμηλή τιμή, της τάξεως των 4.99 δολάρια προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες με τον μεγάλο του αδερφό, δημιουργώντας προβληματισμό σε άλλες εταιρίες δημιουργίας μουσικών προγραμμάτων για το iPad, που το κόστος τους φτάνει τα 40 δολάρια ανά application στο itunes store.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166