Callas Forever – Κάλλας για πάντα
Πάντα μου άρεσε η κλασική μουσική. Εντάξει, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι και μόνιμος θαμώνας του Μεγάρου Μουσικής, δεν χρειάζεται όμως να είστε και τέτοιος για να θαυμάσετε την υπέροχη φωνή της σοπράνο Maria Callas σε ένα εκπληκτικό soundtrack για μια μάλλον κακή και πιθανόν δυσφημιστική για τη μεγάλη ερμηνεύτρια ταινία.
Γνωστές μελωδίες από την Carmen, Tosca, Traviata και Madama Butterfly, υπέροχες ορχήστρες και χορωδίες(Orchestra du theatre national de l’ opera de Paris, Choro e Orchestra del teatro alla Scala, Philarmonia Orchestra – Choeurs Rene Duclos), η Μαρία Καλογεροπούλου (Κάλλας) και ο τενόρος Nicolai Gedda σε μια πανδαισία πανέμορφων μελωδιών, μας μεταφέρουν στην εποχή που μεσουρανούσε η ελληνίδα σοπράνο και μας αποζημιώνουν για όσα τραβήξαμε όσοι πιστέψαμε στην προσπάθεια του Franco Zeffirelli και μάλιστα πολύ γενναιόδωρα, με 73 ολόκληρα λεπτά κλασικής μουσικής.
Οι μελωδίες που συνέθεσε ο Alessio Vlad(Callas Forever – Καλλας για παντα, Pienie, Maria and Larry) επίσης υπέροχες, δένουν πολύ όμορφα με το υπόλοιπο cd, μαγεύοντας τον ακροατή.
Είναι σαφές πως δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις περί «ιεροσυλίας» γι’ αυτή τη «διαπλοκή» των συνθέσεων του σύγχρονου συνθέτη με αυτές μεγάλων κλασικών και μάλιστα είμαστε υπέρμαχοι της προσπάθειάς του να σταθεί δίπλα σε ονόματα όπως αυτά των Puccini, Bizet, Verdi και Bellini. Άλλωστε κι ο Alessio Vlad δεν είναι τυχαίος.
Συνθέτης πολλών soundtracks ταινιών όπως τα αριστουργηματικά «Jane Eyre», «Τσάι με το Μουσσολίνι» (αμφότερα του Franco Zeffirelli), Eλευθερωστε τα Ψαρια και άλλα εξίσου υπέροχα, οι δουλειές του θεωρούνται πλέον κλασικές, δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, δεν πρόκειται απλά για ένα cd κλασικής μουσικής. Πρόκειται για soundtrack και ως τέτοιο οφείλει να περιέχει καινούριες συνθέσεις, ειδικά γραμμένες για την ταινία.
Λάτρεις της κλασικής μουσικής, της όπερας και -φυσικά- της Μαρία Κάλλας, σπεύσατε!
Soundtrack tracklist
- Un bel di vedremo (Madama Butterfly)
- Callas forever
- O mio babbino caro (Gianni Schicchi)
4-7. Prelude – Habanera (Carmen) - Gypsy song (Carmen)
- Flower song (Carmen)
10-12. March and Chorus – Finale (Carmen) - Pienie
- Libiamo, ne’ lieti calici (Brindisi) (La traviata)
- Maria and Larry
- Vissi d’ arte (Tosca)
17-18. Act II Finale (Tosca) - Casta Diva (Norma)
- Βαθμολογία: 9/10 (κλασικά…)
- Συνολική χρονική διάρκεια soundtrack: 73:07
Requiem for a Dream – Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο
Αν αναρωτιέστε πού το θυμηθήκαμε, προφανώς δεν είστε ανάμεσα σ’ αυτούς που ζήτησαν ακριβώς αυτό: Να θυμηθούμε κάποια καλά soundtrack ταινιών που έχουν ήδη βγει στις αίθουσες αρκετό καιρό πριν και να τα παρουσιάσουμε πάραυτα στο Texnologia. Βρήκαμε λοιπόν το requiem for a dream και θεωρώντας πως πολλούς μάγεψε η ταινία και άλλους τόσους η μουσική της (count me in!), το ρίχνουμε στην αρένα, δυο χρόνια μετά την επίσημη έξοδό του στα δισκοπωλεία!
Πόσες φορές σας συμβαίνει να αγαπήσετε ένα cd απ’ την πρώτη κιόλας ακρόαση, άσχετα αν έχετε δει ή όχι την ταινία για την οποία γράφτηκε; Σίγουρα όχι συχνά αλλά όταν συμβεί είναι κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα… Πόσο συχνά συμβαίνει να είναι το ίδιο εξαιρετικά βιβλίο-ταινία-soundtrack; Σπάνια… Ε, λοιπόν εδώ έχουμε τον μαγικό συνδυασμό: 2 στα 2!
Ηλεκτρονική μουσική και ένα βιολί που μαγεύει, ένα cd με 33 ολόκληρα μουσικά θέματα, χωρισμένα σε 3 περιόδους (καλοκαίρι – φθινόπωρο – χειμώνας) που όμως ίσα που ξεπερνά τα 50 λεπτά… Περίεργο; Καθόλου αν υπολογίσουμε ότι 12 απ’ αυτά είναι διάρκειας μικρότερης του ενός λεπτού ενώ άλλα 11 είναι μεταξύ ενός και δυο λεπτών. Σύνολο: 23 από τα 33, μόλις που ξεπερνούν συνολικά τα 20 λεπτά.
Το αποτέλεσμα είναι να μένει μια περίεργη γεύση ανικανοποίητου που απλά μας κάνει να θέλουμε κι άλλο, σαν μια καλή ταινία που εκεί που νόμιζες ότι θα μπορούσε (και θα ήθελες) να συνεχιστεί περισσότερο, εκεί ακριβώς τελειώνει. Κι εσύ φυσικά πας να την ξαναδείς για να κορέσεις την «πείνα σου». Ακριβώς αυτό καταφέρνει το score του Ρέκβιεμ για ένα όνειρο. Προκαλεί αχόρταγες ακροάσεις ξανά και ξανά, δεν κουράζει, παρά αφήνει την πιο όμορφη εντύπωση στον ακροατή του. Και το σίγουρο είναι ότι θα βάλετε πολλές φορές το cd στο cd player μέχρι να το χορτάσετε.
Ξεκινώντας από το καλοκαίρι, μεταφέρει ακριβώς το κλίμα που υπάρχει στην ταινία και το βιβλίο στην αντίστοιχη εποχή: πάρτι αλλά κι ένας υποβόσκων φόβος, ένας κίνδυνος πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια των πρωταγωνιστών. Ωστόσο, η αισιοδοξία και τα όνειρα, είναι ακόμα εδώ. Κορυφαίο το άνοιγμα του cd με το #8220;Summer Overture”, ένα «δαιμονισμένο» βιολί που μένει χαραγμένο στη μνήμη (μου έχει τύχει να πιάσω τον εαυτό μου στην προσπάθειά του να «μιμηθεί» το βιολί αυτό…) και μια μελωδία που επαναλαμβάνεται με διάφορες παραλλαγές στη συνέχεια (χωρίς σε καμιά περίπτωση να καταντά κουραστικό), ένα “Party” διάρκειας 28 δευτερολέπτων στη συνέχεια και το σκοτεινό “Coney Island Dreaming” από κοντά, το 2ο “Party” (άλλα 36 δευτερόλεπτα) να μας θυμίζει την αρχική και συχνά επαναλαμβανόμενη μελωδία και μερικά ακόμα χαμηλών τόνων κομμάτια που ανεβάζουν την ανησυχία και φυσικά το εκρηκτικό “High on life” (high on rhythm too…), το επίσης υπέροχο (το βιολί κι εδώ δίνει ρεσιτάλ) “Ghosts”, το «αλλόκοτο» (μοιάζει με παραφωνία ανάμεσα στα άλλα, κάθε άλλο όμως, είναι απλά αυτό το Conga που μας προετοιμάζει για την αλλαγή της εποχής) “Bialy & Lox Conga”.
Το φθινόπωρο, σηματοδοτεί την επικείμενη καταστροφή, την καταδίκη των ηρώων. Τα όνειρα αρχίζουν να γίνονται εφιάλτες. Τα φαντάσματα είναι εδώ. Η διάθεση του cd είναι σαφώς πιο σκοτεινή, πιο εφιαλτική. Η γνωστή πια μελωδία, μεταλλάσσεται απρόσμενα στο “Marion Barfs” και τώρα ακούγεται σαν κραυγή αγωνίας και απόγνωσης. Η μεγάλη «μπάζα», μετατρέπεται σε φιάσκο (“Supermarket Sweep”) και τα όνειρα είναι πάλι η μόνη λύση (“Dreams”). Όταν όμως η πραγματικότητα τα διαψεύδει, η παράνοια δεν απέχει πολύ (“Bugs got a devilish grin Conga”).
Ο Χειμώνας μπαίνει βίαια. Τα “Winter Overture” και “Southern Hospitality” ανοίγουν με απίστευτη σκληρότητα την εποχή, που μέλει να πραγματοποιήσει τους χειρότερους εφιάλτες των ηρώων. Ο φόβος είναι εδώ (“Fear”) και φυσικά η ένταση στο αποκορύφωμά της (“Full Tense”). Ετοιμαστείτε για ένα ηχηρό χαστούκι που θα σας συγκλονίσει. Έφτασε η αρχή του τέλους (“The beginning of the end”), και μαζί της τα φαντάσματα ενός μέλλοντος που έχει οριστικά χαθεί (“Ghosts of a future lost”). Είναι η στιγμή που οι πρωταγωνιστές διαλύονται ψυχικά και σωματικά (“Meltdown”). Είναι η στιγμή της κατάρρευσης.
Ένα από τα soundtracks που δύσκολα ξεπερνιέται και που μάλιστα είναι ικανό να προκαλέσει την επιθυμία όσων δεν έχουν δει την ταινία να σπεύσουν άμεσα στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς, είναι το Requiem for a Dream, η καλύτερη -μακράν!- δουλειά του Clint Mansell(“π”, Η Τρυπα, Murder by Numbers), σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία με το Kronos Quartet( Heat).
Άραγε, πώς θα ήταν η ταινία χωρίς την εκπληκτική μουσική του Mansell; Σίγουρα διαφορετική.
Soundtrack tracklist
- Summer: Summer Overture
- Summer: Party
- Summer: Coney Island Dreaming
- Summer: Party
- Summer: Chocolate Charms
- Summer: Ghosts of Things to Come
- Summer: Dreams
- Summer: Tense
- Summer: Dr. Pill
- Summer: High on Life
- Summer: Ghosts
- Summer: Criminand and Dealin
- Summer: Hope Overture
- Summer: Tense
- Summer: Bialy and Lox Conga – Moonrats
- Fall: Cleaning Apartment
- Fall: Ghosts-Falling
- Fall: Dreams
- Fall: Arnold
- Fall: Marion Barfs
- Fall: Supermarket Sweep
- Fall: Dreams
- Fall: Sara Goldfarb Has Left the Building
- Fall: Bugs Got a Devilish Grin Conga
- Winter: Winter Overture
- Winter: Southern Hospitality
- Winter: Fear
- Winter: Full Tense
- Winter: The Beginning of the End
- Winter: Ghosts of a Future Lost
- Winter: Meltdown
- Winter: Lux Aeterna
- Winter: Coney Island Low
- Βαθμολογία: 10/10 (Τολμήστε το!)
- Συνολική χρονική διάρκεια soundtrack: 50:15