ΑρχικήΨυχαγωγίαCanyoning: Διάσχιση φαραγγιού μία ακραία περιπέτεια

Canyoning: Διάσχιση φαραγγιού μία ακραία περιπέτεια

Δάμασε νερά και βράχια, κατέβα για να ανέβεις. Η διάσχιση φαραγγιού είναι μια extreme περιπέτεια, που είναι γνωστή παγκοσμίως με την ονομασία Canyoning.

Tο Γκάλι είναι μία αχανής σχισμή στο Βόρνεο και θεωρείται το πιο επικίνδυνο φαράγγι του κόσμου. Όταν μία ομάδα από έμπειρους adventurers αποφάσισε να το κατακτήσει το 1994, ξέμεινε εκεί τρεις εβδομάδες. Το fortune cookie που συνοδεύει την ιστορία είναι: Το θέμα δεν είναι να μπεις στο φαράγγι, αλλά να βγεις. Εσύ δεν χρειάζεται να πας στο Βόρνεο, μπορείς να αρχίσεις από την Ελλάδα. Η διάσχιση ενός φαραγγιού, σε όποια χώρα και αν είσαι, υπόσχεται μυστήριο και σασπένς.

Βασική εκπαίδευση στο canyoning

Για μία ακόμα φορά πρωτοπόροι στο canyoning θεωρούνται, για ευνόητους λόγους, οι ορειβάτες, αφού το ορεινό ανάγλυφο περιλαμβάνει και φαράγγια, που συχνά αποδεικνύονται σπαζοκεφαλιές για όσους αποφασίζουν να τα εξερευνήσουν. «Άγνωστο φαράγγι σημαίνει ανυπαρξία προηγούμενης εμπειρίας. Μπορεί να καταλήγει σε αδιέξοδο ή βάραθρο, μπορεί να περιλαμβάνει απροσπέλαστους καταρράκτες, σαθρά τοιχώματα και διάφορα άλλα κωλύματα» διευκρινίζει ο Γιώργος Μαστοράκης, ο οποίος το 1996 «άνοιξε» με τον Μιχάλη Τσουκιά το φαράγγι του θρυλικού Βόθωνα στην Ευρυτανία.

Πριν γίνεις φαραγγοδαμαστής, καλό είναι να γεμίσεις το βιογραφικό σου με κάμποση εμπειρία, δηλαδή αρκετές διασχίσεις. Κάθε χρόνο διοργανώνεται Σχολή Διάσχισης Φαραγγιών (για πληροφορίες στο www.canyoning.gr), η οποία διαρκεί περίπου τέσσερις ημέρες και μαθαίνεις τεχνικές κίνησης. Παράλληλα, γνωρίζεις μερικούς ελληνικούς κάθετους παράδεισους.

Όμως εξορμήσεις canyoning διοργανώνουν και οι εξής εταιρείες:

 • Trekking Hellas, τηλ.: 210-3310323
 • No Limits, τηλ.: 26550.23777
 • Αlpin Club, τηλ.: 210-67.53.514-5
 • Aλπική Ζώνη, τηλ. 26510.23.222, 26550.24.822
 • Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, τηλ.: 210-8218401

Κιτ επιβίωσης για να διασχίσεις φαράγγι

«Το φαράγγι θα πρέπει στην αρχή να σε ζορίσει και μετά να σε σαγηνεύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ακολουθήσει κανείς ορισμένους βασικούς κανόνες» τονίζει ο Γιώργος Μαστοράκης. «Κατ’ αρχάς, κανένας άπειρος στις υπαίθριες δραστηριότητες δεν ξεκινάει μια ωραία πρωία μόνος του». Εκτός λοιπόν από κότσια πρέπει οπωσδήποτε να ξέρεις κολύμπι σε συνθήκες ζόρικες: χαμηλή θερμοκρασία, φορτίο, κούραση και ορμητικά νερά. Για τη συνέχεια έχουμε και λέμε: η ορειβατική παιδεία αποδεικνύεται χρήσιμη σε συγκεκριμένες στιγμές, για παράδειγμα, στην τεχνική ασφάλισης, διότι το φαράγγι δεν το κατεβαίνεις μόνο με τα πόδια, αλλά κυρίως με σκοινιά. Εννοείται ότι η φυσική κατάσταση είναι εκ των ων ουκ άνευ, γιατί στο canyoning συνδυάζεται η ορεινή πεζοπορία και αρκετά συχνά η αναρρίχηση.

Πριν να ξεκινήσεις να διασχίζεις ένα άγνωστο ανοιχτό φαράγγι, επιβάλλεται πρώτα να ακολουθήσεις μερικές βασικές αρχές:

 1. Μάθε από πριν τα χαρακτηριστικά του: Πόσο νερό έχει, τις υψομετρικές διαφορές, το χρόνο διάσχισης, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πηγές πληροφόρησης είναι οι ορειβάτες και οι ανάλογοι σύλλογοι, αλλά και οι ντόπιοι, οι οποίοι ξέρουν τον τόπο τους απέξω κι ανακατωτά.
 2. Τip: Οι χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού θα σου χρησιμέψουν, γιατί είναι οι πιο λεπτομερείς. Ωστόσο πλέον με τη χρήση του Google Map στο smartphone ή το tablet σου μπορείς να κάνεις μία χαρά τη δουλειά σου.
 • Όταν βρέχει, δεν μπαίνεις: Το φαράγγι γεμίζει νερό και υπάρχει πιθανότητα να εγκλωβιστείς.
 • Τσέκαρε τον εξοπλισμό σου δύο και τρεις φορές: Στο ήδη ανοιχτό φαράγγι έχουν τοποθετηθεί οι ασφάλειες (αγκυρώσεις), όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
 • Ποτέ μην πας μόνος: Διάλεξε είτε κάποιον έμπειρο οδηγό είτε μια εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων, για να μην τραβιέσαι άδικα.

Διάσχιση φαραγγιού Α λα ελληνικά

Το Γκραν Κάνιον πέφτει μακριά, το Γκάλι είναι δύσκολο, άρα τι μένει; Τα ελληνικά φαράγγια που (όπως λέμε για τα περισσότερα πράγματα σε αυτή την χώρα) δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα απανταχού διεθνή. Η ποικιλία μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που θα δυσκολευτείς να διαλέξεις.

Για αρχάριους canyoning του δημοτικού

 • Μαύρη Σπηλιά: Βρίσκεται στην Ευρυτανία κοντά στο χωριό Προυσσός. Εύκολο, με μικρούς καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και μία σπηλιά… μαυρισμένη, εξαιτίας της φωτιάς που ανάβουν οι βοσκοί για να ζεσταθούν. Η διάσχιση διαρκεί περίπου 3 ώρες και η καλύτερη εποχή είναι από Μάιο έως Οκτώβριο.
 • Φαράγγι της Βίνιανης: Κι αυτό βρίσκεται στην Ευρυτανία – στο ομώνυμο χωριό. Είναι πανέμορφο, γεμάτο πλατάνια και νερά με εύκολους καταρράκτες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα. Μην ξεχάσεις στο τέλος να κάνεις μπάνιο στον Ταυρωπό! Ιδανική εποχή: από Μάιο έως Ιούλιο.

Για έμπειρους παίκτες

 • Βόθωνας: Θα το βρεις στην Ευρυτανία – στο χωριό Καρίτσα. Ενα θεαματικό φαράγγι με αλλεπάλληλους καταρράκτες που φτάνουν και τα 25 μέτρα. Αγριο κι επιβλητικό, με βράχους και πυκνή βλάστηση, χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να το διασχίσει κανείς. Ιδανικότερη εποχή: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
 • Φόνισσα: Στην περιοχή της Κορινθίας βρίσκεται ένα δημοφιλές «πάρκο». Όνομα και πράμα σε ορισμένα σημεία του, με στενά περάσματα και ζόρικα εμπόδια από πέτρες και κορμούς. Εχει κάμποσες λίμνες και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν βρέχει, οπότε απλώς το ξεχνάς. Ιδανική περίοδος: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
 • Φαράγγι του Χα: Φαίνεται από το δρόμο που οδηγεί από τον Αγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα. Μία στενή σχισμή στο Νομό Λασιθίου οριοθετεί ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα φαράγγια της Ελλάδας. Καλύτερη περίοδος είναι όταν έχει τρεχούμενο νερό, δηλαδή από το Μάρτιο έως το Μάιο, γιατί μετά ξεραίνεται και χάνει το ενδιαφέρον του.

Δες παρακάτω ένα ενδιαφέρον βίντεο στο Canyoning:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166