Capoeira: Τούμπα στον αέρα, σβούρες και λακτίσματα

Capoeira: Τούμπα στον αέρα, σβούρες και λακτίσματα

Τούμπα στον αέρα, σβούρες και λακτίσματα στην παραλία και μουσική από τη Βραζιλία. Η capoeira έχει έρθει στην Ελλάδα και παίζει δυνατά. Μάθε τα μυστικά της και δυνάμωσε σώμα και πνεύμα. Το Texnologia.Net θα σε ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της καποέιρα, μαθαίνοντας χρήσιμα στοιχεία για αυτήν την εξωτική πολεμική τέχνη ποy για έναν περίεργο λόγο είναι λιγότερο γνωστή από τις υπόλοιπες, όπως για παράδειγμα το κινέζικο κουνγκ φου, και το γιαπωνέζικο καράτε.

Η capoeira εμφανίστηκε αρχικά στη Βραζιλία, αλλά οι ρίζες της είναι αφρικανικές, διότι δημιουργήθηκε από Αφρικανούς σκλάβους στη χώρα της σάμπα. Οι σκλάβοι τραγουδούσαν, έπαιζαν μουσική και χόρευαν ουσιαστικά για να μεταμφιέσουν την capoeira, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί τέχνη αυτοάμυνας και κατασταλεί από τους γαιοκτήμονες. «Για τη διάδοσή της στην Ελλάδα συνετέλεσαν δύο σημαντικοί mestre (δάσκαλοι): ο Ediandro και ο Pit Bull. Αυτό συνέβη πριν από περίπου έξι χρόνια» λέει ο Monitor Dudu, δάσκαλος της capoeira στη σχολή Modulor. Είναι ένα κομμάτι της βραζιλιάνικης κουλτούρας, που πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν.

Μάθημα φιλοσοφίας

«Όσον αφορά τις ηθικές αρχές της, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις γι’ αυτές. Κάθε δάσκαλος σκέφτεται διαφορετικά» λέει ο Dudu. Οι αξίες της είναι πολλές: πρεσβεύει το σεβασμό, την ελευθερία, την οικογένεια, τη φιλία κι άλλες παραδοσιακές αξίες που αναπτύχθηκαν στη Βραζιλία. Παλαιότερα, βέβαια, όποιος έκανε capoeira διωκόταν, θεωρείτο κάτι που έκαναν οι αλήτες, οι άντρες του δρόμου, άτομα που δεν έκαναν τίποτε στη ζωή τους. Τώρα πια η κοινωνία τη βλέπει ως ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης κουλτούρας και ως άθλημα. «Ο σκοπός της είναι να διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων, όπως συμβαίνει τώρα χάρη σε ανθρώπους που υπέφεραν πολύ στο παρελθόν για να συμβεί αυτό» λέει ο Dudu.

Game time

Η capoeira είναι ένα παιχνίδι ερώτησης και απάντησης. «Σε ένα παιχνίδι, τα δύο άτομα μέσω των κινήσεών τους κάνουν ερωτήσεις (επίθεση) και δίνουν απαντήσεις (άμυνα)» λέει ο Dudu και συνεχίζει: «Στην capoeira δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχει σεβασμός απέναντι στις αξίες και τις βάσεις της». Στην capoeira όλοι είναι νικητές. Oι βάσεις της capoeira είναι η ginga (αυτή είναι η «αρχή» και το «τέλος» όλων των κινήσεων) καθώς και οι παραδόσεις των παλαιότερων capoeiristas. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα berimbaus και τα τραγούδια είναι αυτά που θα παρέμβουν αν η τροπή του παιχνιδιού έχει αρνητική εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, το berimbau με τον πιο μπάσο ήχο, η gunga, η οποία συνήθως είναι στα χέρια του αρχαιότερου που βρίσκεται στη roda, είναι αυτή που δίνει το σύνθημα για την αλλαγή του παιχνιδιού.

Δύο από τους βασικούς τρόπους παιχνιδιού capoeira είναι η angola και η regional. H angola έχει συνήθως πιο αργό ρυθμό και συμβολικό χαρακτήρα. Ως τρόπος παιχνιδιού, οι κινήσεις γίνονται πιο κοντά στο έδαφος. Αντιθέτως, η regional έχει πιο γοργό ρυθμό και πιο πολλές όρθιες-εναέριες κινήσεις.

Ισορρόπησε το σώμα σου στην capoeira

Με την capoeira θα γυμνάσεις όλους τους μυς του σώματος σου. Σημεία που θα επιβαρύνεις ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μην τα πιέζεις στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου στο γυμναστήριο. Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να δουλέψεις με τους αντίθετους μυς. Για παράδειγμα, όταν νιώσεις ότι επιβαρύνονται οι ραχιαίοι σου (δυναμώνουν πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) δούλεψε τους αντίθετους μυς -τους κοιλιακούς- με ροκανίσματα, για να υπάρχει πάντοτε μυϊκή ισορροπία στο σώμα σου. Ταυτοχρόνως χρειάζεσαι πολύ καλή ευελιξία και ισορροπία. «Βάλε στο πρόγραμμά σου πολλές διατάσεις και ασκήσεις με μεγάλες μπάλες, για να βελτιώσεις την ευελιξία και την ισορροπία σου» λέει ο Λευτέρης Καβούκης, personal trainer του ΜΗ.

Tips από το Σάντος

  • Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει πάντοτε να προστατεύεις το πρόσωπό σου.
  • Ασε τη βαρύτητα να καθοδηγήσει το σώμα σου. Μην προσπαθήσεις να διορθώσεις μία λανθασμένη κίνησή σου. Υπάρχει περίπτωση να τραυματιστείς.
  • Βγάλε το ρολόι σου. Ασε ό,τι αξεσουάρ φοράς στο ντουλαπάκι των αποδυτηρίων.
  • Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μην προσπαθήσεις να εκτελέσεις κίνηση που δεν κατέχεις πλήρως.
  • Κοίτα τον άλλο πάντοτε στα μάτια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κάποια στιγμή θα μπορέσεις να διαβάσεις την επόμενη κίνησή του.
  • Κάνε γαργάρες με αλατόνερο πριν από το παιχνίδι. Δεν θα πάρεις το μικρόφωνο στα χέρια, αλλά μην ξεχνάς ότι έχει πολύ τραγούδι.
  • Στις παρκέ επιφάνειες διάλεξε παπούτσια που δεν γλιστράνε (με λαστιχένια σόλα) ή παίξε ξυπόλητος.

Πάρε το ντέφι

«Η μουσικότητα είναι 90% συνδεδεμένη με την capoeira. Στο jogo (παιχνίδι) δεν μπορείς να παίξεις χωρίς μουσική» λέει ο Dudu. Η μουσική είναι που καθορίζει τον τύπο του παιχνιδιού, καθώς επίσης μέσω των στίχων των τραγουδιών περνά κάποια μηνύματα στους capoeiristas που παίζουν εκείνη την ώρα, π.χ. να προσέχουν ή να προφυλάσσονται περισσότερο. Τα τραγούδια συνήθως διηγούνται παλιές ή σύγχρονες ιστορίες κι έχουν αλληγορικά νοήματα.

Προηγούμενο άρθροΗ Τέχνη του Φιλιού. Το Σύστημα που Κερδίζει
Επόμενο άρθροCamel trekking: Διέσχισε την έρημο Σαχάρα με καμήλα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας