Championship Manager 4

Championship Manager 4
  • Είδος: Sports, Soccer
  • Εκδότης: Eidos Interactive
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Sports Interactive
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου 2003
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, Mac
  • Mode: Single player, multiplayer

Επιτέλους! Είμαι βέβαιος πως αυτή η λέξη βγήκε από το στόμα πολλών gamers, όταν στις 28 μαρτίου 2003 η Sports Interactive ανακοίνωσε τη κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Championship Manager 4. Μάλιστα η ανυπομονησία αυτή επιβεβαιώθηκε και μέσα από τις τεράστιες πωλήσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε χρόνο ντε τε.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, η σειρά Championship Manager, πραγματεύεται τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου, από τη θέση του manager. Η όλη ιστορία ξεκίνησε το 1992 όταν οι αδερφοί Paul & Oliver Collyer κυκλοφόρησαν το πρώτο CM. Ποιος να φανταζόταν άραγε πως μετά από 11 χρόνια, αυτό το παιχνίδι στατικών εικόνων, χωρίς γραφικά και ήχο και που φιλοξενούσε μόνο με το Αγγλικό πρωτάθλημα, θα γινόταν ένα από τα πιο επιτυχημένα games όλων των εποχών; Ίσως, ούτε και οι ίδιοι οι δημιουργοί του….

Μέχρι τη κυκλοφορία του Championship Manager 2, βγήκαν διάφορες εκδόσεις του αρχικού CM, ενημερωμένες με τα στοιχεία των νέων περιόδων, ενώ κυκλοφόρησε και έκδοση με το Ιταλικό πρωτάθλημα (η οποία είναι υπεύθυνη για το βασανισμό του drive της Amiga μου). Με τη κυκλοφορία του 2ου μέρους, έγιναν αρκετές αλλαγές (μάλιστα περιελάμβανε και ραδιοφωνικό σπηκάζ!), ενώ στην επόμενη έκδοση (96/97) έκαναν την εμφάνισή τους νέα πρωταθλήματα εντός της ίδιας έκδοσης (όχι δηλαδή ξεχωριστά).

Η επανάσταση όμως έγινε με τη κυκλοφορία του 3ου μέρους της σειράς και ειδικά με την έκδοση 00/01, το οποίο παραλίγο να διαγράψει τη λέξη… ύπνος από το λεξικό μου. Πλέον είχαμε περισσότερα πρωταθλήματα (μεταξύ των οποίων και το δικό μας) και ασφαλώς πολλά νέα στοιχεία. Μετά λοιπόν από πολύ καιρό, ήρθε επιτέλους η ώρα που έπεσε στα χέρια μου η νέα έκδοση.

Νέα πρωταθλήματα

Στο Championship Manager 4 λοιπόν, βρίσκουμε τα πρωταθλήματα, ούτε λίγο ούτε πολύ 39 χωρών! Πιο συγκεκριμένα έχουμε (σε παρένθεση ο αριθμός των πρωταθλημάτων της κάθε χώρας): Αγγλία (5), Αργεντινή (2), Αυστραλία (1), Αυστρία (2), Βέλγιο (3), Β. Ιρλανδία (2), Βραζιλία (3), Γαλλία (3), Γερμανία (3), Γιουγκοσλαβία (2), Δανία (2), Ελβετία (2), Ελλάδα (2), Ιαπωνία (2), ΗΠΑ (3), Ινδία (1), Ιρλανδία (2), Ισπανία (3), Ισραήλ (1), Ιταλία (4), Κίνα (2), Κολομβία (2), Κροατία (2), Μεξικό (2), Νορβηγία (3), Ν. Αφρική (2), Ν. Κορέα (1), Ολλανδία (2), Ουαλία (1), Πολωνία (2), Πορτογαλία (3), Ρωσία (2), Σιγκαπούρη (1), Σκοτία (4), Σουηδία (3), Τουρκία (3), Τσεχία (2), Φινλανδία (2), Χονγκ Κονγκ (1). Ουφ, κουράστηκα! J Συνολικά δηλαδή έχουμε 88 πρωταθλήματα. Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια εντυπωσιακός και κατά τη γνώμη μου πολύ εμπορικός.

Γιατί εδώ που τα λέμε ποιος θα ασχοληθεί με πρωταθλήματα όπως του… Χονγκ-Κονγκ, της Σιγκαπούρης ή της Κίνας; Πιστεύω κανείς εκτός από τους εκεί κατοίκους. Σαφώς μια έξυπνη κίνηση από τη πλευρά της SI, η οποία έλαβε υπ’ όψιν τους χρήστες από εκεί που συμμετείχαν στο forum. Σιγκαπούρη (1). Από τι στιγμή που ο κάθε παίκτης επιλέγει το ποια πρωταθλήματα θα παίξει, απλώς προσπερνάει αυτά που δεν τον ενδιαφέρουν.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Εντάξει μπορεί οι πρίγκιπες να μην έχουν και τόσες πολλές δυσκολίες στη ζωή τους, αλλά για τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες εδώ και 2 περίπου χρόνια είναι κάπως δύσκολα τα πράγματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το βασιλιά των σπορ.

Όταν ακούς από τα χείλη του προέδρου της πλουσιότερης ομάδας του κόσμου (Manchester United) να δηλώνει πως δεν πρόκειται να προβούν σε μεταγραφές, αν δεν εξοικονομήσουν λεφτά από πωλήσεις παικτών, τότε καταλαβαίνεις την έκταση του προβλήματος. Το γεγονός αυτό υπάρχει και στο CM4 και ειδικά στα μικρότερης δυναμικότητας πρωταθλήματα. Από τη μια δεν υπάρχουν χρήματα για μεταγραφές και από την άλλη είναι χαμηλό και το budget για τις αμοιβές των παικτών. ‘Oμως όσο ενοχλητικό και αν είναι αυτό το στοιχείο, δεν παύει να κάνει το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό.

Ειδικά στο Ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο να αποκτήσεις καλούς παίκτες, όχι μόνο λόγω οικονομικών περιορισμών αλλά και έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς των παικτών. Δύσκολο είναι επίσης να ανανεώσεις και τα συμβόλαια των πρωτοκλασάτων παικτών σου.

Παίζοντας με τον Ολυμπιακό (τι πρωτότυπο ε;) δεν κατάφερα να ανανεώσω το συμβόλαιο του Zetterberg (έφυγε με ελευθέρας), ενώ τη δεύτερη χρονιά αναγκάστηκα να πουλήσω Ze Elias και Karembeu, μιας και θα τους έχανα στο τέλος της χρονιάς χωρίς να πάρω… λεπτό (οι δραχμές έχουν καταργηθεί προ πολλού). Σας συμβουλεύω να κάνετε και εσείς το ίδιο σε ανάλογες περιπτώσεις. Αφού θα φύγει που θα φύγει ο παίκτης σας, τουλάχιστον να βγάλετε και κάτι.

Και στα υπόλοιπα επίπεδα πάντως, το νέο CM είναι πιο δύσκολο και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστικό. Μη περιμένετε δηλαδή να κατακτήσετε αμέσως τα πάντα, όπως γινόταν στη προηγούμενη έκδοση. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι δύσκολος και απαιτεί πολύ προσπάθεια.

Match engine

‘Eνα στοιχείο που εμφανίζεται στη σειρά Championship Manager είναι η πανοραμική απεικόνιση του αγώνα. Η engine είναι 2D και θυμίζει κάπως εκείνη του πρώτου Ultimate Soccer Manager. Το είδος της μηχανής γραφικών (2 ή 3 διαστάσεων) αποτέλεσε για πολύ καιρό αντικείμενο συζήτησης στα forum της SI. Αρκετοί ήταν οι χρήστες εκείνοι που ζητούσαν τρισδιάστατη μηχανή, αναφέροντας ως παράδειγμα αυτή των FA Premier League Manager καθώς και του πρόσφατου Total Club Manager.

Η γνώμη μου είναι πως πολύ σωστά η SI ΔΕΝ συμπεριέλαβε μια τέτοια μηχανή. Γιατί μπορεί να έχει καλά γραφικά αλλά οι κινήσεις των παικτών μόνο ρεαλιστικές δε μπορούν να χαρακτηρισθούν (έχετε δει πολλούς παίκτες να φεύγουν μόνοι τους και να γυρνάνε προς τα πίσω, προκειμένου να πάνε στη προκαθορισμένη θέση τους;).

Με την πανοραμική 2D engine του παιχνιδιού, βλέπουμε καθαρά τις κινήσεις των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, τις πάσες που κάνουν, τις ευκαιρίες και γενικά όλα όσα μπορούν να συμβούν σε έναν αγώνα. Αυτό μας βοηθάει να έχουμε μια καλύτερη άποψη για το τι πάει καλά και τι όχι, με την τακτική μας αλλά και τους παίκτες που αγωνίζονται.

Τώρα αν σε κάποιον δεν αρέσει η δυνατότητα αυτή, μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του ματς με τον “παραδοσιακό” τρόπο της περιγραφής με κείμενο. Επιπλέον, αν θέλετε να δείτε τον αγώνα με τη Match Engine, έχετε πάλι 3 επιλογές: να δείτε ολόκληρο το παιχνίδι, εκτεταμένα στιγμιότυπα ή μόνο τα σημαντικά στιγμιότυπα.

Στη πρώτη περίπτωση η διάρκεια του match είναι περίπου 1 ώρα (!), στη δεύτερη μέχρι και 10 λεπτά, ενώ στη 3η περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 2-3 λεπτά. Βέβαια κατά τη διάρκεια μπορείτε να αλλάξετε την όποια επιλογή σας ανά πάσα στιγμή, καθώς και τη ταχύτητα περιγραφής του αγώνα (η ταχύτητα του αγώνα ή των στιγμιότυπων δεν επηρεάζεται από αυτή την επιλογή).

‘Oπως συνέβαινε και στην προηγούμενη έκδοση, κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορούμε να δούμε τη βαθμολόγηση της απόδοσης των παικτών, κάποια στατιστικά αναφορικά με τις ενέργειές του, το βαθμολογικό πίνακα και τα σκορ στους άλλους αγώνες. Αν θέλετε στο τέλος του αγώνα, μπορείτε να διαβάσετε και ένα αναλυτικό report για τα πεπραγμένα του.

Γραφικά και ήχος

Για πρώτη φορά λοιπόν σε παρουσίαση τίτλου Championship Manager, καλούμαι να αναφερθώ σε… γραφικά. Μπορεί μεν να μη μιλάμε για κάτι εντυπωσιακό σε αυτό το τομέα, αλλά υπάρχουν. Οι παίκτες απεικονίζονται ως κουκίδες επί του αγωνιστικού χώρου, ενώ είναι ευδιάκριτα τα πόδια τους, κάτι που κάνει τη κίνησή τους πιο ρεαλιστική. Η μπάλα όταν βρίσκεται στον αέρα, κατά τη διάρκεια μιας ψηλής μπαλιάς, φαίνεται καθαρά ενώ βλέπετε και τη σκιά της στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αναπληρωματικοί φαίνονται και αυτοί σε διάταξη έξω από το γήπεδο, ενώ παρόντες δηλώνουν και ο διαιτητής με τους βοηθούς του αλλά και ο φυσιοθεραπευτής με τους τραυματιοφορείς! Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε να κάνουμε με γραφικά που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε σε τίτλους. Για το λόγο αυτό η βαθμολόγηση του συγκεκριμένου τομέα, δε γίνεται εν συγκρίσει με το τι υπάρχει στο χώρο των games.

Ας περάσω στον ήχο τώρα. Και αυτός είναι βελτιωμένος και περιλαμβάνει πολλά ηχητικά εφφέ που συνοδεύουν την εξέλιξη ενός αγώνα. Εκτός από τις φωνές των φιλάθλων υπάρχουν και μουσικά κομματάκια, τα οποία παίζουν σε ρυθμό γνωστών γηπεδικών συνθημάτων. Καλά και ωραία όλα αυτά. ‘Oμως υπάρχουν κάποια προβληματάκια. Μερικές φορές η απόκριση του κοινού δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα τεκταινόμενα. Μπορεί δηλαδή να πετύχεις κάποιο γκολ και ο κόσμος να μη το πανηγυρίσει αμέσως, αλλά μετά από λίγο.

Λοιπά νέα στοιχεία

Ασφαλώς εκτός από τα παραπάνω και τη 2D engine που περιέχει το Championship Manager 4, συναντάμε πληθώρα νέων στοιχείων και βελτιώσεων. Εν αρχή λοιπόν, έχουμε διαφοροποίηση στον τρόπο κατανομής των ικανοτήτων των παικτών. Η επιμέρους βαθμολογία παραμένει ως έχει (από 1 έως και 20), αλλά οι ικανότητες έχουν χωριστεί σε κατηγορίες.

Για τους παίκτες λοιπόν έχουμε τις technical (τεχνικά χαρίσματα), mental (πνευματικά) και Physical (φυσικά χαρίσματα). Για τους τερματοφύλακες η κατηγορία technical έχει αντικατασταθεί από την goalkeeper. Αυτός ο διαχωρισμός κάνει πιο εύκολο το έργο μας, προκειμένου να κρίνουμε ένα από τους παίκτες που ήδη έχουμε, ή κάποιον μεταγραφικό στόχο.

‘Eχουν προστεθεί νέα φανερά στοιχεία (ικανότητες) αλλά και πολλά κρυφά, τα οποία δεν είναι εμφανή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά γίνονται αντιληπτά κατά τη πορεία του.

Τέλος να αναφέρω ένα πολύ ενδιαφέρον νέο (φανερό) στοιχείο, την αγαπημένη ομάδα που έχουν κάποιοι παίκτες. ‘Oταν κάποιος παίκτης είναι οπαδός της ομάδας σας, δε θα θέλει να φύγει από αυτήν, αν ανήκει στο roster σας, ενώ αν ανήκει σε άλλη ομάδα, σίγουρα θα ασκήσει κάποια πίεση και θα είναι πιο διαλλακτικός στις οικονομικές του απαιτήσεις, αν καταθέσετε πρόταση για αυτόν.

Αναφορικά με τους εν γένει υπό μεταγραφή παίκτες τώρα. Στην προηγούμενη έκδοση υπήρχε η επιλογή “fog of war”, η οποία μας έκρυβε κάποια -ή και όλα- τα χαρακτηριστικά κάποιον παικτών. Βέβαια η τελική επιλογή ήταν στα χέρια του χρήστη, ο οποίος επέλεγε πριν ξεκινήσει ένα νέο παιχνίδι, αν θα την έχει ενεργοποιημένη. Εδώ τώρα, είναι μονίμως ενεργοποιημένη, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να κρίνουμε σωστά κάποιον υπό μεταγραφή παίκτη.

Από ότι διάβασα πάντως στο internet, αυτό θα αλλάξει μέσω κάποιου patch.

Στη λίστα της ομάδας σας, αρκετές φορές θα εμφανίζεται κάποια πληροφορία, που θα αφορά κάποιους παίκτες μας. Αυτή εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του παίκτη που τον αφορά. Το τι σημαίνει η καθεμία μπορείτε να το δείτε είτε μέσα από το manual είτε απλά τοποθετώντας τον cursor του ποντικού επάνω από αυτήν (η εξήγηση θα εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης).

‘Aλλη σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα που έχουμε για “ειδικές οδηγίες” σε διεθνείς μας παίκτες. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος παίκτης μας κληθεί σε κάποιο φιλικό ή επίσημο παιχνίδι το οποίο συμπίπτει ημερολογιακά με αγώνα της ομάδας μας , μπορούμε να ζητήσουμε είτε να χρησιμοποιηθούν για ένα μόνο ημίχρονο είτε να μην ακολουθήσουν καθόλου την αποστολή.

Στον τομέα των μεταγραφών, έρχονται 2 σημαντικές προσθήκες. Κατ’ αρχήν η δυνατότητα να προσφέρουμε έναν παίκτη σε ομάδα! Ειδικά αν κάποια ενδιαφέρεται ήδη για αυτόν, μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις, χωρίς καν να χρειαστεί να τον τοποθετήσουμε στην transfer list.

Η δεύτερη αφορά τη διαδικασία αγοράς παικτών. Πιο συγκεκριμένα με την επιλογή enquiry μπορούμε να μάθουμε πόσα ζητάει η ομάδα του, προκειμένου να παραχωρήσει ένα παίκτη και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς το ίδιο μπορεί να γίνει από άλλες ομάδες, για δικούς μας παίκτες! Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να κανονίσουμε μια μεταγραφή για το τέλος της περιόδου.

Τα media τώρα παίζουν και πάλι ενεργό ρόλο στο παιχνίδι, μέσω των διάφορων δημοσιευμάτων που διαρρέουν και τα οποία καλούμαστε να σχολιάσουμε. Επίσης μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τη γνώμη μας (θετική ή αρνητική) για την απόδοση κάποιου παίκτη μας.

Επιπλέον έχουν πιο ενεργό ρόλο και οι ατζέντηδες των παικτών, οι οποίο κανονίζουν τα των συμβολαίων και των μεταγραφών των παικτών-πελατών τους. Επιπλέον έχουν προστεθεί οι αποδόσεις των bookmakers, τόσο για το ποιος θα κατακτήσει το τίτλο (αυτό ανακοινώνεται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος) αλλά και για τους επιμέρους αγώνες. Το στοιχείο αυτό δεν έχει καμία άμεση επίπτωση στο παιχνίδι, αλλά προσφέρει σαφώς μια ακόμη νότα ρεαλισμού.

Τα πράγματα με τη διοίκηση είναι λίγο-πολύ όπως τα ξέρουμε. Στην αρχή λοιπόν μας ανακοινώνουν τις προσδοκίες τους, ενώ κάθε μήνα ενημερωνόμαστε για το πώς κρίνουν τη πορεία μας. Από τη μεριά μας, μπορούμε να τους ζητήσουμε αύξηση του μεταγραφικού ή του μισθολογικού budget, επέκταση του γηπέδου, βελτίωση των εγκαταστάσεων και έξτρα χρόνο για ανασύνταξη της ομάδας. Βέβαια τις πιο πολλές φορές θα μείνετε με την… επιθυμία! Επίσης πέρα από τη γνώμη της διοίκησης βλέπουμε και αυτή των οπαδών μας, οι οποίοι όσο να ‘ναι επηρεάζουν τις καταστάσεις.

Τακτικές και προπόνηση

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που αφορούν τη προπόνηση και των τακτικών της ομάδας μας. Ξεκινώντας από τη προπόνηση, βλέπουμε πως υπάρχουν περισσότερες επιλογές ως προς τη διαμόρφωση του προγράμματος προπόνησης των παικτών.

Υπάρχουν λοιπόν εκγύμναση με βάρη, ασκήσεις αμυντικής ή επιθετικής τακτικής, εξάσκηση σε στημένες φάσεις, ασκήσεις φυσικής κατάστασης, ειδικές ασκήσεις για τους τερματοφύλακες κ.α. Για κάθε ημέρα τις εβδομάδας μπορούμε να ορίσουμε έως και 3 διαφορετικές προπονήσεις.

Καλό είναι πάντως να μη το παρακάνετε, μιας και έτσι θα αδειάσετε γρήγορα τις μπαταρίες των παικτών. Αφού επιλέξετε σε ποιους τομείς θα προπονούνται οι παίκτες, θα πρέπει να ορίσουμε και τους προπονητές που θα ασχοληθούν με τη σωστή εκγύμναση των ποδοσφαιριστών μας.

Καλό θα είναι σε κάποιο πρόγραμμα να ορίσετε και κάποιον φυσιοθεραπευτή, ώστε να επιβλέπει τους παίκτες για τυχόν τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια της σαιζόν μπορείτε να μαθαίνετε από το βοηθό σας, κατά πόσο οι παίκτες σας προπονούνται σωστά ή όχι.

Σχετικά με τις τακτικές τώρα. Υπάρχει πληθώρα έτοιμων συστημάτων, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε και το δικό μας. Στη δημιουργία όμως υπάρχει ένα περιορισμός, σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει. Δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τις κινήσεις των παικτών με ή χωρίς τη μπάλα (δείτε σχετικά την επόμενη ενότητα). Μπορούμε να μετακινήσουμε τους παίκτες μας σε προκαθορισμένες θέσεις, ενώ επιτρέπονται και οι προωθήσεις.

Παράλληλα καθορίζουμε τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας μας (από τα πλάγια, από το κέντρο ή και τα 2), το είδος των μεταβιβάσεων (direct, short, long, mixed), το πόσο σκληρά ή μη θα είναι τα μαρκαρίσματα, το είδος της άμυνας (ζώνη η man-to-man), τεχνητό off-side, αντεπιθέσεις κ.α. Επιπλέον σε κάθε παίκτη μπορούν να δοθούν επιμέρους οδηγίες ως προς τον τρόπο παιξίματός του, ο οποίος μπορεί να διαφέρει από αυτόν της υπόλοιπης ομάδας. ‘Oλα τα παραπάνω αναφέρονται -και αυτά- στο συνοδευτικό manual.

Ελλείψεις

Εκτός από τα νέα στοιχεία που υπάρχουν στη νέα έκδοση, έχουν αφαιρεθεί και κάποια – κακώς κατ’ εμέ. Αναφέρομαι στο ότι δε μπορούμε πλέον να διαμαρτυρηθούμε για μια κακή διαιτησία, ενώ δε μπορούμε να ζητήσουμε και την αναβολή κάποιου αγώνα. Παράλληλα δεν υπάρχουν πλέον οι επιλογές “with ball” και “without ball”, στη δημιουργία νέων τακτικών. Επί αυτού του θέματος μίλησε και ο Miles Jackobson κατά τη παρουσίαση του παιχνιδιού, λέγοντας πως το στοιχείο αυτό αφαιρέθηκε επειδή δε μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα.

Δεν μπορεί δηλαδή ένα προπονητής να πει στους παίκτες τους να βρίσκονται πιο μπροστά ή πιο πίσω επί του γηπέδου. Αν και εγώ πιστεύω πως αυτό και γίνεται και κακώς αφαιρέθηκε. Ίσως να είναι μια κίνηση τακτικής από πλευράς SI, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία “φανταστικών” τακτικών.

Επίσης αναφορικά με τις επιδόσεις μας ως προπονητών, απουσιάζει το manager reputation και το manager points. Πιστεύω πως σε όλους μας αρέσει να βλέπουμε που βρισκόμαστε σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. Μάλιστα στο τέλος της πρώτης μου χρονιάς, και παρ’ όλό που κατέκτησα το πρωτάθλημα και έφτασα ως τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA, προπονητής της χρονιάς ανακηρύχθηκε αυτός του Ακράτητου!!!

Ήμαρτον, που λέει και γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος. Τελειώνοντας με τις “αφαιρέσεις” να αναφερθώ και στην έλλειψη της επιλογής “interested only” κατά τη διάρκεια της αναζήτησης για νέους παίκτες. Υπάρχει βέβαια η επιλογή “ask assistant to filter unrealistic targets”, αλλά δεν αποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Bugs και υποστήριξη

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα γνωστά μας… έντομα! Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση της κυκλοφορίας αλλά και των πολλών testing που προέβησαν οι άνθρωποι της SI, τελικά δεν εξέλειψαν. Προσωπικά, όσο ασχολήθηκα έως τώρα με το παιχνίδι ανακάλυψα 2 σημαντικά (εδώ να σημειώσω πως αμέσως μετά την εγκατάσταση εγκατέστησα το enhancement pack 1).

Το πρώτο, το οποίο μου παρουσιάστηκε -ευτυχώς- μια μόνο φορά (2η φορά πιθανόν να οδηγούσε σε… εκτόξευση του cd-rom από μέρους μου), ήταν το εξής: έπαιζα έναν αγώνα και έχανα με 1-0, εκτός έδρας. Στο 91 λοιπόν κάνω επίθεση, βλέπω το παίκτη μου να πλασάρει σωστά και τη μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα… ωραία λέω, ισοφάρισα. Και ξαφνικά η εικόνα χάθηκε και διαπίστωσα πως το παιχνίδι είχε λήξει με 1-0!!! Περιττό να πω, πως αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή.

Το έτερον bug, έχει να κάνει με τη ζωντανή αλλοίωση αποτελέσματος και σκόρερ! Κατά τη διάρκεια αγώνων (ευτυχώς λίγων) είχα ένα Α’ σκορ, με γκολ που είχε πετύχει κάποιος παίκτης. ‘Eπειτα λοιπόν από μια αλλαγή παίκτη και την επαναφορά στο παιχνίδι, διαπίστωσα πως τη 1η φορά είχε αλλάξει και το σκορ (από 0-2 είχε γίνει 1-1) και ο σκόρερ μου, ενώ τη 2η φορά είχε αλλάξει απλά ο σκόρερ. Ευτυχώς και αυτό δεν είναι… σύνηθες φαινόμενο, αλλά απ’ τη στιγμή που υπάρχει, πρέπει να αναφερθεί.

Πάντως η SI έχει ήδη κυκλοφορήσει 2 enhancement packs, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και 3ο. Σκοπός των πακέτων αυτών είναι να βελτιώσει τα προβλήματα που παρατηρούνται με το παιχνίδι. Τι γίνεται όμως με τους παίκτες που δεν διαθέτουν Internet; Με ένα τηλέφωνο μπορείτε να ζητήσετε από τη Despec Multimedia να σας αποστείλει το pack, χωρίς επιβάρυνση. Μια πολύ θετική κίνηση από τη πλευρά της εταιρείας, η οποία δείχνει πως σέβεται τον αγοραστή των τίτλων της (από ότι με πληροφόρησαν το ίδιο κάνουν με όλους τους τίτλους που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας).

Και μια είδηση που αφορά όσους διαθέτετε πειρατική έκδοση του παιχνιδιού (ναι, σε σένα που χαμογελάς πονηρά το λέω :p). Εδώ και πολύ καιρό έχει κυκλοφορήσει η φήμη ή πληροφορία (το τι από τα 2 είναι θα φανεί πολύ σύντομα) πως η ίδια η SI διέρρευσε τη πειρατική έκδοση, η οποία όμως έχει… ημερομηνία λήξης τον προσεχή Μάιο. Και δεν εννοεί τον Μάιο του 2003 εντός του παιχνιδιού, αλλά τον επόμενο μήνα που μας έρχεται. Τώρα το κατά πόσο αυτό ευσταθεί ή όχι, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως είναι παιχνίδι που αξίζει να το πάρεις αυθεντικό.

Συμπέρασμα

Στο επίσημο site του παιχνιδιού, ένα περίπου μήνα πριν τη κυκλοφορία του είχε μπει ένας counter που μετρούσε αντίστροφα τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά που υπολείπονταν για τη κυκλοφορία του. ‘Oταν επιτέλους βγήκε στην αγορά το sloganάλλαξε.

Έως και σήμερα αναγράφεται χαρακτηριστικά ” There are 75 days, 12 hours, 25 minutes till your girlfriend/wife/lover sees you again! Enjoy CM4…” Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα! Παρά τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει (για να παίξετε ένα μόνο πρωτάθλημα, με μικρή database – αναφέρεται στα minimum requirements του κειμένου), τις κάποιες παραλείψεις (οι οποίες είναι υποκειμενικές για το καθένα μας) και τα μικρά bugs, είναι με διαφορά το καλύτερο παιχνίδι του είδους και κρίνεται άξιος συνεχιστής του ειδικού βάρους που φέρει το όνομά του.

Ασφαλώς θα αποτελέσει ένα από τα top hits της χρονιάς και όχι μόνο… ‘Aντε σας αφήνω τώρα. Πάω να παίξω CM4 (μάλλον ήρθε η ώρα να ζητήσω αναβάθμιση στον Η/Υ της δουλειάς μου)!

Διάβασε επίσης: 100 best video games ever, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας