Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, γαλαζοαίματος και τζέντλεμαν

Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, γαλαζοαίματος και τζέντλεμαν

Οι ακόλουθοί του τον θεωρούν οραματιστή. Οι επικριτές του τον απορρίπτουν ως έναν προνομιούχο, δύστροπο πρίγκιπα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν αμετανόητο ακτιβιστή, που έχει δημιουργήσει δεκάδες ιδρύματα για καλούς σκοπούς και χρησιμοποιεί την επιρροή του για να αφυπνιστεί η ανθρωπότητα σχετικά με παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή. Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας σε πρώτο πρόσωπο.

«Από μικρός ένιωθα την ανάγκη της προσφοράς, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου επιθυμούσα να εργαστώ ώστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Αδυνατούσα να παρακολουθήσω την καταστροφή που προκαλούσε κατά τη δεκαετία του 1960 ο αρχιτεκτονικός μπρουταλισμός, ο οποίος κατέστρεψε το κέντρο πολλών πόλεων και το φυσικό περιβάλλον ολόκληρων περιοχών.

Υπάρχουν πλέον ευτυχώς αρκετοί επιχειρηματίες που κατανοούν την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευθύνης που έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Ο πλανήτης βρίσκεται υπό απειλή. Χάνει την ισορροπία του, κι αυτό προκαλείται από εμάς, τους ανθρώπους. Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πριν καταστρέψουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Είμαι αποφασισμένος να παραμείνω ένας μαχητής του περιβάλλοντος. Τελεία και παύλα!

Αναλογίζομαι εδώ και πολύ καιρό όλα αυτά τα ζητήματα. Εχω γράψει άρθρα και έχω εκφωνήσει λόγους όπου επισήμαινα την ανάγκη να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες παντού. Προσπαθώ, επίσης, να εξηγήσω στους ανθρώπους πως η επιστήμη, η θρησκεία και η φιλοσοφία διαδραματίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο. Η καθεμία έχει το δικό της τρόπο να ερμηνεύει τον κόσμο για χάρη μας. Η επιστήμη δεν διαθέτει όλες τις απαντήσεις, όσο κι αν οι επιστήμονες προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η θρησκεία παίζει το δικό της ρόλο, το ίδιο και η φιλοσοφία, αλλά μέχρις ενός σημείου.

Ο ρόλος της συνταγματικής μοναρχίας στον εικοστό πρώτο αιώνα είναι διαφορετικός από ό,τι πίστευαν οι προκάτοχοί μου, αφού οι καταστάσεις έχουν πλέον αλλάξει. Και το κυριότερο είναι να συνεχίζεις με τις πρωτοβουλίες που έχεις αναλάβει χωρίς να μπλέκεις με την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Θεωρώ πως μέχρι τώρα αυτό το έχω καταφέρει. Βρίσκω πράγματα για τα οποία αξίζει κανείς να προσπαθήσει να δουλέψει και αδυνατώ να διανοηθώ ότι μπορεί να αδιαφορούμε.

Η Καμίλλα είναι τα μάτια και τα αυτιά μου ταυτόχρονα. Το να έχεις κάποιον στο πλάι σου να σε στηρίζει και να σε καταλαβαίνει είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Και μόνον κάποιος που το έχει αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου κάνει τη διαφορά.

Ο ρόλος της συνταγματικής μοναρχίας στον εικοστό πρώτο αιώνα είναι διαφορετικός από ό,τι πίστευαν οι προκάτοχοί μου, αφού οι καταστάσεις έχουν πλέον αλλάξει. Και το κυριότερο είναι να συνεχίζεις με τις πρωτοβουλίες που έχεις αναλάβει χωρίς να μπλέκεις με την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Είμαι περήφανος για τους γιούς μου. Είναι πολύ ενδιαφέρον να συζητάω με τον Γουίλιαμ και να παρακολουθώ αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Η Αφρική, ας πούμε, είναι μια τεράστια πρόκληση –ψάχνει για τρόπους να παντρέψει την οικολογική συνείδηση με την οικονομική ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Ελπίζω να καταφέρει να προσφέρει κάποια βοήθεια.

Ελάχιστοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Υπάρχουν και τόσο πολλοί άλλοι, που δεν έχουν ιδέα και υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Δημιούργησα το Ινστιτούτο Παιδείας για την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία. Πιστεύω πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση ή τις ικανότητές τους, θα πρέπει να διδάσκονται από δασκάλους που διαθέτουν έμπνευση και πάθος για το αντικείμενο που διδάσκουν. Στη Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών βασικός στόχος είναι η διδασκαλία των φιλοσοφικών αρχών και εφαρμογών των παραδοσιακών τεχνών των μεγάλων πολιτισμών. Ενθαρρύνουμε τη συνειδητοποίηση της ολιστικής φύσης των παραδοσιακών τεχνών, όπου η έμπνευση προκύπτει από τις ανώτατες πηγές και η αφοσίωση του καλλιτέχνη δημιουργεί αριστουργήματα. Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν τη μαθησιακή διαδικασία. Τη θεωρούσαν παλαιομοδίτικη, παραδοσιακή –ότι εμπόδιζε κατά κάποιον τρόπο την πρόοδο. Πάντα πίστευα πως πρόκειται για ανοησίες».

Trust me

«Το Prince Trust, η φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσα το 1976, διερευνά τρόπους μέσω των οποίων νέοι άνθρωποι που νιώθουν αποκλεισμένοι μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες ένταξης. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Προηγούμενο άρθροΣοφοκλέους, βουτιές στα ρηχά. Καφενείον «Η ωραία Ελλάς»
Επόμενο άρθροΟι ηγερίες του Yves Saint Laurent
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας