Σοφοκλέους, βουτιές στα ρηχά. Καφενείον «Η ωραία Ελλάς»

Σοφοκλέους, βουτιές στα ρηχά. Καφενείον «Η ωραία Ελλάς»

Έφτασε στο αποκορύφωμα μέχρι και το τέλος των ολυμπιακών αγώνων, αλλά τώρα εισήλθαμε στην εποχή των ισχνών αγελάδων.

Peak 6484,38

Είχε όντως φτάσει η Σοφοκλέους σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Από το 1876, στο οποίο είχε την ίδρυση του το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δεν είχε δει τέτοιου είδους άνοδο, και φυσικά δεν ήταν βέβαια αιτία απασχόλησης για υψήφοβους και άτολμους. Από τότε περιήλθε πάλι με αλλεπάλληλες βουτιές στα επίπεδα των 1200 μονάδων και οι όγκοι συναλλαγής σε επίπεδα αμυδρά και αυτά. Όμως το μετοχοπρατήριον, μιας κάθε χώρας είναι πλέον ένας δανειοδοτικός και επενδυτικός χώρος, που αντανακλά, ίσως όχι την χρηματοδυνιτική κατάσταση μιας οικονομίας, – σε αυτό το σημείο είναι κάπως υπερτιμημένη η σημασία ενός χρηματιστηρίου -, αλλά πολύ περισσότερο το ψυχολογικό κλίμα των μετεχόντων και κατεχόντων στην οικονομία.

Αναδιάρθρωση Χρηματιστηρίου

Στις μετασεισμικές δονήσεις μετά από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας, μετά από μια κοινωνική απαξίωση των παραγόντων της και από την μέχρι και του τελευταίας δραχμής του άμυαλου και άπειρου Έλληνα πολίτη, μετά από πάμπολλες αποπομπές στα δικαστικά όργανα και στα δικηγορικά γραφεία το Χρηματιστήριο αναδιαρθρώνεται και προσπαθεί να πατήσει στα πόδια του. Προπαντός προσπαθεί να ξανακερδίσει το χαμένο του κύρος και την χαμένη του αξιοπιστία. Κατά κάποιον τρόπο είναι η πρόσοψη της χρεοκοπημένης προσπάθειας για μεγαλοπιάσματα χωρίς αντίκρισμα, για αεριτζηδισμούς και φανφαρολόγους. Ήταν ίσως οι παιδικές ασθένειες, τα αναγκαία σπυράκια μιας κατάστασης προς την ενηλικίωση τους.

Καφενείον «Η ωραία Ελλάς»

Και που πάει το πράγμα λοιπόν; Αυτό έχει να κάνει με τον πολίτη και με την δυνατότητα του να μαθαίνει κανείς εφ’ όσον παθαίνει. Το Χρηματιστήριο σαν θεσμός πάντως θα πρέπει να έχει θορυβηθεί από τα αποτελέσματα των χειρισμών της και αν πολλοί, που ασχολήθηκαν κατά καιρούς κερδοσκόπησαν και χρυσώθηκαν θα πρέπει όλοι αυτοί που ζημιώθηκαν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα νόμιμα τους δικαιώματα. Και η ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου έχει τους κανόνες της και τις συνθήκες επιβίωσής της. Δεν μπορεί το διάφανο κεφαλο- και κεφαλαιοκρατικό συμφέρον να κατατροπώνει μια ολόκληρη αγορά και τελικά να επιτιγχάνει το αντίθετο από αυτό που είχε κατά νου. Κάτω από το καφενείο «Η ωραία Ελλάς» είχε στήσει τους πρώτους της πάγκους το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Πίνουμε το καφεδάκι μας και σκεφτόμαστε: Quo vadis Χ.Α.Α.

Το ενδιαφέρον σε τούτη την ιστορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο τυπικά αντικατοπτρίζει την οικονομία της χώρας μας, που σημαίνει πως αυτός ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική μας οικονομία.

Ωστόσο, τι γίνεται όταν εκεί μέσα έχουν τον πρώτο λόγο οι κερδοσκόποι χρηματιστές, οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην, ακόμα και εις βάρος της Ελλάδας;

Αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα που προφανώς μπορείς εύκολα να δώσεις μία γενικόλογη απάντηση, αλλά ποτέ δεν θα είναι ικανοποιητική. Άλλωστε αν το δούμε σφαιρικά το θέμα, επί της ουσίας δεν ψάχνουμε απαντήσεις σε απορίες, αλλά λύσεις στα προβλήματα.

Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, οι υπόλοιπες διανύουν καθοδική πορεία που συμπαρασύρουν με τη σειρά τους τον δείκτη παρακάτω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας