Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε αριθμούς

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε αριθμούς

Ξέρεις ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη νόσος των πνευμόνων που «αγαπά» τους καπνιστές; Ξέρεις ότι είναι ύπουλη, γιατί δίνει συμπτώματα όταν πια η βλάβη είναι σοβαρή; Ξέρεις ότι ο βήχας που επιμένει μπορεί να είναι ένα σύμπτωμά της; Ρίξε μια ματιά στα νούμερα που ακολουθούν, γιατί σίγουρα σε ενδιαφέρουν!

 • 4-10% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη πάσχει από XAΠ.
 • 90% του κινδύνου ανάπτυξης ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα
 • 2,5 φορές περισσότερο πάσχουν οι άνδρες από τις γυναίκες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όσο οι γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν τόσο αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με XAΠ.
 • 3 είναι τα βασικά συμπτώματα της νόσου: δύσπνοια, επίμονος βήχας και αποβολή πτυέλων.

Για κάθε 1 ασθενή που διαγιγνώσκεται με τη νόσο, υπάρχει ένας ακόμα που παραμένει αδιάγνωστος, και αυτό γιατί η νόσος για πολλά χρόνια μπορεί να αναπτύσσεται σιωπηρά.

3 είναι τα μέτρα πρόληψης της XAΠ

 • Αποχή από το κάπνισμα
 • Έγκαιρη διακοπή καπνίσματος
 • Επίσκεψη στον πνευμονολόγο

Το 2022 θα είναι η χρονιά που εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η ΧΑΠ θα αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου, καθώς, λόγω του καπνίσματος, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν.

4 καλά νέα

 1. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου και η δυσμενής πορεία της μπορεί να περιοριστούν με τη διακοπή του καπνίσματος.
 2. Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξή της.
 3. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η πορεία της νόσου.
 4. Καινούργια φάρμακα βελτιώνουν θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, μειώνουν τις παροξύνσεις και αντιμετωπίζουν τη δύσπνοια.

«ΑΝΑΠΝΕΩ»

Ξέρεις ότι το κυριότερο πρόβλημα με τη ΧΑΠ είναι ότι συνήθως υποδιαγιγνώσκεται; Αυτός είναι ο λόγος που στην Ελλάδα «τρέχει» μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να υπάρξει σωστή πρόληψη. Η εκστρατεία «ΑΝΑΠΝΕΩ» αποτελεί μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Με επίκεντρο το μήνυμα «ΑΝΑΠΝΕΩ», αναπτύχθηκαν μία ολοκληρωμένη σειρά ενημερωτικών και επικοινωνιακών ενεργειών. Επίσης, η εκστρατεία πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και δωρεάν σπιρομετρήσεων σε μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε ακριτικές περιοχές, δεδομένου ότι η σπιρομέτρηση είναι το κύριο διαγνωστικό «εργαλείο» της νόσου.

Προηγούμενο άρθροSpoetry και spoems. Μετατρέποντας το spam σε ποίημα
Επόμενο άρθροThe Temple of Elemental Evil
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας