ΑρχικήΤι είναιΚλοντ Έλγουντ Σάνον: Ο πατέρας της πληροφορικής επιστήμης

Κλοντ Έλγουντ Σάνον: Ο πατέρας της πληροφορικής επιστήμης

Ζούμε στην Εποχή της Πληροφορικής, όπου η επιτυχία εξαρτάται από την πρόσβαση στην βέλτιστη πληροφόρηση με τον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και πιο ασφαλή τρόπο. Από τα μέγα-μπιτς που μεταφέρονται μέσω των μόντεμ μέχρι την κρυστάλινη διαφάνεια της όπερας του Μότσαρτ σε ένα DVD, φαίνεται μέχρι που έχουμε φτάσει στο χειρισμό της πληροφόρησης τα τελευταία χρόνια.

Αλλά, τι ακριβώς είναι πληροφορία; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιες συστοιχίες λέξεων χρήσιμες και άλλες άχρηστες πληροφορίες; Πώς μπορούμε να αποστείλουμε πληροφορίες πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά ή με πιο ασφαλή τρόπο;

Κατά τη δεκαετία του ’40, αυτές οι ερωτήσεις απαντήθηκαν με μαθηματική ακρίβεια από έναν νεαρό Αμερικανό θεωρητικό, τον Κλοντ Έλγουντ Σάνον. Συνέδεσε πολλούς όρους που αποτέλεσαν τη γλώσσα της Εποχής της Πληροφορικής και έκανε εκπληκτικές ανακαλύψεις. Όταν πέθανε, ο Σάνον ήταν ήδη μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του 20ού αιώνα. Σήμερα, διαφαίνεται ότι οι ανακαλύψεις του είναι πολύ πιο σημαντικές από ότι ο ίδιος είχε θεωρήσει.

Στον πυρήνα της ύπαρξης μας

Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο γενετικό κώδικα του DNA μας κάνουν αυτό που είμαστε. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο Σάνον για να χειρίζεται την πληροφορία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που καταλαβαίνουμε το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Καθώς η βασική σημασία της πληροφορικής ολοένα και αυξάνεται, το ίδιο γίνεται και με τη φήμη του Σάνον, ο οποίος μπορεί να καταταχθεί ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα όπως του Αϊνστάιν και του Νεύτωνα.

Ο Σάνον γεννήθηκε στο Petoskey του Μίσιγκαν το 1916 και ήταν γιος ενός δικαστή και μίας δασκάλας. Σύντομα έδειξε μεγάλη έφεση στις ευρεσιτεχνίες – ειδικά σε αυτές που είχαν να κάνουν με τρόπους επικοινωνίας, όπως ράδιο και τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα. Μελετώντας τη δουλειά του ήρωά του Τόμας Έντισον (αργότερα ο Σάνον έμαθε ότι ήταν μακρινά ξαδέρφια), έφτιαξε έναν τηλέγραφο που του επέτρεπε να επικοινωνεί με κάποιον φίλο του που βρισκόταν ένα χιλιόμετρο μακριά. Το 1932, σε ηλικία 16 ετών, έκανε ένα βήμα παραπέρα και ξεκίνησε μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στα Μαθηματικά και στην Ηλεκτρονική Μηχανολογία.

Ανακαλύπτοντας μία σύνδεση

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Σάνον ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας στο MIT, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός καθηγητής στο τμήμα της Μηχανολογίας. Εκεί ήταν το μέρος όπου οι μεγαλοφυΐα του άρχισε να εξελίσσεται.

Του ανέθεσαν να εργαστεί στον Διαφορικό Αναλυτή του ΜΙΤ, μία μηχανή σε μέγεθος δωματίου που επέλυνε μαθηματικές εξισώσεις. Μελετώντας τη δομή της συσκευής ο Σάνον ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό: μία σύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς των αναμεταδώσεων. Το 1840 ο Τζορτζ Μπουλ είχε αποδείξει ότι οι νόμοι της λογικής μπορούσαν να εκφραστούν συμβολικά, με τα σύμβολα του 0 και του 1. Ο Σάνον ανακάλυψε ότι η ανοιχτή ή κλειστή κατάσταση του Διαφορικού Αναλυτή μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή την «Άλγεβρα του Μπουλ». Με άλλα λόγια, αυτά τα ανιαρά ηλεκτρικά στοιχεία μπορούσαν να παραστήσουν τη διαδικασία της λογικής σκέψης.

Ο Σάνον κατέγραψε την ανακάλυψη αυτή για να την παρουσιάση για τη διδακτορική του θέση, που από τότε έχει θεωρηθεί η σημαντικότερη του 20ού αιώνα. Με αυτήν του την ανακάλυψη ο Σάνον άνοιξε το δρόμο σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα ψηφιακοί υπολογιστές.

Ήταν ένα επίτευγμα που από μόνο του τού έδινε μία θέση στην ιστορία. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Στις αρχές του 1939, ο 22χρονος Σάνον είπε στον υπεύθυνο καθηγητή του ότι δούλευε πάνω σε «κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές» του ράδιο, της τηλεφωνίας και της τηλεόρασης.

Το 1941, ενώ ο Σάνον εργαζόταν για τα διάσημα Bell Laboratories στο Νιου Τζέρσεϊ, οι ιδέες του άρχισαν να εφαρμόζονται και είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε Θεωρία της Πληροφορικής. Όλες οι πληροφορίες, είτε είναι ήχοι, είτε εικόνες, είτε λέξεις μετατρέπονται σε μπιτς.

Η μεγάλη αγάπη του Σάνον για τις ευρεσιτεχνίες που αφορούσαν την επικοινωνία τον ώθησε να ασχοληθεί με την πληροφορία και το πώς μεταδίδεται από το ένα μέρος στο άλλο. Απέδειξε μαθηματικά ότι είναι πάντα εφικτό να μεταφερθεί πληροφορία μέσω εισόδους θορύβου.

Ένα επαναστατικό σύγγραμα

Παρόλη την τεχνολογική σημασία της ανακάλυψής του, ο Σάνον δεν βιάστηκε να τη δημοσιεύσει. Τελικά, εμφανίστηκε στο 1948 στην εφημερίδα Bell System Technical Journal με τον τίτλο «Μία Μαθηματική Θεωρία της Επικοινωνίας» και έκανε αναφορά στη χρήση της επικοινωνίας και από τότε περιγράφεται ως η Μάγκνα Κάρτα της Εποχής της Πληροφορικής. Η επιρροή του μπορεί να γίνει ορατή παντού. Τα μπαρ κόουντς στα προϊόντα και τα ISBN στα βιβλία είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα.

Η μεγάλη πρόκληση

Σύντομα έγινε πασιφανές ότι η εφαρμογή της δουλειάς του Σάνον είχε χρήση πολύ περισσότερο από τη μετάδοση στοιχείων. Το 1949, απέδειξε ότι η θεωρία της πληροφορικής μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία και στο σπάσιμο κρυφών κωδικών. Τον επόμενο χρόνο ο Σάνον δημοσίευσε μία μελέτη για το πώς θα μπορούσε μία μηχανή να παίξει σκάκι. Βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις ιδέες του το 1965, όταν προκάλεσε το μεγάλο σκακιστή Μικαίλ Μποτιβνίκ στη Ρωσία: η μηχανή του Σάνον κατάφερε να καθυστερήσει τον πρωταθλητή για 42 κινήσεις.

Κατά τα μέσα του 1950, η θεωρία της πληροφορικής βρισκόταν στην ίδια θέση μαζί με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και ο Σάνον άρχισε να γίνεται μία επιστημονική διασημότητα.

Το 1956 επέστρεψε στο ΜΙΤ και το 1958 έγινε καθηγητής. Αλλά ο Σάνον είχε σταματήσει τις διαλέξεις εδώ και καιρό και είχε περιορίσει τις δημοσιεύσεις του. Η φήμη του έγινε ακόμη μεγαλύτερη και κέρδισε μετάλια, τιμές και βραβεία, που τον έκαναν να χτίσει ένα ακόμη δωμάτιο στο σπίτι του για να μπορέσει να τα χωρέσει όλα.

Παραιτήθηκε από το ΜΙΤ το 1978 και ζούσε με το ποσό των συντάξεων που έπαιρνε από τις διάφορες εταιρείες που είχε δώσει την τεχνολογία του. Το 1993, διαγνώστηκε ότι έπασχε από την ασθένεια Αλτσχάιμερ. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στη Μασαχουσέτη το 2001.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166