Colin McRae Rally 3

Colin McRae Rally 3
 • Εκδότης: Codemasters
 • Προγραμματίστρια εταιρεία: Codemasters
 • Είδος: Racing
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Οκτωβρίου 2002
 • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Xbox, PlayStation 2, Microsoft Windows
 • Mode: Single player και multiplayer

Το αφιέρωμα στα παλιά παιχνίδια συνεχίζεται με ένα ακόμη ιδιαίτερο τίτλο που φέρει την ονομασία Colin McRae Rally 3.

Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους. Σαν αποτέλεσμα και τα σχετικά games αυξάνουν διαρκώς τους οπαδούς τους, μιας και ολοένα και περισσότερος κόσμος θέλει να ζήσει – έστω με αυτό τον έμμεσο τρόπο- τις συγκινήσεις που προσφέρει το μηχανοκίνητο άθλημα αυτό.

Η αλήθεια είναι πως είχαμε αρκετό καιρό να δούμε ένα τίτλο που να σχετίζεται με το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι στις οθόνες μας. Ξαφνικά οι τίτλοι που ανήκουν στη κατηγορία αυτή, από εκεί που έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο (Colin 2, Rally Masters, Rally Championship κλπ) τράβηξαν ξαφνικά… χειρόφρενο! Από την άλλη ίσως οι τόσες κυκλοφορίες να δημιούργησαν κάποιο κορεσμό.

Όπως και να έχει πάντως, από εκείνο το σημείο και μετά, η απορία που υπήρχε στα χείλη των απανταχού… virtual οδηγών ήταν μια: πότε βγαίνει το Colin McRae 3 (μη ξεχνάμε πως οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με τα rally games, ωθούμενοι από το 1ο McRae); Κάτι οι πληροφορίες που γίνονταν γνωστές κάθε λίγο, κάτι η κυκλοφορία του παιχνιδιού σε άλλες πλατφόρμες (Xbox και PS2) εδώ και καιρό, μεγάλωναν την αναμονή αυτή. Τώρα όμως το Colin 3 κυκλοφόρησε και έχω τη χαρά να σας το παρουσιάσω.

Games mode

Ας ξεκινήσω βλέποντας το πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε στον κόσμο του Colin McRae 3. Μπορούμε λοιπόν να τρέξουμε σε όποια πίστα θέλουμε, σε κάθε μια από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στο πρωτάθλημα, επιλέγοντας όποιο αμάξι θέλουμε από τα διαθέσιμα (αναφέρονται παρακάτω). Η επιλογή αυτή είναι καλή για τον παίκτη που θέλει να εξοικειωθεί με τις διαδρομές των αγώνων, πριν αποφασίσει να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα.

Σε αυτό λοιπόν (championship) μπορείς να λάβεις μέρος παίρνοντας το ρόλο του οδηγού που έχει δώσει και το όνομά του στο παιχνίδι. Σαν συνέπεια αυτού, το μόνο αυτοκίνητο που είναι διαθέσιμο είναι αυτό που οδηγάει ο Colin, δηλαδή το Ford Focus. Προσωπικά, το γεγονός αυτό δε μου πολυαρέσει μιας και δεν δίνει στον παίκτη το δικαίωμα επιλογής οχήματος, ενώ δε μπορεί να βάλει το όνομά του. Εδώ όμως έρχεται ένα νέο στοιχείο που βελτιώνει κάπως την κατάσταση.

Το ξεκίνημα του πρωταθλήματος σε βρίσκει με ένα τριετές συμβόλαιο με την ομάδα της Ford, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να φέρεις όσο πιο πολλούς τίτλους και διακρίσεις μπορείς. Στο διάστημα που έχω το παιχνίδι στα χέρια μου για την παρουσίασή του, δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω 3 σαιζόν και έτσι δεν ξέρω τι γίνεται στη συνέχεια. Η λογική πάντως λέει ότι μετά το τέλος του πρώτου συμβολαίου θα έρθει πρόταση ανανέωσης – εφ’ όσον βέβαια τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά- ενώ βρίσκω λογικό να έρθουν προτάσεις και από άλλες ομάδες.

Οι πίστες του πρωταθλήματος

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα λοιπόν, διεξάγεται σε 8 χώρες. Πιο συγκεκριμένα ο παίκτης λαμβάνει μέρος στα Rally of Australia, Rally of Finland, Rally of USA, Rally of Spain, Rally of Greece, Rally of Japan, Rally of UK και Rally of Sweden. Σε κάθε χώρα υπάρχουν 6 ειδικές διαδρομές, χωρισμένες σε 3 μέρες, ενώ μετά την ολοκλήρωση των διαδρομών αυτών, υπάρχει και μια special stage (όπως στο παλιό και καλό, Rally Masters). Φυσικά κάθε μια από αυτές τις διαδρομές είναι διαθέσιμες και στο single player mode, που ανέφερα παραπάνω.

Πριν τρέξεις τώρα σε κάθε ημέρα, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μια διαδρομή (επιλογή shakedown), ώστε να δεις αν οι ρυθμίσεις του αυτοκινήτου είναι σωστές και κατά πόσο αυτό αποκρίνεται. Οι διαδρομές σε κάθε χώρα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τον τύπο του οδοστρώματος, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Η διαμόρφωση (settings) του οχήματος είναι αυτομάτως ρυθμισμένα στις καλύτερες δυνατές επιλογές, αλλά πάντα είναι δυνατή η παρέμβαση από μέρους του χρήστη σε κάποια εξ αυτών, όπως ο τύπος των ελαστικών, των αναρτήσεων, η ευαισθησία του τιμονιού κ.α.

Ασφαλώς κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι πολύ πιθανό – για να μην πω σίγουρο- πως θα προκληθούν κάποιες ζημιές στο αυτοκίνητο. Οι εν λόγω ζημιές αποκαθίστανται αυτόματα μετά το πέρας κάθε μέρας, αυτόματα, από το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. ‘Oμως η αποκατάσταση δε γίνεται στο απόλυτο.

Κάθε ευπαθές εξάρτημα μπορεί να υποστεί είτε ελαφρά είτε σοβαρή ζημιά. Η τεχνική αποκατάσταση λοιπόν υποβιβάζει κατά ένα επίπεδο τη ζημιά ενός εξαρτήματος. Αν δηλαδή είναι ελαφριά την εξαλείφει, ενώ αν είναι σοβαρή την κάνει ελαφριά. Εξυπακούεται βέβαια πως κάθε φορά που πηγαίνεις σε νέα χώρα, το όχημα είναι ανέπαφο από ζημιές.

Πιστεύω πάντως πως ήταν καλύτερο αυτό που συνέβαινε στην προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού, εκεί όπου ο παίκτης μπορούσε να επιλέξει μόνος τους τις επιδιορθώσεις που ήθελε να κάνει, πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο (σε μονάδες χρόνου). Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων σε κάποια χώρα, ξεκλειδώνονται κάποια μικρά bonuses, όπως νέοι τύποι ελαστικών, αναρτήσεων κλπ.

Χειρισμός

‘Oπως σε πολλά παιχνίδια, έτσι και εδώ, ο χειρισμός είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Είχα κατά το παρελθόν την ατυχία να συναντήσω τίτλους του είδους, με χειρισμό για… κλάματα! Από την άλλο απόλαυσα και κάποιους άλλους, που λόγω του άψογου χειρισμού τους, μου επέτρεψαν να οδηγήσω πολλά μοντέλα, αγωνιστικά και μη. Το Colin McRae έχει δημιουργήσει μια άκρως θετική παράδοση στον τομέα αυτό, μιας και πάντοτε ο χειρισμός των οχημάτων ήταν απλός και εύχρηστος. Για άλλη μια φορά λοιπόν ο χειρισμός, ακόμα και με το πληκτρολόγιο είναι άμεσος και εύχρηστος.. Το αμάξι υπακούει αμέσως σε κάθε κίνηση του “τιμονιού”.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ό,τι κάνεις, σε οποιοδήποτε σημείο θα διατηρήσει το αμάξι εντός των ορίων του δρόμου! Δεν μπορείς για παράδειγμα να φρενάρεις απότομα σε στροφή σε γλιστερό οδόστρωμα και να μη σου φύγει το αμάξι! Η απόκριση λοιπόν των οχημάτων είναι πέραν του δέοντος φυσική, όσο εκνευριστικό και αν γίνεται αυτό ορισμένες φορές.

Σε κάθε τύπο οδοστρώματος η ολίσθηση των τροχών διαφέρει. Αλλιώς συμπεριφέρεται σε χωμάτινο δρόμο, αλλιώς σε άσφαλτο, αλλιώς σε βρεγμένο οδόστρωμα κ.ο.κ. Τα κατάλληλα ελαστικά διευκολύνουν αλλά σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη σωστή απόκριση – αυτή εξαρτάται από σένα! Σημαντικός αρωγός είναι για μια ακόμη φορά ο συνοδηγός μας, ο οποίος μας πληροφορεί (και εκάστοτε μας προειδοποιεί) για τη πορεία μας και τυχόν εμπόδια η απότομες στροφές.

Ταυτόχρονα με αυτόν εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης μας, το γνωστό πλέον βελάκι που μας δείχνει πως αλλάζει η κατεύθυνση.

Οι ζημιές φαίνονται καθαρά επί του αυτοκινήτου και ασφαλώς επηρεάζουν και το χειρισμό του εκτός από την εικόνα του. Η πρόσκρουση σε κάποιο εξωτερικό παράγοντα (δέντρο – μα καλά που πάνε και τα βάζουν-, βράχο, προστατευτικό κιγκλίδωμα) αποτυπώνεται αμέσως στο αμάξωμα. Αν προκαλέσεις διαδοχικές ζημιές σε ένα εξάρτημα θα δεις πως η απόκριση στις κινήσεις, αλλάζει. Ειδικά αν η ζημιά αφορά το σύστημα κατεύθυνσης, θα διαπιστώσεις πως ο χειρισμός γίνεται πολύ δύσκολος. Κλείνοντας την παράγραφο αυτή, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως το παιχνίδι διαθέτει 3 επίπεδα δυσκολίας, Normal, Hard & Very Hard.

Γραφικά και ήχος

Και περνάμε στο πιο εντυπωσιακό σημείο του Colin McRae 3, τα γραφικά. Ο σχεδιασμός των διαδρομών είναι εκπληκτικός ενώ τα τοπία είναι πραγματικά… επικίνδυνα για την οδήγηση! Δε σας κρύβω πως πολλές φορές έχασα την άμεση επαφή με το δρόμο επειδή το μάτι μου αφαιρέθηκε σε κάποιο τοπίο η χάζευα τους χρωματισμούς του ουρανού! Οι φωτισμοί είναι ρεαλιστικότατοι και σωστοί. ‘Oταν έχει ήλιο ή έντονο φως, σε τυφλώνει όταν το κοιτάς κατάματα, χάνεται πίσω από μια απόκρημνη στροφή ενώ εμφανίζεται μόλις βρεθείς σε κάποιο σημείο όπου “βλέπει”.

Είναι δηλαδή σαν να οδηγείς κανονικά αυτοκίνητο, και επηρεάζεσαι από τη πορεία που έχεις σε σχέση με τη θέση του ήλιου στον ουρανό. Οι ειδικές διαδρομές γίνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας (πρωί, μεσημεράκι και απογευματάκι). Ε οι φωτοσκιάσεις σε δίνουν και καταλαβαίνεις τι ώρα είναι τη στιγμή που τρέχεις! Μιλάω για εντυπωσιακό γραφικό αποτέλεσμα.

Οι βράχοι, τα δέντρα και τα λοιπά… στοιχεία της φύσης αποδίδονται πολύ πιστά. Εκεί που κάπου μας τα χαλάνε τα γραφικά είναι στην απεικόνιση των θεατών που συναντάμε διάσπαρτους σε σημεία των διαδρομών, οι οποίοι φαίνονται πολύ μονοδιάστατοι. Οι διαθέσιμες κάμερες είναι μόλις 3 και δίνουν τη δυνατότητα στο παίκτη να χρησιμοποιήσει αυτή που θεωρεί καλύτερη. Τα replays τέλος, είναι εντυπωσιακά, όπως μας έχει καλομάθει η Codemasters εδώ και χρόνια!

Ο ήχος τώρα, χωρίς να εντυπωσιάζει στέκεται άξια στο ύψος των περιστάσεων. Οι ήχοι της μηχανής, των χτυπημάτων, καθώς και η φωνή του συνοδηγού είναι καθαροί και ευδιάκριτοι. Αν και ο ήχος δε μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό στοιχείο σε τέτοια παιχνίδια, συμπληρώνει ευχάριστα το όλο κλίμα.

Οχήματα

Ας δούμε λοιπόν και τα οχήματα, στο τιμόνι των οποίων έχουμε τη δυνατότητα να καθίσουμε. Αυτά λοιπόν είναι τα:

 • Ford Focus RS WRC 02: Το αυτοκίνητο του Colin, με κίνηση στους 4 τροχούς, 2000cc, Turbo, με ιπποδύναμη 300 “ίππων”.
 • Mitsubishi evo: Επίσης με κίνηση 4×4, 1997cc, Turbo και 276 “άλογα”.
 • Citroen Xsara: Με κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα, 2056cc, Turbo και 290 ίππους.
 • Subaru Impreza WRX: Διαχρονική αξία, τετρακίνητο, 1994cc, Turbo με 288 ίππους.
 • Ford Puma: Κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, 1600cc, Injection και 200 ίππους.
 • Fiat Punto: Κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, 1579cc, Injection και 215 “αλογάκια”.
 • Citroen Saxo: Και αυτό με μπροστινή κίνηση, 1598cc, Injection και 210 ίππους.
 • MG ZR: Ακόμα ένα με έμπροσθεν κίνηση, 1600cc, Injection και ιπποδύναμη 204 bhp.

Πέραν των παραπάνω υπάρχουν και κάποια bonus cars, στα οποία αποκτάς πρόσβαση αφότου ολοκληρώσεις ένα πρωτάθλημα και φυσικά πετύχεις και τους καλύτερους χρόνους. ‘Eχω την αίσθηση πως λείπουν κάποια μοντέλα, με χαρακτηριστικότερο το Peugeot 206 WRC. Ίσως να είναι και αυτό ένα από τα bonus οχήματα.

Συμπέρασμα

Καλά και ωραία όλα αυτά, αλλά πόσο μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον ενός gamer, ένας τίτλος rally; Η αλήθεια είναι πως όσο καλό και να είναι ένα τέτοιο παιχνίδι, μετά από λίγο το βαριέσαι. Δηλαδή θα το παίξεις μια, δυο, τρεις να βγεις πρώτος στο πρωτάθλημα, να δοκιμάσεις και τα άλλα αμάξια. Οπότε έχουμε και ένα αρνητικό στοιχείο το οποίο είναι η αντοχή στο χρόνο.

Δεν είναι ασφαλώς το μόνο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν και άλλα, τα οποία όμως είναι μείζονος σημασίας και έπ’ ουδενί δε μειώνουν την όλη εικόνα. Το θέμα με την επισκευή των βλαβών του οχήματος, αναφέρθηκε παραπάνω. Οι πίστες είναι αυτές που μερικές φορές δημιουργούν 1-2 προβληματάκια.

Πιο συγκεκριμένα σε κάποια σημεία, σε πίστες με χωμάτινο δρόμο, δεν είναι ευδιάκριτο το που πρέπει να πας, με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να αποπροσανατολιστείς. Προσωπικά μου συνέβη 2-3 φορές. ‘Eνα άλλο είναι το ότι μερικές φορές η πληροφορία για μια στροφή ή εμπόδιο έρχεται πολύ νωρίς με αποτέλεσμα όταν φτάσεις εκεί να κοντεύεις να το… ξεχάσεις.

Ακόμα και το σύστημα της αποθήκευσης το κρίνω ενοχλητικό, μιας και αυτή γίνεται αυτόματα. Μετά το τέλος της κάθε ειδικής διαδρομής, η πρόοδος του παίκτη αποθηκεύεται αυτόματα. Αυτό δεν είναι τόσο καλό, μιας και σου στερεί τη δυνατότητα να ξαναπαίξεις μια διαδρομή, μια μέρα ή και ένα ολόκληρο αγώνα! Ίσως αυτό να κάνει πιο… “έντιμο” το παιχνίδι, αλλά πόσοι από σας δεν έχετε ξανατρέξει μια πίστα που δεν τα πήγατε καλά;

Αυτό όμως που πραγματικά με χάλασε από τη πλευρά της Codemasters, είναι η on-line πώληση cheats που πραγματοποιεί! Θεωρώ τη κίνηση αυτή απαράδεκτη από μια τέτοια μεγάλη εταιρεία και πως δείχνει ασέβεια προς τους αγοραστές. Αν θες να προσφέρεις βοήθεια ή συμβουλές σε κάποιον που αγοράζει ένα προϊόν σου, το κάνεις δωρεάν. ‘Aλλωστε ο αγοραστής έχει ήδη πληρώσει ένα σημαντικό αντίτιμο.

Συνοπτικά πάντως το Colin McRae 3 είναι το καλύτερο παιχνίδι του είδους που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, μιας και έχει βελτιώσει πολλά σημεία από τη προηγούμενη έκδοση. Παράλληλα με τα εντυπωσιακά γραφικά δημιουργεί μια πολύ όμορφη οδηγική εμπειρία σε όποιον ασχοληθεί μαζί του. Το μεγάλο ερώτημα είναι, για πόσο (θα ασχοληθεί);

Διάβασε επίσης: 100 best video games ever, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας