Commandos 3: Destination Berlin

Commandos 3: Destination Berlin
  • Είδος: Παιχνίδι στρατηγικής
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Οκτωβρίου 2003
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Pyro Studios
  • Εκδότης: Eidos Interactive
  • Πλατφόρμες: Microsoft Windows, Mac OS X
  • Προμηθευτής: Eidos Interactive

Όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στα ρετρό βιντεοπαιχνίδια που άφησαν εποχή, ώστε να τιμήσουμε εκείνους τους τίτλους που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό πριν πολλά χρόνια.

Η θρυλική εξάδα επιστρέφει! Η σειρα παιχνιδιών που δημιούργησε μια νεα κατηγορία games αποκτά την τρίτη της συνέχεια. Άραγε ανταποκρίνεται ο νέος τίτλος Commandos στις προσδοκίες μας;

Επιτέλους, κατέφτασε! Η τρίτη συνέχεια των παιχνιδιών Commandos, μας έρχεται από την πασίγνωστη Ισπανική εταιρεία Pyro Studios. Και πάλι μας προσφέρει περισσότερη δράση και ποικιλία από ποτέ, αλλά διατηρεί αυτό το gameplay “σκακιού”, που έκανε διάσημο το πρώτο Commandos.

Gameplay

Καθώς μπαίνουμε στο single player menu του παιχνιδιού, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση- ποια campaign να επιλέξουμε; Την tutorial (εκμάθησης), του Stalingrad, της Κεντρικής Ευρώπης ή της Νορμανδίας; Για τους αρχάριους, αλλά και για τους έμπειρους, συνίσταται να ξεκινήσουν από τις 2 tutorial αποστολές που υπάρχουν, μιας και θα σας διδάξουν τις βασικές εντολές του παιχνιδιού. Δυστυχώς τα tutorials αυτά δεν έχουν το απαραίτητο “βάθος”. Δεν καλύπτουν μερικές βασικές πτυχές, τις οποίες θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας, αργότερα στο παιχνίδι.

Οι πτυχές αυτές σχετίζονται με αυτούς τους ενοχλητικούς Ναζί. Υπάρχει μια storyline που συνδέει τις αποστολές της κάθε campaign, όπως για παράδειγμα αυτή της κεντρικής Ευρώπης, όπου αποστολή σας είναι να αποτρέψετε τη κλοπή καλλιτεχνικών θησαυρών από τη χώρα, από επιδρομείς Ναζί. Αυτός θα είναι ο σκοπός σας σε κάθε αποστολή αυτής της campaign. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια storyline που να συνδέει τις 3 βασικές campaigns μεταξύ τους.

Το Commandos 3 δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις δυσκολίας, οπότε όλοι πρέπει να “πιούμε από το ίδιο ποτήρι”. Το παιχνίδι είναι δυσκολότερο από τον προκάτοχό του, γεγονός που επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους έμπειρους παίκτες! Υπάρχουν περισσότεροι στρατιώτες τοποθετημένοι μέσα στους χάρτες και σε κάποιες αποστολές δεν επιτρέπεται να ενεργοποιήσετε το συναγερμό. Επιπλέον δεν είναι μόνο αυτά τα 2 στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι τόσο δύσκολο.

Το Commandos 3 διαθέτει ανεπτυγμένη εχθρική ΑΙ, οπότε είναι καλύτερο να μην “παίζετε” πολύ με τους Γερμανούς. Κάθε φορά που δοκιμάζετε να κάνετε το ίδιο πράγμα λαμβάνετε διαφορετικές αντιδράσεις από τον εχθρό. Οι αντίπαλοι στρατιώτες αντιδρούν επίσης διαφορετικά, ανάλογα με τις επιμέρους καταστάσεις. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας μάχης ο εχθρός θα αναπτυχθεί μόνο σε ομάδες, την ώρα που ένας μεμονωμένος στρατιώτης μπορεί να έρθει μόνος του για να εξερευνήσει τίποτα ύποπτο.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο το παιχνίδι εμφανίζεται πιο δύσκολο είναι το ότι οι παραγωγοί άλλαξαν τα controls του παιχνιδιού, τα οποία ήταν σχεδόν παρόμοια όλα αυτά τα χρόνια, από το πρώτο Commandos. Ο έλεγχος είναι πιο απλός, αν είσαι νέος στο παιχνίδι, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να… ιδρώσεις λίγο, προκειμένου να μάθεις να χρησιμοποιείς τα πλήκτρα ελέγχου με ευκολία.

Το παιχνίδι έχει υποστεί αλλαγές και στο interface, μερικές εκ των οποίων δεν είναι βολικές, ιδίως σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αντιδράσεις πολύ γρήγορα. Υπάρχουν 2 popup menus: ένα για όπλα και ένα για ειδικές δυνατότητες, όπως η χρήση στολών, οι κλοπές κ.α. Το καλό με αυτό είναι πως δεν χρειάζεται να αποστηθίσετε τόσα πολλά πλήκτρα όπως στα προηγούμενα Commandos. Το κακό όμως είναι πως σας επιβραδύνουν όταν θέλετε να αλλάξετε γρήγορα όπλο.

‘Oπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, κάθε αποστολή ξεκινάει με μια ενημέρωση της κατάστασης και των σκοπών του παίκτη. ‘Oμως, σε μερικές αποστολές η ενημέρωση δεν είναι όσο ξεκάθαρη θα έπρεπε, πράγμα που σημαίνει πως δεν ξεκαθαρίζει ακριβώς το τι πρέπει να κάνετε, οπότε καταλήγετε να τριγυρνάτε σε κάποιο επίπεδο, προσπαθώντας να ανακαλύψετε τους στόχους σας!

Το gameplay είναι κατά βάση το ίδιο με αυτό των προηγούμενων Commandos. Οδηγείτε του άντρες σας μέσα από δώδεκα συνολικά αποστολές, οι οποίες ποικίλουν σε στόχους και μέγεθος χάρτη και όπως ήδη θα γνωρίζετε, το πιο σημαντικό στοιχείο στα παιχνίδια της σειράς είναι οι χαρακτήρες.

Αυτή τη φορά έχουμε τον έλεγχο της παλιάς και βελτιωμένης “βρώμικης εξάδας”: Green Beret, Sniper, Diver, Sapper, Spy & Thief. Κάποιοι από σας πιθανόν να προσέξατε την απουσία 3 βετεράνων χαρακτήρων, του Whiskey, της Natasha και του Driver. Μάλλον δεν τα κατάφεραν να επιβιβαστούν έγκαιρα αυτή τη φορά… Επίσης είναι λυπηρό να βλέπεις τον Diver να εμφανίζεται σε μια μόνο αποστολή.

Κάθε χαρακτήρας διαθέτει ειδικές ικανότητες που μόνο ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα μόνο ο Sniper μπορεί να χρησιμοποιήσει το Sniper Rifle, ο Diver να πετάξει μαχαίρια και ο Green Beret (Tiny) είναι ο μόνος που μπορεί να αιφνιδιάσει αντίπαλο με μαχαίρι. Βασικά μπορούν όλοι να πραγματοποιήσουν βασικές κινήσεις όπως να πυροβολούν με κανονικά όπλα (MP40, πιστόλια, αυτόματα), να οδηγήσουν οχήματα και να πετάξουν χειροβομβίδες, μια δυνατότητα που δεν υπήρχε στον προηγούμενο τίτλο.

Υπάρχουν νέα όπλα στο παιχνίδι, όπως το STG44, ένα δολοφονικό αυτόματο το οποίο, για κάποιο παράξενο λόγο, η Pyro το έκανε να ρίχνει περισσότερο σαν γρήγορο πιστόλι παρά σαν αληθινό όπλο! Ο Green Beret και ο Sapper μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν βαριά machine guns που υπάρχουν τοποθετημένα σε κάποιους χάρτες και λόγω της δύναμής του ο Green Beret, μπορεί να τα μεταφέρει κατά βούληση.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να χρησιμοποιήσετε τον κάθε χαρακτήρα σοφά και όταν χρειάζεστε περισσότερο τις ικανότητές του. Αν και το Commandos 3 είναι πλέον περισσότερο action παρά stealth based, δεν πρέπει να προχωράτε και να πυροβολείτε τα πάντα σαν το…

Rambo. Το να σχεδιάζετε προσεκτικά τη κάθε σας κίνηση παραμένει σημείο-κλειδί στο παιχνίδι. Για να επιτύχετε σε κάθε αποστολή το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βρεις τις θέσεις των εχθρών καθώς και από πού περνάνε οι περίπολοί τους. Μην απογοητευτείτε αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσατε.

‘Oπως είπα και πριν το παιχνίδι είναι πολύ πιο δύσκολο, συγκριτικά με τους προκατόχους του και μακράν πιο ανταγωνιστικό. Η απάντηση (λύση) σε αυτά είναι η προνοητικότητα και ο προσεκτικός σχεδιασμός των κινήσεων. Μπορούμε να δούμε το που βλέπει κάθε φορά ο εχθρός πατώντας το πλήκτρο Tab, οπότε με αυτό τον τρόπο μπορείτε να σιγουρευτείτε πως δεν θα βρεθείτε στο οπτικό του πεδίο όταν πατε να τον σκοτώσετε.

Οι χάρτες έχουν υποστεί επίσης κάποιες αλλαγές. Πλέον δεν υπάρχει ένας μεγάλος χάρτης με πολλά objectives αλλά πολλοί μικρότεροι χάρτες με λιγότερα (objectives). Οι φίλοι των μεγάλων χαρτών ας μην ανησυχούν μιας και υπάρχουν και λίγοι τέτοιοι. Μεγαλύτερο μέγεθος χάρτη επιτρέπει περισσότερες εναλλαγές στο τρόπο παιξίματος. Επιπλέον, όποτε παίξετε μια αποστολή για 2η φορά, ασφαλώς δεν θα πας από τον ίδιο “δρόμο”, μιας και θα βρείτε καλύτερες διαδρομές και οδούς για να ολοκληρώσεις τα objectives.

Το παιχνίδι δεν είναι τόσο επαναλαμβανόμενο όσο πριν, μιας και δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο συνέχεια και γι’ αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του action μέρους του. Ξεχάστε λοιπόν τις εποχές που πετάγατε ένα πακέτο τσιγάρα για να σκοτώσετε έναν εχθρό – όπως συνέβαινε χαρακτηριστικά στις προηγούμενες versions.

Γραφικά στοιχεία

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει το Commandos 3 τόσο ωραίο παιχνίδι, είναι τα όμορφα γραφικά του. Το όλο σκηνικό είναι 2D, και από καλλιτεχνικής απόψεως είναι πολύ καλό. Είναι τόσο λεπτομερές που μπορείς να μετρήσεις όλα τα φύλλα ενός δέντρου! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη φορά η Pyro αποφάσισε να βελτιώσει την εσωτερική engine και να την κάνει πλήρως 3D! ‘

Όμως σε αντίθεση με τα εξωτερικά περιβάλλοντα είναι κάπως “Blocky” και όχι τόσο καλά. Εξωτερικά βλέπετε το παιχνίδι από ισομετρική προοπτική και μπορείτε να περιστρέψετε τη κάμερα σε 4 διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η θέση της κάμερας είναι λίγο άβολη, μιας και δεν αποκαλύπτει πλήρως τη περιοχή που πρέπει να δείτε και η οποία είναι συνήθως πίσω από κτίρια ή δέντρα. Ευτυχώς υπάρχει το πλήκτρο “show enemy”, το οποίο δίνει λύση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο των γραφικών είναι τα καιρικά εφφέ. Είναι τόσο καλοφτιαγμένα που νοιώθετε πως βρέχει ή χιονίζει ακριβώς μπροστά σας! Επιτέλους η Pyro άλλαξε τον τρόπο που απεικονίζονται οι νυχτερινές αποστολές. Αυτή τη φορά δίνει την εντύπωση πως πραγματικά λαμβάνουν χώρα τη νύχτα και όχι σε… μπλε φόντο όπως στο Commandos 2. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα υπόλοιπα εφέ. Οι εκρήξεις είναι απίστευτα λεπτομερείς.

Όλα αυτά τα στοιχεία σαφώς δημιουργούν μια “commandoish” ατμόσφαιρα. Από την άλλη όμως είναι να λυπηρό να βλέπεις ένα τέτοιο παιχνίδι να μην υποστηρίζει αναλύσεις μεγαλύτερες από 800×600 – αυτή είναι η μόνη δυνατή ανάλυση και δεν αλλάζει. Ελπίζω οι δημιουργοί να αλλάξουν γνώμη επί τούτου και να κυκλοφορήσουν κάποιο patch που θα διορθώνει το πρόβλημα.

Ήχος

Για άλλη μια φορά η μουσική του παιχνιδιού είναι δημιουργία του Mateo Pascual, δημιουργού της μουσικής των προηγούμενων Commandos αλλά και του Praetorians. Η μουσική είναι πολύ δραματική και ασφαλώς ταιριάζει σε ένα παιχνίδι σαν αυτό. Μερικές φορές σας “κολλάει” στο παιχνίδι τόσο πολύ που δεν μπορείς να περιμένεις για να αιφνιδιάσεις κάποιον από πίσω.

Οι φωνές των χαρακτήρων είναι επίσης καλές. Μπορεί κάποιος να νομίσει πως οι προφορές τους είναι πολύ δυνατές, όμως απλώς αντιπροσωπεύουν τους χαρακτήρες τους. Δυστυχώς δεν είναι όλα τέλεια με τον ήχο. Οι ήχοι των όπλων δεν είναι τόσο καλοί. Μερικά όπλα ακούγονται άσχημα, ειδικά τα κανονικά αυτόματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν ηχητικά από το sniper rifle.

Multiplayer

Πιθανότατα το πλέον αναμενόμενο στοιχείο του παιχνιδιού είναι το Multiplayer mode. Επιτέλους μπορείτε να παίξετε ενάντια στους φίλους σας – και ποια αίσθηση είναι καλύτερη από τα να νικάς τον καλύτερο σου φίλο σε Multiplayer παιχνίδι;

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 2 multiplayer modes: deathmatch & capture the flag, τα οποία είναι αμφότερα νέα στη σειρά Commandos. Δυστυχώς υπάρχουν και προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δυσκολίες με τη σύνδεση μιας και δεν υπάρχει κάποιος in-game server browser, οπότε ο μόνος τρόπος σύνδεσης είναι μέσω LAN ή μέσω του Gamespy Arcade, το οποίο δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε (π.χ game crashes). Πάντως αν καταφέρετε να συνδεθείτε, θα απολαύσετε και τα 2 modes.

Συμπέρασμα

Είτε είστε νέος είτε έμπειρος παίκτης, πρέπει να παίξετε το Commandos 3. Τελειώστε τις single player αποστολές και έπειτα κατατροπώστε τους φίλους σας στο Multiplayer. Είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι με όμορφα γραφικά και μουσική. Απαιτεί περισσή σκέψη και σχεδιασμό κινήσεων και θα σας κάνει να ξενυχτήσετε προσπαθώντας να το τελειώσετε. Μπορεί να το βρείτε δύσκολο, αλλά στο τέλος θα αναφωνήσετε περήφανοι “Το τελείωσα!”. Και αν είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που παίζετε, αποκτήστε οπωσδήποτε και τα άλλα 2!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας