Ειδικοί χαρακτήρες στο blog μας

Ειδικοί χαρακτήρες στο blog μας

Φαντάζομαι πως μπορείτε να πληκτρολογήσετε κάθε ορατό χαρακτήρα του πληκτρολόγιου σε κάποιο κείμενο σας. Τι γίνεται όμως με εκείνους τους περίεργους χαρακτήρες που δεν έχουν δικό τους κουμπάκι να πατήσουμε αλλά τους χρειαζόμαστε;

Χαρακτήρες όπως το Ευρώ €, και το copyright ©;

Σας βάζω δύσκολα ε; Καλά θα ήταν να είχαν τη δική τους θέση σε ένα κουμπάκι του πληκτρολογίου αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας.

Το θέμα όμως είναι πως χρειαζόμαστε μερικούς τέτοιους χαρακτήρες για το blog μας.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να τους εμφανίσουμε…

Με το πλήκτρο ALT πατημένο, πληκτρολογούμε τους αριθμούς που αντιστοιχούν στον κάθε χαρακτήρα. Το κολπάκι αυτό δεν λειτουργεί με τους αριθμούς που βρίσκονται πάνω από το αλφάβητο, λειτουργεί μόνο με τους αριθμούς που βρίσκονται στο δεξί τμήμα του πληκτρολογίου μας.

Ας δούμε μερικούς ειδικούς χαρακτήρες και πως μπορούμε να τους αποκτήσουμε στα κείμενα μας.

 • Alt+0128 €
 • Alt+0169 ©
 • Alt+0134 †
 • Alt+0171 «
 • Alt+0187 »
 • Alt+0167 §
 • Alt+0178 ²
 • Alt+0188 ¼
 • Alt+0189 ½
 • Alt+0190 ¾
 • Alt+0247 ÷
 • Alt+0215 ×

Μία απλούστερη λύση είναι να ενεργοποιήσεις τις επιπρόσθετες λειτουργίες στον επεξεργαστή. Αυτό μπορείς να το κάνεις με alt v (ή alt shift v αν χρησιμοποιείς firefox).

Ο συνδυασμός αυτός θα εμφανίσει μία ακόμη σειρά από εικονίδια στον επεξεργαστή σου. Αν πατήσεις το Ω θα εμφανιστεί μία μεγάλη λίστα από ειδικούς χαρακτήρες και σύμβολα που με ένα απλό click μπορείς να τους εισάγεις στο άρθρο σου. Έτσι δεν χρειάζεται να θυμάσαι πολύπλοκους αριθμούς για το κάθε σύμβολο.

Όπως και να έχει, στις περιπτώσεις αυτές, και σε πολλές άλλες μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τους Πίνακες Συμβόλων που βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα λειτουργικά.

Για παράδειγμα στα Windows, ανοίξτε το “Run” και γράψτε “charmap” και μετά OK (ή Start > Programs > Accessories > System Tools > Character Map). Θα ανοίξει ο σχετικός πίνακας όπου μπορείτε να αντιγράψετε διάφορα σύμβολα.

Στο OSX θα βρείτε κάτι αντίστοιχο στο Character Palette. Εκεί μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά μιας και τα σύμβολα είναι οργανωμένα ανά κατηγορία και δεν χρειάζονται αντιγραφή — εισάγονται κατευθείαν στο πεδίο όπου γράφουμε.

Επιπρόσθετα αξίζει να υπογραμμιστεί πως έχει μεγάλη σημασία όταν θέλουμε να προσθέσουμε ειδικούς χαρακτήρες σε ποια γλώσσα είναι το αλφάβητο του πληκτρολογίου μας. Παραδείγματος χάριν κάποιοι ειδικοί χαρακτήρες δεν μπορούν να εισαχθούν όταν είναι στα Αγγλικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει όταν είναι στα Ελληνικά.

Αυτή η ιδιομορφία που σας περιέγραψα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιοτροπία του λειτουργικού συστήματος των Windows, που ως γνωστόν το έχει κατασκευάσει η Microsoft και προσπαθεί διαρκώς να το βελτιώνει προκειμένου να εξαλείψει διάφορες δυσλειτουργίες και λάθη, αλλά δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, δηλαδή μερικές δεκαετίες μετά την αρχική κυκλοφορία των Windows δεν λείπουν τα ευτράπελα.

Και αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σοβαρό, διότι πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που διατίθεται στο ευρύ κοινό επί πληρωμή και δεν είναι δωρεάν, όπως για παράδειγμα το Ubuntu Linux που αντικειμενικά θεωρείται πιο ασφαλές (από πολλές απόψεις) και με λιγότερες τρύπες ασφαλείας.

Διάβασε επίσης:

 1. Γιατί αξίζει να είσαι blogger στο blogspot, υπάρχουν αρνητικά σημεία;
 2. Τι πρέπει να προσέχεις όταν αλλάζεις εμφάνιση στο blog σου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας