Corpse Bride (2005): Η νεκρή νύφη του Τιμ Μπάρτον

Corpse Bride (2005): Η νεκρή νύφη του Τιμ Μπάρτον

Σύνοψη ταινίας: Corpse Bride (2005)

  • Σκηνοθέτης: Mike Johnson, Tim Burton
  • Ηθοποιοί: Christopher Lee, Emily Watson, Helena Bonham Carter, Johnny Depp, Tracey Ullman
  • Είδος: Animation, Κωμωδία, Ρομαντική, Φαντασία
  • Έτος κυκλοφορίας: 2005

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ελληνικός τίτλος του έργου είναι «Η νεκρή νύφη του Τιμ Μπάρτον»

Φίλες και φίλοι γεια σας! Καλώς ήρθατε σε μία ακόμη κριτική ταινίας. Σήμερα θα πορευτούμε με ένα πιο μυστηριώδες κλίμα και θα θυμηθούμε ένα μαγευτικό και μακάβριο παραμύθι από τον μετρ του είδους, Tim Burton, που μιλάει για ανάσταση νεκρών. Ο λόγος φυσικά για το δημοφιλές και αγαπημένο Corpse Bride. Αν και θεωρώ πως ελάχιστοι αναγνώστες θα την αγνοούν, η αναφορά της ταινίας αυτής στην στήλη γίνεται περισσότερο για να προστεθεί στην μακριά λίστα των αξιόλογων δημιουργιών που αξίζουν τον χρόνο οποιουδήποτε θεατή, περισσότερο μια… υπενθύμιση παρά νέα γνώση.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα της stop-motion τεχνικής, με καλοφτιαγμένες φιγούρες που, συνδυασμένες με την ικανότητα του Burton να συνθέτει σκηνές που είναι οπτικές λιχουδιές, καθηλώνει θεατές κάθε ηλικίας. Όλο αυτό είναι τοποθετημένο σε Βικτωριανό υπόβαθρο με αντίστοιχα κουστούμια και αρχιτεκτονική της εποχής, στα οποία οι δημιουργοί δώσανε μεγάλη έμφαση στην λεπτομέρεια, κάτι που γίνεται εμφανές σε κάθε ευκαιρία!

Η ιστορία (που έχει βάση έναν παλιό Ρώσικο μύθο) είναι απλή και ευφάνταστη: δυο οικογένειες σκοπεύουν να ενώσουν τα δυο βλαστάρια τους, τον Βίκτωρ και την Βικτώρια, με γάμο ώστε να αποκομίσουν διαφορετικά οφέλη. Οι μεν, κοινωνική άνοδο, οι δε οικονομική εξασφάλιση. Τίποτα από αυτά βέβαια δεν είναι θέλημα των δύο νέων, οι οποίοι είναι γεμάτοι ευγένεια και αγνότητα. Στην πρόβα της γαμήλιας τελετής, ο γαμπρός μπερδεύει τα λόγια του και απογοητεύει τους πάντες. Στεναχωρημένος, θα κάνει μια βόλτα στο δάσος. Με μια σειρά συμπτώσεων, θα βρεθεί να αναστήσει μια άτυχη νύφη, η οποία θα τον “κλέψει” από τον κόσμο των ζωντανών και θα τον πάει στο βασίλειο των νεκρών. Και το μπέρδεμα συνεχίζεται…

Μια ταινία που ψυχαγωγεί με τα απρόοπτα της ιστορίας της, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες της, τα τραγούδια της (είναι κατά το ήμισυ μιούζικαλ!) και φυσικά με τις πολύ όμορφες εικόνες που προσφέρει. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως επειδή η ταινία είναι τύπου animation ενδέχεται να μη συμπίπτει με τα γούστα αρκετών κινηματογραφόφιλων που δεν είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο είδος ταινιών.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αρκετός κόσμος στην Ελλάδα (όπως και στο εξωτερικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό) σνομπάρει φανερά τα κινούμενα σχέδια, διότι έχουν στην άκρη του μυαλού τους πως αυτά τα έργα απευθύνονται αποκλειστικά στα παιδιά, και κατ’ επέκταση σε ανήλικα άτομα, κάτι που αντικειμενικά δεν ισχύει, εφόσον πάντα το περιεχόμενο δεν προδιαθέτει σε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, έγκειται καθαρά στην κρίση του καθενός αν επιθυμεί να περιθωριοποιεί εκείνα τα είδη ταινιών που δεν πλησιάζουν στην αισθητική του, και ας αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό, λέγοντας σε κάποιον συνάνθρωπό μας πως με το ζόρι πρέπει η εκάστοτε ταινία να του αρέσει, επειδή πολύ απλά εμάς μας έκανε κλικ, γιατί θα πρόκειται περί ανοησίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παροτρύνω σε όσους από εσάς έχουν δει το Corpse Bride (2005) να παραθέσετε τη γνώμη σας κάτω από το άρθρο με τη μορφή σχολίου, και να εξηγήσετε με επιχειρήματα για ποιο λόγο σας κέντρισε το ενδιαφέρον ή το ακριβώς αντίθετο.

Να περάσετε καλά!