The Triplets of Belleville (2003): Το τρίο της Μπελβίλ

The Triplets of Belleville (2003): Το τρίο της Μπελβίλ

Σύνοψη ταινίας: The Triplets of Belleville (2003)

  • Σκηνοθέτης: Sylvain Chomet
  • Ηθοποιοί: Jean-Claude Donda, Michel Robin, Michèle Caucheteux
  • Είδος: Animation, Κωμωδία
  • Έτος κυκλοφορίας: 2003

Σημείωση: Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι «Les Triplettes de Belleville», ενώ ο ελληνικός «Το τρίο της Μπελβίλ». Η αφορμή που επισημαίνω ετούτο το σημείο οφείλεται στο γεγονός πως ορισμένοι κινηματογραφόφιλοι ενδέχεται να μπερδευτούν και να μη βγάζουν άκρη εάν διαβάσουν το γνήσιο τίτλο.

Ένα από τα ομορφότερα φιλμ με animation θα προτείνω σήμερα. Αν και ελάχιστοι από εσάς δε θα το έχουν δει ακόμα, προτρέπω άπαντες να επαναλάβουν την θέαση του, καθώς δρα ως ισχυρό αγχολυτικό (και οι καιροί τούτοι είναι γεμάτοι άγχος), σαν “μικρή απόδραση” από την καθημερινή βαναυσότητα που υπομένουμε, επαληθεύοντας τον τίτλο της στήλης.

Το σχέδιο του είναι αρκετά ξεχωριστό και, παρόλο που γίνεται χρήση 3D προγραμμάτων, κυριαρχεί το όμορφο δισδιάστατο σκίτσο με πολλές λεπτομέρειες και τεχνική αρτιότητα. Οι ανθρώπινες φιγούρες είναι βουτηγμένες στην υπερβολή και, θα μπορούσε να πει κανείς, σουρεαλιστικές.

Σε κάθε περίπτωση, η ταινία προσπαθεί να υπενθυμίσει στον θεατή ότι οι κανόνες της πραγματικότητας δεν ισχύουν! Ο τρόπος που θα εξελιχθούν μερικές σκηνές ίσως θυμίσει τα πρώτα αμερικάνικα cartoon του Dave Fleischer ή του Walt Disney. Φόρο τιμής σε αυτά αποτίει και το σχέδιο σε ύφος 1920 της εισαγωγής της ταινίας. Θάρμα οφθαλμών.

Γενικά, ο σκηνοθέτης Sylvain Chomet κατέθεσε όλη του την αφοσίωση και την αγάπη σε αυτό το project και αυτό είναι φανερό σε κάθε κομμάτι της ταινίας. Μου αρέσει που μερικές φορές χρησιμοποιεί σκηνοθετικά κόλπα απλά και μόνο για να εντυπωσιάσει, σα να λέει “Ει, κοίτα — χωρίς χέρια!“.

Αν μη τι άλλο, ο τύπος είναι όντως γαμάτος και δε θέλει να το ξεχάσεις. Άλλωστε, δεν ξέρω πολλούς σύγχρονους σκηνοθέτες που προσφέρουν τόσο πολύ νόημα και δράση χωρίς -ουσιαστικά- διαλόγους! Η ομιλία είναι περιορισμένη στο ελάχιστο και συνήθως γίνεται από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία στην πλοκή.

Το σενάριο του φιλμ είναι αρκετά ενδιαφέρον και προσεγμένο. Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, μια γιαγιά πρέπει να αναλάβει το μεγάλωμα του εγγονού της.

Βλέποντας την μεγάλη αγάπη που έχει ο πιτσιρίκος για την ποδηλασία και το Tour de France, τον ενθαρρύνει να κυνηγήσει το όνειρο του. Για πολλά χρόνια, η γιαγιά βοηθάει τον εγγονό στην ολοήμερη προπόνηση, επιδιορθώνει τον εξοπλισμό του και φροντίζει για την υγιεινή διατροφή του. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να λάβει μέρος στο Tour de France.

Η μοίρα θα παίξει το δικό της παιχνίδι και θα διασταυρώσει το μονοπάτι των ηρώων μας με αυτό ενός σατανικού μαφιόζου από την Belleville ο οποίος θέλει να απαγάγει τους καλύτερους ποδηλάτες του αγώνα. Τους λόγους της απαγωγής και το τι θα συμβεί τελικά σας αφήνω να το ανακαλύψετε/ξαναθυμηθείτε μόνοι σας.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, από πολλές πλευρές, λόγω της απρόσμενης πλοκής που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια διαφόρων καταστάσεων, και εκεί που νομίζεις πως ξέρεις την επόμενη σκηνή, έρχεται κάτι αναπάντεχο που ανατρέπει τα πάντα.

Εν τούτοις για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, το The Triplets of Belleville (2003) είναι ένα εργο κινουμένων σχεδίων που δεν προορίζεται για παιδιά, τουναντίον, για ενήλικες που έχουν τη διάθεση να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό.

Αριστούργημα!