D-One by D-Air Lab: Γιλέκο για δρομείς που στέλνει SOS σε περίπτωση πτώσης

D-One by D-Air Lab: Γιλέκο για δρομείς που στέλνει SOS σε περίπτωση πτώσης

Η Dainese είναι μία από τις εταιρείες που γεννήθηκαν από την ιταλική δημιουργικότητα ενώ στη συνέχεια κατόρθωσε να γίνει παγκοσμίως μία από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες στον τομέα της με τα ποιοτικά προϊόντα που κατασκευάζει. Όπως μας λέει ο ιστότοπος της εταιρείας, «Σε ηλικία των 20 ετών, ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Lino Dainese έκανε ένα ταξίδι στο Λονδίνο επάνω σε μια Vespa παρέα με μερικούς φίλους. Εκείνη εκείνη τη στιγμή παρατήρησε μία ευκαιρία, βλέποντας τα ποδήλατα maximoto, που οδηγούσαν οι αναβάτες που φορούσαν τα πρώτα δερμάτινα ειδικά μπουφάν που ενδείκνυνται για τη συγκεκριμένη χρήση. Επιστρέφοντας πίσω στην Ιταλία αποφάσισε να αφιερωθεί στον σχεδιασμό και την παραγωγή προστατευτικών μπουφάν και άλλων παρελκομένων για μοτοσυκλέτες.

Με τα χρόνια, η Dainese έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες λύσεις για την προστασία των μοτοσυκλετιστών, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της και σε άλλα αθλήματα, έχοντας πάντα υπόψη την προστασία των ενθουσιωδών αθλητών που ήθελαν να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, τόσο σε επιδόσεις, όσο και σε προστασία. Το 2014 ο Lino Dainese πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του (80%) στην Investcorp και αποφάσισε να αφιερωθεί ξανά στην έρευνα, ιδρύοντας την D-air La b, μια καινοτόμο νεοφυής επιχείρηση που στοχεύει στον εντοπισμό νέων εφαρμογών της τεχνολογίας D-air, δηλαδή ο εξελιγμένος αερόσακος για προσωπική προστασία που αναπτύχθηκε από την Dainese.

Το πρώτο προϊόν ήταν το Workair, ένα γιλέκο με ενσωματωμένο αερόσακο, χρήσιμο για την προστασία του στήθους και της πλάτης των εργαζομένων σε περίπτωση πτώσης από ύψος άνω των 1,2 μέτρων.

Το προϊόν που λανσάρει η D-Air Lab σήμερα δανείζεται ορισμένες από τις τεχνολογίες των αερόσακων για αυτοκίνητα, αλλά δεν βασίζει την προστασία του στον πληθωρισμό ενός μαξιλαριού αέρα, αλλά στη δυνατότητα αυτόματης αποστολής σήματος έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πτώσης. Το D-One γεννήθηκε με γνώμονα την ασφάλεια των δρομέων και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες προστασίας των δρομέων. Στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για όσους τρέχουν, ειδικά όταν πέφτει το βράδυ, υπάρχει η πιθανότητα επίθεσης αδέσποτων ζώων με αρνητικό πρόσημο να επέλθει κάποια απρόσμενη πτώση σε κάποια χαράδρα με δυσάρεστες συνέπειες. Έπειτα έρχεται η ανησυχία ότι μπορεί το θύμα να χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού.

Το D-One αντιμετωπίζει και τα δύο προβλήματα και εμφανίζεται ως ένα έξυπνο και γιλέκο, εξοπλισμένο με αισθητήρες και LED φώτα για να βλέπει μπροστά του ο αθλητής. Συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό τηλέφωνο, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδική τσέπη, και σε περίπτωση κινδύνου επιτρέπει την ενεργοποίηση σημάτων μέσω του φωτισμού που θα εκπέμπουν οι led λυχνίες έναν ήχο σειρήνας από το κινητό τηλέφωνο, την έναρξη της κλήσης έκτακτης ανάγκης σε τρεις αριθμούς που έχει ορίσει ο χρήστης και ταυτόχρονα να στέλνει sms SMS με τη θέση GPS, όλα αυτά απλώς με πίεση τριών δευτερολέπτων που θα ασκηθεί στο στήθος από την πτώση στο έδαφος. Για παράδειγμα εάν σας πλησιάσει κάποιο κακόβουλο άτομο, τότε καλό θα είναι να πέσετε αμέσως στο έδαφος για να ενεργοποιηθούν όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία για να κληθεί η άμεση βοήθεια προς το μέρος σας.

Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί αυτόματα, χάρη στα γυρόμετρα και τα επιταχυνσιόμετρα, εάν το D-One εντοπίσει πτώση ακολουθούμενη από μια περίοδο ακινησίας. Το προϊόν αποτελείται από δύο ξεχωριστά αντικείμενα: Το κορδόνι του υφάσματος, με τις επαφές που είναι ραμμένες στο ύφασμα (για να αποφευχθεί τυχόν ξεκόλλημα) και τη μονάδα ελέγχου, η οποία είναι αφαιρούμενη για φόρτιση (μέσω καλωδίου USB-C) και για το πλύσιμο του κορμού. Η μονάδα ελέγχου είναι προσαρτημένη στο πίσω μέρος του κορμού, σε πολύ σταθερή θέση, η οποία από τη μία πλευρά δεν επηρεάζει την κίνηση της διαδρομής και από την άλλη επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων με πολύ ακριβή τρόπο, χωρίς ψευδείς αναγνώσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με επιταχυνσιόμετρα σε καρπό που πρέπει να φιλτράρει την κυματοειδή κίνηση του βραχίονα.

Για για την αποτελεσματική χρήση του, η μονάδα ελέγχου πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο smartphone, με την κατάλληλη εφαρμογή, η οποία σας επιτρέπει να ορίσετε αριθμούς έκτακτης ανάγκης και να ρυθμίσετε την ισχύ των LED, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την ορατότητα του δρομέα στις σκοτεινές ώρες. Οι τεχνικοί της D-Air Lab αποφάσισαν να επωφεληθούν από τη σύνδεση Bluetooth (επίσης χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας) με το smartphone και να μην το ενσωματώσουν άμεσα μια μονάδα σύνδεσης, αφού κάπως έτσι θα αυξηθεί το βάρος και το κόστος του προϊόντος και επίσης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 70% των δρομέων μεταφέρουν πάντα μαζί τους κάποιο smartphone κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, όπως και ότι λίγα άτομα έδιναν χρήματα για να αγοράσουν μία καινούργια κάρτα sim που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη για το γιλέκο. Η τσέπη είναι τοποθετημένη στο στήθος και μπορεί να χωρέσει ένα smartphone σε μέγεθος iPhone XS, δηλαδή λίγο πιο μικρό από tablet

Το προϊόν προσφέρει 14 ώρες αυτονομίας, το οποίο μειώνεται στα 5 με τα LED σε μέγιστη ένταση, κάτι που είναι ακόμη ενοχλητικό και έχει σχεδιαστεί μόνο για μέγιστη ορατότητα σε περίπτωση ατυχήματος. Η πιστοποίηση IP5 4 σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το προϊόν χωρίς προβλήματα, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες.

Το D-One ζυγίζει 150 γραμμάρια και πρακτικά πρόκειται για ένα ελαφρύ και αναπνεύσιμο ύφασμα (Polyamide και Elastam) και με τα διάφορα διαθέσιμα μεγέθη στοχεύει να καταστεί χρήσιμο για κάθε σωματότυπο. Διατίθεται σε πέντε μεγέθη για γυναίκες και 5 μεγέθη για άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα μάρκετινγκ της D-Air Lab, το γυναικείο κοινό ενδεχομένως θα ενδιαφερθεί περισσότερο για το D-One λόγω των δυνατοτήτων να ενεργεί ως αποτρεπτικό μέσο κατά των επικίνδυνων επιθέσεων που ίσως να δεχτούν από κακοποιούς.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους τεχνικούς της D-Air Lab, στον οποίο έκανα κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του προϊόντος. Χάρη στα επιταχυνσιόμετρα, το προϊόν μπορεί να εκτελέσει μια πολύ ακριβή ανίχνευση δεδομένων όπως ο ρυθμός τρεξίματος, ο μέσος χρόνος ταχύτητας, η κατακόρυφη μετατόπιση και στο μέλλον όλα αυτά τα δεδομένα θα γίνουν ορατά μέσα στην ειδική εφαρμογή που θα συνοδεύεται με το γιλέκο.

Η εταιρεία έχει ήδη τις επόμενες παραλλαγές προϊόντων, όπως για παράδειγμα στην έκδοση μπλουζάκι που είναι κατάλληλη για καλοκαιρινή χρήση, αλλά πάνω από όλα το σακίδιο trail που είναι εξοπλισμένο με το σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα μπορούσε να γίνει απαραίτητο για όλους αυτούς που ασκούνται μόνο στο βουνό. Επιπλέον, το εργαστήριο έρευνας D-Air Lab επεξεργάζεται επίσης μια νέα έκδοση του προϊόντος με ειδικά χαρακτηριστικά για ποδηλάτες.

Το D-One by D-Air Lab κοστίζει 299 ευρώ στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, μια τιμή που σίγουρα δεν θεωρείται φθηνή, αλλά συμβαδίζει με τα συστήματα προστασίας που έχουν οι μοτοσυκλετιστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας