Ξεκίνησε λύνοντας μαθηματικά προβλήματα με στυλό και χαρτί σε νιγηριανούς μαθητές στο σχολείο της περιοχής της. Στη συνέχεια, μια οικογένεια της έδωσε χρήματα για να αγοράσει ένα tablet, όπου μετέπειτα, κατόρθωσε με το πέρασμα των μηνών να γίνεται ευρέως γνωστή σε όλο και περισσότερους μαθητές. Τώρα διδάσκει και διορθώνει τις εργασίες σε μια εικονική τάξη 1.800 ατόμων.
Η πανδημία του κορανοϊού και το επακόλουθο lockdown ανάγκασαν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν πολλές πτυχές της καθημερινής τους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής μάθησης. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία πλέον έχει καταστεί η βασική λύση εκπαίδευσης σε πολλές χώρες του πλανήτη,
Ωστόσο μία φτωχή δασκάλα στη Νιγηρία κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας της για να βοηθήσει μαθητές από όλο τον κόσμο. Το όνομα της είναι Basirat Olamide Ajayi και σήμερα διδάσκει μαθηματικά σε περισσότερους από 1.800 μαθητές στο WhatsApp, στο Zoom και σε πολλές άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες που παρέχουν τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, και όχι μόνο (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ).
Η ιστορία της έγινε viral σήμερα, αλλά στην πραγματικότητα η Ajayi, που διδάσκει μαθηματικά σε ένα γυμνάσιο στο πόλη Λάγος της Νιγηρίας, έχει στραφεί σε διαδικτυακές πλατφόρμες από τότε που ξεκίνησε το επώδυνο λόκνταουν, δηλαδή εδώ 180 μέρες περίπου, από τον Μάρτιο του 2020. Πλέον παραδίδει μαθήματα μέσα σε από το Instagram, Twitter, WhatsApp, YouTube αλλά και σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom που είναι δωρεάν, καταφέρνοντας να προσελκύσει μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του αριθμού των μαθητών της τους τελευταίους έξι μήνες.
Ο συγκεκριμένη δασκάλα άρχισε να προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα με έναν μάλλον στοιχειώδη τρόπο, περιορίζοντας τον εαυτό της στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και επεξήγηση μαθημάτων λυκείου με στυλό και χαρτί, ενώ με το tablet ανακάλυψε μία νέα μεθοδολογία που της παρείχε τη δυνατότητα να απλώσει τα φτερά της σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη.
Χάρη στη δωρεά χρημάτων μιας οικογένειας που την συμπάθησε, αγόρασε έπειτα ένα tablet, χάρη στον οποίο μπορεί πλέον να απευθύνεται στο κοινό της με μεγαλύτερη σαφήνεια. Τα βίντεο διαρκούν το πολύ 5 λεπτά , κατά τη διάρκεια των οποίων ανατίθενται εργασίες στους μαθητές, οι οποίοι εάν απαντήσουν λαμβάνουν αξιολόγηση από την απομακρυσμένη δασκάλα τους .
Η Ajayi παραδέχτηκε ότι μερικές φορές μένει μέχρι τις 2 το πρωί ξάγρυπνη για να διορθώσει τις εργασίες στην πολυπληθή εικονική τάξη της. Εν τούτοις, η ικανοποίηση που λαμβάνει, βοηθώντας τόσα πολλά άτομα αντισταθμίζει όλη την προσπάθεια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Η διαδικτυακή διδασκαλία με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να διδάξω μαθηματικά σε ολόκληρη την υδρόγειο», είπε χαρακτηριστικά η Basirat Olamide Ajayi. «Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη με βλέπουν στο Twitter, και όχι μόνο στο Λάγος ή την Νιγηρία: Είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά».
Στην πραγματικότητα, μεταξύ των 1.800 μαθητών της, η πλειονότητα εξ αυτών βρίσκεται σε διάσπαρτες χώρες της υφηλίου και ελάχιστοι είναι από τη Νιγηρία. Τα μαθήματα προσφέρονται στα Αγγλικά, και μεταξύ των πιο πρόσφατων μαθητών υπάρχει επίσης ένας από τον Καναδά. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η δημοτικότητα της Ajayi διασχίζει τα εθνικά σύνορα, εξακολουθούν να υπάρχουν μαθητές στη Νιγηρία που, ακόμη και αν το θέλουν, δεν μπορούν να συνδεθούν με τα μαθήματά της. Το ψηφιακό χάσμα στην αφρικανική χώρα είναι βαθύ. Όπως καταγγέλλει η ίδια η εκπαιδευτικός, αφού πολλοί νέοι στη Νιγηρία δεν διαθέτουν καν σύνδεση στο διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά μαθήματα και ένα καλό ποσοστό δεν έχει καν smartphone ή συσκευή ικανή να συνδεθεί στον κυβερνοχώρο.