Το Facebook ξεκίνησε μια νέα ενότητα στο κοινωνικό του δίκτυο που προορίζεται αποκλειστικά για φοιτητές πανεπιστημίου. Μέσα σε αυτή την πλατφόρμα, οι χρήστες θα μπορούν να γνωριστούν και να αλληλεπιδρούν σε μόνιμη βάση μεταξύ τους με βάση τα μαθήματα που μελετούν και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν, χωρίς τα άλλα μέλη του Facebook να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη νέα ενότητα.
Για όσους θυμούνται την ιστορία της γέννησης του Facebook, οι σημερινές ειδήσεις που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες από τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν τρομερά με το Facebook Campus, αφού και τα δύο έχουν μία κοινή συνισταμένη, δηλαδή δημιουργήθηκαν από τους ιδρυτές τους ούτως ώστε να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους οι φοιτητές, άσχετα αν ο Μαρκ ζούκερμπεργκ μετέπειτα μετέτρεψε αυτόν τον ιστότοπο σε ένα πρωτοποριακό στέκι του διαδικτύου που συναναστρέφονται κάθε λογής άνθρωποι μεταξύ τους, ακόμη κι αν τους χωρίζει μία γεωγραφική απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Αυτό το νέο τμήμα θα φιλοξενεί μόνο φοιτητές πανεπιστημίου , οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν, μόνο εάν χρησιμοποιούν το email τους που σχετίζεται με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτούν, και κανένας άλλος.
Το Campus είναι ένα πείραμα του Facebook που στοχεύει να γίνει το ψηφιακό σημείο συνάντησης για την πανεπιστημιακή ζωή. Με λίγα λόγια ότι γίνεται στην πραγματικότητα στις πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα παράλληλο κοινωνικό δίκτυο, ή μάλλον μια σειρά παράλληλων κοινωνικών δικτύων: Οι μαθητές στην πραγματικότητα θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με συμμαθητές μέσω εκδηλώσεων, ομάδων, θεματικών συνομιλιών και ακόμη και μιας ροής ειδήσεων και μιας λίστας συνδρομητών, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εισέλθουν στις υποθέσεις άλλων πανεπιστημίων στα οποία δεν είναι εγγεγραμμένοι.
Ακόμη και τα προφίλ που εμφανίζονται στο Facebook Campus θα είναι διπλότυπα των πρωτοτύπων: Σε αυτές τις ειδικές εκδόσεις, οι χρήστες θα μπορούν να υποδείξουν ποια ακαδημαϊκή πορεία ακολουθούν, καθώς και τα προγράμματα σπουδών, μαθήματα και δευτερογενείς δραστηριότητες τους. Η ιδέα πίσω από την παροχή ενός ξεχωριστού προφίλ είναι απλή: Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να βρουν νέους φίλους και συντρόφους με βάση κοινά ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν πάρα πολλά για τον εαυτό τους σε κανονικούς χρήστες του Facebook που θα μπορούσαν να είναι απλοί γνωστοί ή τέλειοι ξένοι.
Τουλάχιστον αυτή είναι η ιδέα του Facebook, υπόσχεται υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικότητας και ένα είδος υποχρεωτικού διαχωρισμού ανάμεσα σε ανηλίκους και ενηλίκους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρείας, αυτό το νέο εγχείρημα προσδοκά να προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό νέων χρηστών στην εικονική πανεπιστημιούπολη του, και παράλληλα να υποχρεώσει, τρόπον τινά, να επιστρέψουν εκείνοι οι χρήστες που εγκατέλειψαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως για ιδεολογικούς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση, τα προφίλ Facebook και Facebook Campus παραμένουν συνδεδεμένα: Είναι αυτονόητο ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του κοινωνικού δικτύου, όπου κι αν συμβεί αυτό, θα υποστεί τις συνέπειες τόσο στο Facebook, όσο και στο Campus.
Προς το παρόν, το Facebook Campus είναι διαθέσιμο μόνο σε φοιτητές 30 πανεπιστημίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά δεν είναι σαφές πότε και σε ποιες άλλες χώρες, σχεδιάζει η εταιρεία να επεκτείνει την παρούσα καινούργια ενότητα. Ωστόσο, γνωρίζοντας προσωπικά πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα, εκτιμώ πως σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν διάφορα πειράματα με λειτουργίες και δυνατότητες, ούτως ώστε όταν αποδειχθεί πως δουλεύει σωστά η πλατφόρμα, τότε μάλλον θα επεκταθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.