Δημιουργία εφαρμογών για κινητά – mobile app development.
Η δημιουργία εφαρμογών για κινητά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του τομέα, καθώς η ζήτηση ξεπερνά τις δυνατότητες πολλών εταιριών που τις κατασκευάζουν.
Η ζήτηση για εφαρμογές για κινητά αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς που δεν το χωράει ανθρώπου νους. Η Gartner προβλέπει ότι πάνω από 268 δισεκατομμύρια λήψεις applications θα δημιουργήσουν εισόδημα 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και η Juniper Research προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα από κινητές εφαρμογές βρίσκονται σε καλό δρόμο και ενδέχεται να φτάσουν τα 99 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021.
Μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμάται ότι το 84% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί κινητή τεχνολογία. Η ανάπτυξη και η δημιουργία των κατάλληλων επιχειρηματικών εφαρμογών μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν πιο αποδοτικές και συνάμα πιο κερδοφόρες.
Ωστόσο, η κρίση δεξιοτήτων που μαστίζει την ανάπτυξη εφαρμογών για smartphones θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτόν τον πολύπαθο κλάδο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά τις δυνατότητες σε πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται στο κομμάτι αυτό.
Μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής, η γνωστή Robert Half, τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση για smartphone apps έχουν ωθήσει τις εταιρείες να ψάχνουν διακαώς να βρουν υποψηφίους με ισχυρές ικανότητες ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά. Λέει ότι οι υποψήφιοι με εξαιρετικό ταλέντο είναι σπάνιοι εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των απαιτούμενων δεξιοτήτων, όχι μόνο των τεχνικών δεξιοτήτων, αλλά και της επιχειρηματικής έμπνευσης, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εργαζόμενος είναι ένα πολυεργαλείο που όταν δουλεύει αποδοτικά φέρνει χρήματα στις επιχειρήσεις.
Είναι δεδομένο ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά πρέπει να έχουν εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες (iOS, Android, Windows Phone), εμπειρία κωδικοποίησης με Mobile Frameworks όπως Xcode, Android SDK και / ή Windows Phone App Studio, όπως και εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού ανάπτυξης ιστοσελίδων που θα μπορούν να εμφανίζονται ομαλά σε όλες τις κινητές συσκευές.
Αλλά η διαχείριση του έργου και η ευχέρεια στην επικοινωνία είναι επίσης απαραίτητες. Οι προγραμματιστές πρέπει να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με συναδέλφους και τους ηγέτες στην επιχείρηση. Αυτός ο συνδυασμός στοιχείων στην προσωπικότητα των υπαλλήλων αποδεικνύεται απαξιωμένος για πολλές επιχειρήσεις και, μαζί με τις άλλες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη επιχειρηματικών εφαρμογών, πολλές εταιρείες έχουν αναβάλει μαζικές παραγγελίες με το φόβο πως δεν θα ανταπεξέλθουν και θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
Η Gartner ανέφερε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν κατασκευάσει, προσαρμόσει ή ολοκληρώσει εφαρμογές για κινητά τους τελευταίους 12 μήνες. Σημείωσε ότι οι κύριοι φραγμοί στις πρωτοβουλίες για κινητές συσκευές συνδέονται με τους διαθέσιμους τεχνικούς πόρους, όπως εργαλεία, λογισμικά, έλλειψη κονδυλίων, ώρες εργασίας και κενά δεξιοτήτων.
Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν ζητήματα ενοποίησης, ολοκλήρωσης και δημιουργία εφαρμογών για συσκευές από διάφορους κατασκευαστές, οι οποίοι προφανώς καθένας από αυτούς έχει διαφορετική αντίληψη με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσουν με αρνητική συνέπεια να δημιουργούνται λάθη που τα πληρώνει ο τελικός χρήστης.
Ένα άλλο ζήτημα είναι πως οι εφαρμογές που αναπτύσσονται απαιτεί ενσωμάτωση βάσεων δεδομένων και συγχρονισμό με πολλές άλλες βάσεις δεδομένων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, τούτα τα ζητήματα, προφανώς μπορούν να ξεπεραστούν, αφού τα οφέλη που θα προκύψουν από τα smartphone apps θα είναι συνολικά πολλαπλάσια για τις επιχειρηματικές οντότητες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Οι εφαρμογές για τις επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να επεκτείνουν την εμβέλεια, τη λειτουργικότητα και τη ζωή της υπάρχουσας γραμμής επιχειρηματικών λειτουργιών, επίπλέον θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πελατών και την αποδοτικότητα της εταιρείας και θα λειτουργήσει ως κανάλι άμεσου μάρκετινγκ.
Μάλιστα, η σωστή συνεργασία επιτρέπει στις ομάδες διαχείρισης και στους υπαλλήλους να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, με θετικό πρόσημο να προσελκύσουν πελάτες και να τονώσουν την ανάπτυξη του εμπορικού σήματος στο οποίο εργάζονται.
Ευθύνη της κατασκευής εφαρμογών για smartphone και mobile app development
Αλλά το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα πρέπει να φτιάξει αυτές τις ζωτικής σημασίας εφαρμογές που κάνουν χρήση οι πελάτες και ενσωματώνουν την υπάρχουσα σειρά επιχειρηματικών κινήσεων, στέλνοντας την ένα βήμα πιο μπροστά.
Μια επιλογή είναι να γίνει πρόσληψη εξωτερικών προγραμματιστών, αλλά αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό και μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να κατανοήσουν πραγματικά την επιχείρηση από μέσα με τον ίδιο τρόπο, όπως μια εσωτερική ομάδα.
Μια πιο αποδοτική λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων που δεν χρησιμοποιούν εργαλεία ανάπτυξης περίπλοκου κώδικα είναι οι πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών ταχείας δημιουργίας που απευθύνονται για επαγγελματικές λύσεις. Μπορούν να μετατρέψουν τη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών και να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την έκρηξη της ζήτησης για εφαρμογές.
Χρησιμοποιώντας το εσωτερικό προσωπικό ή τους γνωστούς σας ως «προγραμματιστές», αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν στις εταιρείες να ξεπεράσουν το χάσμα δεξιοτήτων ανάπτυξης για smartphone apps και να επιτρέψουν σε μη προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές για κινητά γρήγορα και εύκολα.
Η Gartner συμφωνεί και εκτιμά ότι έως το 2018 περισσότερες από τις μισές από τις εφαρμογές B2E για κινητά θα γραφτούν από προγραμματιστές και επιχειρηματικούς αναλυτές χρησιμοποιώντας εργαλεία χωρίς κώδικα όπως πλατφόρμες app business development platforms.
Αναφέρει: “Η χρήση εργαλείων χωρίς κώδικα για την ταχεία ανάπτυξη απλών έργων από τους αναλυτές επιχειρήσεων και επιχειρήσεων θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την εξωτερική ανάθεση, περιορίζοντας τη χρήση αναπτυξιακών οικονομικών πόρων σε πιο προηγμένα έργα. Εκείνοι που αντιστέκονται σε τούτη τη διαδικασία πιθανό να είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν στο περιθώριο”.
Τέτοια εργαλεία μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της παραδοσιακής κωδικοποίησης ή να αποφύγουν εντελώς την ανάγκη για κωδικοποίηση. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν το κόστος εγκατάστασης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού που είναι υπεύθυνο σε αυτό τον τομέα.
Επίσης παρέχουν στο υπάρχον προσωπικό τη δυνατότητα να αναπτύξει εξελιγμένες, πλήρως λειτουργικές εφαρμογές ιστού, υβριδικές και έτοιμες εφαρμογές, πολύ πιο γρήγορα από άλλες μεθόδους και συχνά χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ικανότητες που διαθέτουν.
Προσφέρουν στο προσωπικό επιλογές “no code” και “low code” που επιτρέπουν την ανάπτυξη απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, δηλαδή εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου. Υπάρχουν επίσης επιλογές που επιτρέπουν στις εταιρείες να ενσωματώνουν προϋπάρχον λογισμικό ή να αναπτύσσουν νέες προσαρμογές.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης τέτοιων πλατφορμών είναι ότι οι εταιρείες δεν αναλαμβάνουν το κόστος της πρόσληψης μιας ομάδας ανάπτυξης εξωτερικών εφαρμογών. Αντ ‘αυτού μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους, που γνωρίζουν καλύτερα την επιχείρηση τους από οποιονδήποτε άλλο άτομο, για να καθορίσουν τις εφαρμογές που πραγματικά χρειάζονται. Η χρήση του προσωπικού τους καθιστά επίσης πολύ πιο εύκολη και οικονομικότερη όταν η εφαρμογή χρειάζεται να εξελιχθεί και να ενημερωθεί.
Ο κύκλος ανάπτυξης μειώνεται δραματικά καθώς το εσωτερικό προσωπικό μπορεί να αναπτύξει την εφαρμογή σχεδόν παράλληλα με τον προσδιορισμό των απαιτήσεων.
Μια εταιρεία που χρησιμοποιεί μια ταχεία τεχνολογία ανάπτυξης εφαρμογών για επιχειρήσεις είναι η Solutions4strategy, ένας κορυφαίος πάροχος καινοτόμων λογισμικών και υπηρεσιών συμβούλων που εξυπηρετούν τις αγορές της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η εταιρεία χρησιμοποίησε πρόσφατα την δική της τεχνολογία για να ξεκινήσει μια σειρά επιχειρηματικών εφαρμογών που συμβάλλουν στην επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων τους.
Επίλυση ζητημάτων ολοκλήρωσης.
Προηγουμένως, η εταιρεία ήταν αναγκασμένη να εγκαταστήσει λογισμικό στους επιτραπέζιους υπολογιστές των πελατών της, ωστόσο, καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, αυτή η διαδικασία ήταν δαπανηρή, διότι απαιτούνταν διαχείριση και συντήρηση. Όταν οι πελάτες πλέον κάθονταν να ασχοληθούν με την τεχνολογία τους, το λογισμικό δεν ήταν πάντοτε συμβατό, ενώ η εξεύρεση και ο εντοπισμός κρίσμων ζητημάτων ολοκλήρωσης back-end ήταν δύσκολο.
Για την επίλυση προβλημάτων ενσωμάτωσης, τη μείωση του χρόνου συντήρησης IT, τη μείωση του κόστους και την επέκταση στις διεθνείς αγορές παγκοσμίως, η Solutions4Straetgy αποφάσισε να εκκινήσει εκδόσεις εφαρμογών με βάση το cloud. Μετά την έρευνα στην αγορά και την εξεύρεση λύσεων για την ανάπτυξη εφαρμογών που απογοητευτικά περιορίστηκαν, επέλεξε τη νέα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για επιχειρήσεις που ονομάζεται Evoke, η οποία προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη λύση που θα επέτρεπε ταχύτερη ανάπτυξη εφαρμογών.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ήταν οι πλούσιες δυνατότητες και η ευελιξία διαχείρισης δεδομένων της Evoke. Το προϊόν ενσωματώνεται με βάσεις δεδομένων SQL και MultiValue και επιτρέπει πλήρη συγχρονισμό μεταξύ τοπικών συστημάτων και βάσεων δεδομένων back-end.
Αυτό σήμαινε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης, το Solutions4Strategy θα μπορούσε να καθορίσει τα δεδομένα που απαιτούνται για εφαρμογές και να μεταφέρει υπάρχοντα δεδομένα στις νέες εφαρμογές χωρίς περιορισμούς, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα ήταν η χρήση ενός ενιαίου σχεδιασμού εφαρμογής και βάσης κώδικα, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για πολλούς τύπους συσκευών και λειτουργικά συστήματα. Η λύση είναι μελλοντική απόδειξη, οπότε δεν έχει σημασία πόσο οι επιχειρηματικές ανάγκες αλλάζουν ή εξελίσσεται η τεχνολογία, προσφέρει μια απεριόριστη πορεία ανάπτυξης.
Χρησιμοποιώντας αυτή την πλατφόρμα, η Solutions4Strategy δημιούργησε μια πιο δυναμική επιχείρηση, ικανή να ανταποκριθεί γρήγορα στους πελάτες της. Προσφέρει τώρα εξελιγμένες εφαρμογές που βασίζονται σε σύννεφο, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες να διατηρούν τους στόχους τους και να κάνουν ελεύθερα μακρόπνοα σχέδια.
Τα εργαλεία ανάπτυξης χαμηλού κώδικα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το υπάρχον προσωπικό τους, παρά τους εκπαιδευμένους προγραμματιστές, για να δημιουργούν εξελιγμένες και λειτουργικές εφαρμογές που μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες και να επιτρέψουν στις εταιρείες να ξεκινήσουν ψηφιακές υπηρεσίες αμέσως. Η έλλειψη εσωτερικών δεξιοτήτων ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για το mobile app development.