ΑρχικήΛογισμικάΔιαφορές ανάμεσα στις εντολές sudo και su

Διαφορές ανάμεσα στις εντολές sudo και su

Όλες και όλοι, όταν χρησιμοποιήσουν Linux, θα συναντήσουν σύντομα τις εντολές sudo και su, με τις οποίες λαμβάνουν δικαιώματα διαχειριστή (root), από το τερματικό / κονσόλα / bash τους. Αν και αυτές μοιάζουν ίδιες, έχουν ορισμένες διαφορές. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν;

Η απάντηση είναι πολύ απλή και φαίνεται από την ακροστιχίδα τους:

sudo = Substitute User Do
su = Substitute User

Αν και φαίνεται πως η μια προέρχεται από την άλλη, δεν είναι έτσι ακριβώς.

Η εντολή sudo, είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη του συστήματος (σ’ εσάς δηλαδή), να έχετε πρόσβαση στα προνόμια ενός άλλου χρήστη, ο οποίος είναι ο root (διαχειριστής). Αυτό επειδή ως γνωστόν, στο Linux (μα και γενικότερα σε Unix-based συστήματα), η δημιουργία ενός χρήση δεν περιλαμβάνει από προεπιλογή δικαιώματα διαχειριστή για λόγους ασφαλείας, κάτι που μετά από τόσα χρόνια, έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό και γι’ αυτό εξακολουθεί να υπάρχει.
Αυτό γράφτηκε αρχικά το 1980 από τους Bob Coggeshall και Cliff Spencer, του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκη και έκτοτε τροποποιήθηκε και συντηρείται από διαφορετικούς προγραμματιστές. Από το 1996, και μέχρι τώρα, έχει διατηρηθεί από τον Todd Miller. Σήμερα είναι κάτω από άδεια BSD.

Όμως, ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην sudo και στην su;

Στην ουσία, η βασική διαφορά τους, είναι η εξής:

  • Με την εντολή sudo, επιτρέπεται μόνο να εκτελέσετε μια εντολή ή λειτουργία στο τερματικό / κονσόλα / bash. Από την στιγμή που θα τρέξει, αν θέλετε να εκτελέσετε μια άλλη, θα πρέπει να ξαναγράψετε sudo και να εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας.
    Πρακτικά, ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έτσι, ναι μεν χρειαζεται να δώσετε ξανά το sudo και την εντολή που θέλετε, μα χωρίς υποχρεωτικά να χρειαστεί να επαναλάβετε τον κωδικό σας.
  • Με την εντολή su, ο περιορισμός εξαφανίζεται. Από την στιγμή που θα την δώσετε, εισάγοντας τον κωδικό σας, παραμένετε σαν διαχειριστές (root), μέχρι να αποφασίσετε να αποσυνδεθείτε (από το τερματικό / κονσόλα / bash σας).

Μπορείτε δηλαδή, καθ’ όσο διάστημα είσαστε συνδεόμενοι σαν root, να κάνετε ό,τι χρειαζόσαστε, χωρίς να ζητάτε ξανά δικαιώματα διαχειριστή.

Μπορείτε να το σταματήσετε, δίνοντας την εντολή exit.

Και ο πιο απλός τρόπος για να καταλαβαίνετε άμεσα αν είσαστε με διακαιώματα χρήστη ή root, είναι από τα σύμβολα που υπάρχουν στην αρχή, πριν από κάθε εντολή.

Δηλαδή:

  • # [αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα root / διαχειριστή].
  • $ [αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα χρήστη και δεν μπορείτε να εκτελέσετε εντολές με δικαιώματα διαχειριστή].

Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά, αν και βέβαια, με το Ubuntu είδαμε και το sudo su, το οποίο είναι μάλλον για γέλια. Ίσως και τρολλάρισμα, δεν ξέρω.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166