Διακοπές με σκάφος χειμώνα, καλοκαίρι με την παρέα

Διακοπές με σκάφος χειμώνα, καλοκαίρι με την παρέα

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι προορισμοί είναι πολλοί και οι θάλασσες σπάνια αγριεμένες, η ιδέα για διακοπές με σκάφος πέφτει εύκολα στο τραπέζι. Από εμάς… οδηγίες για επίδοξους σκαφάτους!

Καταρχήν είναι η καλή διάθεση… Ακολουθεί η παρέα. Και το γεγονός βέβαια ότι για το σύνο λο των ημερών των διακοπών έχει λυθεί το θέ μα μετάβαση διαμονή μετακίνηση… Όλα αυτά τα ωραία μπορεί να καταστραφούν πολύ εύκολα, αν πριν ξεκινήσει ένα σκάφος για το ταξίδι του το κάθε μέλος της παρέας δεν έχει απαντήσει μέσα του στις ακόλου θες ερωτήσεις (χωρίς φόβο και πάθος!):

  1. Με πειράζει η θάλασσα;
  2. Ταιριάζω πραγματικά με την παρέα που θα μοιραστεί το σκάφος; γ) Είμαι δραστήριος τύπος; Αν τουλάχιστον σε μια από αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση είναι αρνητική, πάρτε καλύτερα το πλοίο της γραμμής…

Οι διακοπές με σκάφος προσφέρουν την απομόνωση, τη μυστικότητα καθώς και την πολυτέλεια που λίγο πολύ όλοι θέλουμε στις διακοπές μας: δεν υπάρχουν άλλοι επιβάτες για να μοιραστείτε το χώρο εκτός από εκείνους που πραγ ματικά έχετε επιλέξει να περάσετε τις διακοπές σας μαζί. Ο τύπος του σκάφους (sail yacht ή motor yacht), το μέγεθος, οι ανέσεις αλλά και το αν το σκάφος διαθέτει προσωπικό είναι παράγοντες για τους οποίους θα αποφασίσετε από πριν και θα καθορίσουν κατά μεγάλο μέρος τις ευχάριστες διακοπές σας και το κόστος τους.

Το προσωπικό, πάντα ανάλογο με το μέγεθος του σκάφους, συνήθως απαρτίζεται από τον καπετάνιο και το μάγειρα. Βρίσκονται στη διάθεσή σας όποτε εσείς θελήσετε (σε λογικό πάντα πλαίσιο!) με ιδιαίτερη διακριτικότητα. Παρόλα αυτά, όταν ναυλώνετε ένα σκάφος, μην ξεχνάτε ότι ο απόλυτος αρχηγός πάνω στο σκά φος είναι ο καπετάνιος, ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τε λευταίο λόγο.

Το θέμα της ασφάλειας του σκάφους και των επιβατών είναι απαράβατη προϋπόθεση για τον καπετάνιο. Βέβαια, υπάρχουν και σκάφη τα οποία νοικιάζονται χωρίς καπετάνιο αλλά με προϋπόθεση ότι στην παρέα υπάρχουν δύο σκίπερ με πτυχίο ερασιτέχνη και το μήκος του σκά φους δεν ξεπερνά τα 15 μ. Τα μεγαλύτερα σκάφη υπακούουν μόνο σε επαγγελματίες καπετάνιους!

Όλα αυτά φαντάζουν λεπτομέρειες, αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπάρχουν κάποιοι που τους πειράζει η θάλασσα. Η διάθεση χαλάει αυτόματα και το ταξίδι κρέμεται από μια κλωστή. Μην ξεχνάτε ότι όσο μεγάλο και να είναι ένα σκάφος, οι χώροι του δεν παύουν να είναι μικροί και περιορι σμένοι. Και η ζαλάδα από τη θάλασσα δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται για όποιον δεν την αντέχει…

Ανάλογα με την εποχή, οι περισσότεροι που ναυλώνουν σκάφος συνήθως θέλουν να βρίσκονται στο λιμάνι του κάθε νησιού το πρωί, ώστε να το ανακαλύπτουν και στη συνέχεια να ξεκινούν για όμορφες παραλίες και όρμους για κολύμπι.

Το απόγευμα, πάντα ανάλογα με το νησί, αλλά και τις απαιτήσεις της παρέας, καλό είναι να υπάρχει χρόνος για αναγνωριστικές βόλτες και βραδινές εξόδους. Ο κοινός στόχος όλων είναι ένας: να επισκεφτούν όσα περισσότερα λιμάνια και νησιά είναι δυνατόν!

Η συμβουλή μου ως συνοδός σε σκάφη αρ κετά καλοκαίρια είναι: Χαλαρώστε! Ναι, το όνειρό σας έγινε πραγματικότητα, καταφέρατε και οργανώσατε την παρέα και ναυλώσατε σκάφος για τις διακοπές σας. Αλλά… Αρχικά, αν είστε συνέχεια σε κίνηση, το κόστος των καυσίμων θα φτά σει να είναι εξωπραγματικό.

Επιπλέον, είστε σε διακοπές, δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για τίποτα, ακόμη και αν μείνε τε δύο ή τρεις ημέρες στο ίδιο νησί. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ση μαίνει ότι περνάτε καλά. Συντονιστείτε σαν παρέα και βεβαιωθείτε ότι όλοι θέλετε το ίδιο. Δεν υπάρχει χειρότερη κατά σταση από το να υπάρχουν γκρίνιες και διαφορές πάνω στο σκάφος, καθώς κάτι τέτοιο επηρεάζει όλους και στο τέλος καταστρέφει τις (σε διαφορετική περίπτωση) ονειρεμένες διακοπές. Η θάλασσα μισεί την γκρίνια και το yachting απε χθάνεται τους δύσκολους τύπους!

Τιμές και παροχές

Είτε νοικιάσετε σκάφος από εταιρία είτε από τον ιδιοκτήτη απευθείας, οι παροχές θα είναι οι ίδιες. Το σκάφος, δηλαδή, θα σας διατεθεί με σεντόνια, πετσέτες και άλλα απαραίτητα για τη διαμονή σας είδη. Πριν μπείτε στο σκάφος, μπορείτε να έχετε παραγγείλει κάποια πράγματα που χρειάζεστε και χρησιμοποιείτε ή απολαμβάνετε στη διάρκεια του ταξιδιού σας όπως για παράδειγμα: κρασί, ποτά, συγκεκριμένα είδη φαγητού κ.λπ.

Οι τιμές, παρά ταύτα, όταν νοικιάσετε από ιδιοκτήτη απευθείας είναι τις περισσότερες φορές καλύτερες. Επιλέξτε μια εποχή που δεν είναι πολύ τουριστική, για να ευχαριστηθείτε περισσότερο. Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη ή από το γραφείο απ’ όπου θα νοικιάσετε το σκάφος να σας προτείνουν κάποιες διαδρομές ώστε να έχετε κάνει ένα βασικό πρόγραμμα πριν από την αναχώρησή σας.

Πληροφορίες για μέγιστη απόλαυση στο σκάφος

Μοιραστείτε τις δουλειές πάνω στο σκάφος. Αναλάβετε εναλλάξ τα ψώνια, την προετοιμασία του πρωινού ή κάποιου γεύματος, βοηθήστε τον καπετάνιο με τα πανιά (αν είναι τέτοιος ο τύπος του σκάφους), γεμίστε τα ψυγεία με δροσερά αναψυκτικά και χυμούς για όλους.

Εκμεταλλευτείτε το σκάφος για να ανακαλύψετε μικρά νησιά στα οποία δεν θα μπορέσετε να φτάσετε εύκολα με πλοίο της γραμμής. Υπάρχουν πολλοί μικροί παράδεισοι που σας περιμένουν, φιλόξενοι και γελαστοί άνθρωποι που θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν, να σας ενημερώσουν για τα τοπικά προϊόντα και να φωτογραφηθούν μαζί σας.

Επιλογές προορισμού

Επιδιώξτε ανάλογα με την εποχή και την καλοκαίρια που υπάρχει στη θάλασσα να επισκεφθείτε όσο τον δυνατόν περισσότερους προορισμούς. Επίσης μην στέκεστε μόνο στα γνωστά μέρη που συχνάζει πολύς κόσμος, τουναντίον τολμήστε να πάτε σε μικρά νησιά που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για να ανακαλύψετε άγνωστες ομορφιές που για την πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού είναι παντελώς άγνωστα.

Σε καμία περίπτωση μην επιλέξετε τα κοσμικά νησιά σε τέτοιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, γιατί ενδέχεται γιατί ενδέχεται να σκέφτεστε τον προορισμό και όχι το ταξίδι, με συνέπεια να χαθεί όλη αυτή η καταπληκτική μαγεία που βιώνεται με το σκάφος.

Όμως για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, αναμφισβήτητα τα κοσμικά νησιά όπως η Μύκονος και η Μυτιλήνη φαντάζουν μονόδρομος εάν είσαι γλεντζές και θέλεις να ζήσεις ξέγνοιαστες στιγμές κάνοντας clubbing, και σίγουρα αυτά τα μέρη δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο στον κόσμο, ανεξάρτητα αν είσαι Έλληνας ή αλλοδαπός τουρίστας που ήρθε να βγάλει τα απωθημένα του στην Ελλάδα.

Εννοείται πως τα γούστα του καθενός διαφέρουν και είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός πως θα πορευτεί, οπότε λάβετε τις παραπάνω συμβουλές ως φιλική παρότρυνση και όχι ως αυστηρή καθοδήγηση που πρέπει να την τηρήσετε κατά γράμμα.