- Απαιτήσεις: Πρόσβαση στο Internet
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 5 έως 15 λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 2/10
Δείτε πώς μπορείτε να σερφάρετε ανώνυμα στο διαδίκτυο, αποκρύπτοντας όλες σας τις δραστηριότητες σας μεθοδικά, δίχως να εκτίθεστε σε κινδύνους και αδιάκριτα βλέμματα.
Αν και είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του για όσα διαδραματίζονται γύρω του, εξίσου δημοκρατικό δικαίωμα του εργοδότη είναι να απομακρύνει έναν εργαζόμενο από την εταιρεία του, αν κρίνει ότι μέσω αυτού θίγονται τα συμφέροντά της. Ομοίως δημοκρατικό είναι και το δικαίωμα μιας συζύγου να απαιτήσει διαζύγιο από το σύζυγό της, αν διαλαλεί περήφανος τις… εξωσυζυγικές περιπέτειές του.
Για αυτό, λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο η έκφραση μιας άποψης -ειδικά στο προσβάσιμο από όλους Internet- να καλύπτεται από την ανωνυμία, αν δεν θέλετε να βρεθείτε σε δύσκολη θέση.
Βήμα 1
Πρώτο σημείο προσοχής για τη διατήρηση της ανωνυμίας είναι το ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιηθεί στο Web. Σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να υποδηλώνει την ταυτότητα εκείνου στον οποίο ανήκει. Έτσι, αν το όνομά σας είναι Κώστας Ανώνυμος, ένα ψευδώνυμο τύπου “KostAnon” δεν είναι ό,τι καλύτερο, ούτε όμως και το αντίστροφο “Anonkost” ή οτιδήποτε παραπλήσιο. Προτιμήστε κάτι απολύτως διαφορετικό, π.χ. Inigo_Montoya.
Βήμα 2
Το ψευδώνυμο είναι μονάχα η αρχή. Πρέπει να προσέχετε σε κάθε βήμα σας να μην αφήνετε ίχνη που μπορεί να σκιαγραφούν τμήμα της πραγματικής ταυτότητάς σας. Έτσι, προσέξτε ιδιαίτερα τα στοιχεία που καταγράφετε στο προφίλ σας σε διάφορα sites, τα μηνύματα που αφήνετε σε blogs κ.λπ. Σε αυτά δεν πρέπει να αναφέρετε το πραγματικό σας όνομα, την ημερομηνία γέννησης, ονόματα συνεργατών και, φυσικά, ούτε να διανοηθείτε να δημοσιεύσετε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο!
Βήμα 3
Μπορείτε να προσθέσετε ανάμεσα σε εσάς και το προσωπικό σας blog μια υπηρεσία Anonymizer. Υπάρχουν αρκετές, στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε, αλλά η Invisiblog.com είναι μία από τις πιο εύχρηστες, αφού δεν παίζει ρόλο μεσάζοντα, όπως οι περισσότερες, αλλά σας επιτρέπει να δημιουργήσετε απευθείας σε αυτήν ένα προσωπικό blog χωρίς να σας υποχρεώνει να δηλώσετε το όνομά σας. Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του θέματος η υπηρεσία υπολειτουργούσε.
Βήμα 4
Αν ανησυχείτε για την πιθανότητα ανίχνευσης της διεύθυνσης IP του υπολογιστή σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα proxy sites, γνωστά ως anonymizers. Πολλές σχετικές δωρεάν υπηρεσίες θα βρείτε με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Σημειώνουμε ότι το τίμημα της ανωνυμίας είναι ότι το browsing -αφού μεσολαβεί τρίτος- θα είναι πιο αργό, ενώ ορισμένες φορές η απεικόνιση των σελίδων θα απέχει από το ιδανικό.
Βήμα 5
Αν στο blog σας περιέχονται και μηνύματα που δεν θέλετε να είναι ορατά από όλους τους επισκέπτες, οι περισσότερες υπηρεσίες blogging παρέχουν επιλογές ορισμού ομάδων χρηστών και περιορισμού της πρόσβασης σε ορισμένα ή όλα τα μηνύματα. Για παράδειγμα, στο Blogger (http://www.blogger.com) μπορείτε επιλέγοντας τη διαχείριση του blog σας και μεταβαίνοντας στο tab Permissions (’δειες) να επιλέξετε, αν οι καταχωρήσεις του θα είναι ορατές από όλους, μόνο όσους επιλέγετε ή μόνο τους συντάκτες του.
Βήμα 6
Μπορείτε, επίσης, να ορίσετε τον τρόπο εμφάνισης του site σας στις μηχανές αναζήτησης δημιουργώντας ένα αρχείο γνωστό ως robots.txt, που καθορίζει τι θα παρουσιάζεται σε αυτές από το site σας και τι όχι. Έτσι, μπορείτε να ορίσετε να εμφανίζεται το site σας σε ορισμένες μηχανές αναζήτησης, όχι όμως και στοιχεία για κάποιες -προσωπικές- σελίδες του. Ο πληρέστερος και πιο εύκολος τρόπος δημιουργίας του robots.txt είναι μέσω μιας υπηρεσίας, όπως στο https://seotools.texnologia.net/robots-txt-generator.
Βήμα 7
Αν θέλετε να αποκλείσετε πλήρως τη δυνατότητα εντοπισμού του υπολογιστή σας μέσω της IP του ή της τηλεφωνικής γραμμής σας, η καλύτερη λύση είναι μια: ένα “ταξίδι” μέχρι ένα σημείο με ασύρματη πρόσβαση, από μια κοντινή καφετέρια μέχρι τον… Εθνικό Αερολιμένα! Εκεί μπορείτε να συνδεθείτε ασύρματα, μέσω WiFi, στο Internet από το laptop σας και να δημοσιεύσετε άφοβα τα μηνύματά σας.
Βήμα 8
Ένας τελικός προορισμός με τον οποίο αξίζει να ασχοληθείτε, αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ανωνυμία, είναι το Freenet (http://freenetproject.org). Πρόκειται για ένα Peer To Peer δίκτυο σχεδιασμένο για να προστατεύει την ταυτότητα όσων εισέρχονται σε αυτό. Το Freenet αποτελεί την τεχνολογική βάση και για άλλες ανώνυμες υπηρεσίες, π.χ. ανταλλαγής μηνυμάτων, δημοσίευσης site, αλλά πάντα προσβάσιμων μέσω του δικού του δικτύου.