Θα μπορούσα να αρχίσω το άρθρο λέγοντας πως “σαν μουσικός με ενδιαφέρει να τρώω σωστά για να διατηρώ σε καλά επίπεδα την ακοή μου” έτσι, για να γίνω λίγο κλισέ και να ξεκινήσω “ορθά” το κείμενο — ορθά, σύμφωνα βέβαια με την κοινή λογική.
Όχι όμως, δεν θα γίνει αυτό, μιας και μπαίνω σε χωράφια που δεν γνωρίζω περί αυτού παραπάνω από έναν μέσο άνθρωπο και δεν με παίρνει για σοφίες και άλλα έξυπνα. Εντελώς συγκρατημένα θα σας πω για το πως κάποιες τροφές είναι ικανές να διατηρήσουν και ΟΧΙ να βελτιώσουν την ακοή μας, σύμφωνα με άρθρα ειδικών στα οποία σκόνταψα πάνω τους και που αποτέλεσαν εν τέλει τη βιβλιογραφία του άρθρου.
Σήμερα, θα μιλήσουμε λοιπόν για μια καλύτερη διατροφή, μακριά από επιβλαβές τροφές και κορεσμένα λιπαρά, ενώ θα δούμε ποιά ακριβώς είναι αυτή, καθώς και τον τρόπο με τον οποία επιδρά θετικά στην ακοή μας.
Βλέπετε αγαπητοί μουσικοί, η ακοή είναι ένας πολύ ευαίσθητος και σύνθετος μηχανισμός. Εκτός από την ακοή ως αίσθηση, είναι ικανός να διατηρήσει την ισορροπία του ανθρώπου μέσω μιας μεμβράνης που είναι τόσο ευαίσθητη ώστε να μεταφέρει τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης στο υγρό που υπάρχει στον κοχλία, στο εσωτερικό του αυτιού. Και ισορροπία και ακοή λοιπόν απο τον ίδιο μηχανισμό
Περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο: “Το ανθρώπινο αφτί: Ένα ταξίδι στην φυσιολογία του και στον τρόπο που ακούμε”.
Το κείμενο στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν αρκετά πιο σύντομο, μιας και ο λόγος που με έκανε να το ξεκινήσω ήταν τα παρακάτω λογάκια: “Θέλετε να βελτιώσετε την ακοή σας, τρώτε μανιτάρια διότι έχουν βιταμίνη D”. Αλλα με λίγο παραπάνω ψάξιμο είδα πως υπάρχουν περισσότερες τροφές αλλα και πολλές λεπτομέρειες για το θέμα — είναι καλύτερο λοιπόν να διαβάσετε εναν λεπτομερέστατο οδηγό απο έναν ελλιπή. Προσοχή όμως, για κανέναν λόγο μην καταντήσετε στην ζωή σας “health freaks”. Θα χάσετε περισσότερα από αυτά που έχετε κερδίσει μέχρι στιγμής στην υγεία σας.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας. Μελέτες αναφέρουν πως το σώμα ενός μέσου ατόμου περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου και περίπου τα μισά από αυτά βρίσκονται στα οστά . Επίσης, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για περισσότερες από 300 χημικές αντιδράσεις που κρατούν το σώμα μας σε σωστή λειτουργία, βοηθάει για την πρόληψη του άγχους και οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία του μηχανισμού του αφτιού.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Οι διατροφικές πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνουν τα εξής:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, καστανό ρύζι
- Όσπρια κυρίως φασόλια, μπιζέλια
- Φασόλια σόγιας, τόφου
- Σουσάμι
- Ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους
- Σπόροι (κυρίως ηλιόσπορος)
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι
- Φρούτα, κυρίως σταφύλια, μπανάνα, αποξηραμένα φρούτα, χουρμάδες Κρέας (κυρίως μοσχάρι)
- Κακάο και μαύρη σοκολάτα
Βιταμίνη D και Ασβέστιο
Για μια υγιή ακοή, διαιτολόγοι και επιστήμονες μας συνιστούν έναν οργανισμό ισορροπημένο σε βιταμίνη D, αφού -εκτός από τα υπόλοιπα-, είναι η βιταμίνη που βοηθάει να γίνεται η απορρόφηση του ασβεστίου απο τον οργανισμό. Βλέπετε η μορφολογία του αφτιού αποτελείται από κόκαλα (μικροσκοπικά όμως), όπως γίνεται δηλαδή και με όλο το σώμα. Για να έχουμε γερά κόκαλα χρειαζόμαστε ασβέστιο και για να μπορεί να απορροφηθεί το ασβέστιο, χρειαζόμαστε βιταμίνη D.
Πάμε να δούμε ποιες τροφές είναι πλούσειες σε αυτά τα συστατικά:
Σολομός: πολλά θαλασσινά περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D αλλα ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ακόμη και μια κονσέρβα σολομού 85 περίπου γραμμαρίων, περιέχει ποσότητα σε Βιταμίνη D αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που χρειαζόμαστε ημερησίως.
Τόνος κονσέρβα: 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα με νερό, ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ο τόνος που συντηρείται σε λάδι περιέχει ακόμη περισσότερη βιταμίνη D.
Σαρδέλες: Δύο σαρδέλες περιέχουν περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
Κρόκοι αυγών: Οι κρόκοι αυγών δεν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και μιας και είναι μια καλή πηγή μπορείτε, με προσοχή στην ποσότητα, να τους εντάξετε στη διατροφή σας.
Τυρί: Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D.
Βοδινό συκώτι: 85 γραμμάρια βοδινού συκωτιού, άσχετα αν δεν το έχετε ως πρώτη επιλογή σας, ισοδυναμεί με το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη D.
Μανιτάρια: Ορισμένοι μύκητες, όταν εκτίθενται σε περισσότερο από το συνηθισμένο ηλιακό φως ή σε εσωτερικό υπεριώδες φως, μπορεί να περιέχουν ευεργετικά επίπεδα βιταμίνης D. Προτείνονται τα είδη “Lentinula edides” και “Agaricus Bisporus“, αν θέλετε να τα εντάξετε στην διατροφή σας — συν τοις άλλοις, είναι πολύ νόστιμα!
Ανανάς
Θα μπορούσαμε να βάλουμε τον ανανά σε μια απο τις δυο παραπάνω ομάδες, αλλα θα ήταν προτιμότερο να του αφιερώσουμε το δικό του σημείο εδω στο άρθρο.
Ο ανανάς περιέχει ποσότητες σε μαγνήσιο, βιταμίνη B και C και έχει πολλά οφέλη για την ακοή αλλα και το σώμα μας σε γενικές γραμμές. Όπως φαίνεται, το φρούτο από το ομόνυμο δέντρο που τρώμε σε όλο τον κόσμο, εκτός απο μία δροσιστική τροφή για το καλοκαίρι, ένα πολύ καλό εργαλείο για το αδυνάτισμα (λόγω του οτι δεν έχει λίπος και χοληστερόλη) με κάποιες φήμες να υποστηρίζουν ότι είναι αντικαρκινικός, είναι ένας πολύ καλός και γευστικός τρόπος για να διατηρήσουμε την ακοή μας σε υγιή επίπεδα.
Βέβαια, όπως και για οποιαδήποτε διατροφική προτίμηση καλό θα είναι να δοκιμάζουμε τα πάντα, να διατηρούμε μια γευστική ισορροπία ανάμεσα σε όλες τις γεύσεις (το γλυκό το αλμυρό το ξινό, το πικρό και το πικάντικο/καυτερό) και πάντα μα πάντα να έχουμε στο νου μας τα παρακάτω λόγια:
Παν μέτρον άριστον.
Κλείνοντας να υπενθυμίσω πως είναι στο χέρι του καθενός να σέβεται την υγεία του οργανισμού του και να αποφεύγει να τρώει τις τροφές που θεωρούνται κατά γενική ομολογία σκουπίδια, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά φαγητά και ούτω καθεξής, και να βάλει οπωσδήποτε στη διατροφή του φρούτα και λαχανικά γιατί ως γνωστόν περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.