ΑρχικήΕπιστήμηΔιαβήτης: Η πάθηση που αιχμαλωτίζει τις ζωές των ασθενών

Διαβήτης: Η πάθηση που αιχμαλωτίζει τις ζωές των ασθενών

Για «Αναγέννηση» στο χώρο της θεραπείας του διαβήτη κάνουν πλέον λόγο οι επιστήμονες. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε η διάγνωση των διαβητικών ασθενών γινόταν τυχαία και οι θεραπευτικές επιλογές ήταν ελάχιστες και με πολλές παρενέργειες, τα σύγχρονα φάρμακα προσφέρουν ολοένα και πιο αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης, αλλά και ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Γεγονός πολύ σημαντικό, αν σκεφθεί κανείς ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα δύο άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη και ένα άτομο πεθαίνει από επιπλοκές της πάθησης.

Σε μια από τις μεγαλύτερες «απειλές» του σύγχρονου κόσμου αναδεικνύεται ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο διαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, προβλημάτων στην όραση και άλλων σοβαρών επιπλοκών. Ο αριθμός των διαβητικών ασθενών σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ραγδαία. Από 150.000.000 πάσχοντες το 1980, φτάσαμε στα 350.000.000 το 2008, όπως τόνισε στο πλαίσιο του πρόσφατου 47ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβόνα, ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Πίζα, Δρ. Stefano Del Prato, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες και την οικονομία, αφού ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται ταχύτατο ρυθμό.

Συχνό και επώδυνο πρόβλημα των ασθενών που λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή είναι η υπογλυκαιμία, που δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα, ενώ στους ηλικιωμένους διαβητικούς αποτελεί βασική αιτία πτώσεων και τραυματισμού. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση της Άννας, που πάσχει από διαβήτη:

«Κάποια στιγμή βρισκόμουν σε ένα κατάστημα, όταν ξαφνικά άρχισα να έχω έντονη ζαλάδα και εφίδρωση, σαν να είχα πιει πολύ. Το ίδιο νόμισαν δυστυχώς και άνθρωποι που με έβλεπαν, με αποτέλεσμα κάποιος από αυτούς να καλέσει την αστυνομία. Ήλθαν οι αστυνομικοί, τους είπα ότι είμαι διαβητική, μου έδωσαν να πιω κάτι και συνήλθα. Εκείνη που είχε το μαγαζί απολογήθηκε τότε λέγοντας “με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί”». Η υπογλυκαιμία αφορά περίπου 4 στους 10 ασθενείς με διαβήτη και οι συνέπειές της δεν περιορίζονται σε επεισόδια σαν αυτό που περιγράφηκε παραπάνω.

«Οι ασθενείς που παθαίνουν συχνά υπογλυκαιμίες, είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους και δεν έχουν πολύ καλό έλεγχό της πάθησής τους. Επίσης, έπειτα από μια εμπειρία σαν αυτή της Άννας, αρνούνται να λάβουν την αγωγή τους ή αποφεύγουν τη λήψη των φαρμάκων τους, όταν ξέρουν ότι πρόκειται να βγουν από το σπίτι. Ο διαβήτης δεν είναι απλή υπόθεση, δεν είναι ήπια κατάσταση. Ασκεί σημαντικό έλεγχο στη ζωή του ασθενούς. Επηρεάζει σημαντικά το διατροφικό του πλάνο, αλλά και άλλες πτυχές τη ζωής του», τόνισε η Gwen Hall, εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για ασθενείς με διαβήτη.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της EASD, έδειξε ότι η ουσία σαξαγλιπτίνη, συνδυαζόμενη με την ινσουλίνη, επιτυγχάνει καλύτερο μακροπρόθεσμο έλεγχο της γλυκόζης, με λιγότερες υπογλυκαιμίες και χωρίς αύξηση του βάρους των ασθενών. Ο νέος συνδυασμός, οδηγεί δηλαδή σε αποφυγή δύο από τις σημαντικότερες ανεπιθύμητες ενέργειες άλλων, συνηθισμένων αντιδιαβητικών θεραπευτικών σχημάτων.

Οι ασθενείς

Η πανευρωπαϊκή μελέτη PANORAMA, που επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο, επιχείρησε να ρίξει φως στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.817 ασθενείς από 9 ευρωπαϊκές χώρες και έδειξε ότι περίπου το 50% των διαβητικών ασθενών είναι παχύσαρκοι. Οι παχύσαρκοι ασθενείς δεν έχουν ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο, εμφανίζουν περισσότερες συννοσηρότητες, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Επίσης, δηλώνουν ότι ο διαβήτης επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα της ζωής τους και, αν και παίρνουν περισσότερα φάρμακα, δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από τη θεραπεία τους.

Δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία, αλλά ούτε και στις αλλαγές του τρόπου ζωής τους και φοβούνται πάρα πολύ την υπογλυκαιμία. Η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης του βάρους στους διαβητικούς ασθενείς, αλλά και την ανάγκη εξατομίκευσης του θεραπευτικού σχήματος, στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. «Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, ωστόσο έχουν όλοι το δικαίωμα να θεραπεύονται επαρκώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Del Prato.

Το μέλλον

Ελπιδοφόρο διαγράφεται και το μέλλον στη θεραπεία του διαβήτη, χάρη στην ουσία νταπαγλιφλοζίνη, που προέρχεται από την φυσική ουσία φλοριζίνη και διευκολύνει την απέκκριση της γλυκόζης από τα ούρα. Η νέα ουσία έρχεται να ανοίξει ένα νέο μονοπάτι στη θεραπεία του διαβήτη, καθώς δρα ανεξάρτητα από την ινσουλίνη. Το νέο φάρμακο δρα στους νεφρούς, που φιλτράρουν κατά μέσο όρο 180 γραμμάρια γλυκόζης την ημέρα, μέρος της οποίας όμως στη συνέχεια επαναπορροφάται από τον οργανισμό.

Παράλληλα, μειώνει τις υπεργλυκαιμίες, καθώς συμβάλλει στην απέκκριση της γλυκόζης από τα ούρα, συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους (σε αντίθεση με τη θεραπεία με ινσουλίνη και άλλες θεραπείες που οδηγούν σε αύξησή του) και δεν προκαλεί συχνά υπογλυκαιμίες. Κι όλα αυτά, με ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. «Με τον αναστολέα SGCT2 μπορούμε να αυξήσουμε την απέκκριση γλυκόζης διά των ούρων. Πρόκειται για έναν τελείως νέο τρόπο θεραπείας του διαβήτη και μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τους γιατρούς και τους ασθενείς», τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας Peter Rossing. Το νέο φάρμακο θα προστεθεί σύντομα στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών, καθώς ήδη συζητιέται η έγκρισή του από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Συμβουλές

  • Κάντε πρόγραμμα για τη λήψη των φαρμάκων σας και μην ξεχνάτε να τα παίρνετε.
  • Αν η θεραπεία σας προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας. Το πιθανότερο είναι πως θα σας αλλάξει τη δόση ή το φάρμακο, ώστε να μειώσει τα προβλήματα ή να σας απαλλάξει πλήρως από αυτά.
  • Αν το τελευταίο διάστημα, είχατε περισσότερα από δύο περιστατικά υπογλυκαιμίας, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, για να δείτε τι συμβαίνει.

Γνωρίζετε ότι…

  • … μειώνοντας την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας (HbA1c) κατά 1%, μειώνετε κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνό σας να πεθάνετε από επιπλοκές που έχουν να κάνουν με τον διαβήτη;
  • … ο καλός έλεγχος της γλυκόζης, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνό σας να εμφανίσετε επιπλοκές του διαβήτη τύπου ΙΙ; Πιο συγκεκριμένα: Ο κίνδυνος προβλημάτων στα μάτια μειώνεται κατά 76%, ο κίνδυνος νεφροπάθειας περιορίζεται κατά 50% και η πιθανότητα νευροπάθειας κατά 60%. Επίσης, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 33%.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166