ΑρχικήΨυχαγωγίαΚαλλωπιστικά φυτά στο σπίτι για ψυχική ευεξία

Καλλωπιστικά φυτά στο σπίτι για ψυχική ευεξία

Θέλετε να μειώσετε το στρες, να σκέφτεστε πιο δημιουργικά και να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας; Αρκεί να επιλέξετε για το σπίτι σας τα κατάλληλα καλλωπιστικά φυτά!

Οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων γνωρίζουν καλά ότι με τα κατάλληλα φυτά μπορούμε να κάνουμε στιγμιαίο lifting στο διακοσμητικό ύφος οποιουδήποτε «γερασμένου» ή άχρωμου χώρου. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι τα «δώρα» που φέρνουν τα φυτά στο περιβάλλον μας δεν εξαντλούνται εκεί. Και αυτό γιατί οι συνθήκες που δημιουργούν ευνοούν, επιπλέον, τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας μας. Για να το αποδείξουμε, κάναμε μια… ανασκαφή στο συρτάρι με τις μελέτες της τελευταίας δεκαετίας. Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά και θα σας βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας, να αποβάλετε το στρες, να νιώσετε ασφάλεια και ισορροπία.

Διώξτε το στρες

Μετατρέψτε σε μια μικρή όαση τα δωμάτια του σπιτιού σας που δεν έχουν παράθυρα με θέα.
Σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, το πράσινο είναι το χρώμα της ίασης, της ισορροπίας και της ελπίδας. Για του λόγου το αληθές, σουηδική έρευνα κατέδειξε ότι μια βόλτα σε κατάφυτη περιοχή μπορεί να μας ηρεμήσει. Σύμφωνα μάλιστα με τα πορίσματά της, οι κάτοικοι των πόλεων που συνηθίζουν να «δραπετεύουν» στην εξοχή εμφανίζουν λιγότερες κρίσεις πανικού ή κινδυνεύουν λιγότερο από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν απομακρύνονται ούτε ένα βήμα από το τσιμεντένιο τοπίο.

Ο μηχανισμός επίδρασης του πρασίνου στη διάθεσή μας δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Εντούτοις, οι ειδικοί θεωρούν ότι σχετίζεται με την εξελικτική διαδικασία, η οποία έχει χαράξει στη μνήμη μας την εντύπωση ότι τα φυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Έτσι, κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά τους, νιώθουμε ασφάλεια.

Αναλάβετε δράση: Αυτά τα αποτελέσματα δίνουν το… πράσινο φως για τη φιλοξενία ενός ή περισσότερων φυτών στα δωμάτια που δεν έχουν παράθυρα ή έστω αξιόλογη θέα. Και μη φανταστείτε ότι με όλα όσα σας λέμε είναι απαραίτητο να μετατρέψετε το δωμάτιό σας σε ζούγκλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί να καλύψετε το 2% ενός χώρου με φυτά. Για παράδειγμα, για ένα δωμάτιο 35 τετραγωνικών μέτρων αρκούν 3 γλάστρες.

Ξεχειλίστε από δημιουργικότητα

Στολίστε το γραφείο σας με λουλούδια

Αν σας φαίνεται εξαιρετικά αφελής αυτή η συμβουλή, ρίξτε μια ματιά στην έρευνα του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας. Στο πλαίσιό της, ζητήθηκε από δύο ομάδες γυναικών να εργαστούν επί μία ώρα σε δύο ξεχωριστά αλλά όμοια δωμάτια. Ο ένας χώρος στολίστηκε με ανθοδοχεία γεμάτα φρεσκοκομμένα λουλούδια, ενώ ο άλλος με αφηρημένα γλυπτά. Οι γυναίκες που εργάστηκαν στον πρώτο χώρο είχαν περισσότερες ιδέες (κατά 13%) σε σχέση με εκείνες που εργάστηκαν δίπλα στα γλυπτά. Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι η θέα των λουλουδιών προκαλεί καλή διάθεση. Αυτή, με τη σειρά της, συνδέεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, της ορμόνης που ελέγχει τη μετάδοση των πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Αναλάβετε δράση: Η επιλογή λουλουδιών είναι δική σας, πάντως σας υπενθυμίζουμε ότι αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε υπέροχα χρυσάνθεμα!

Θωρακιστείτε απέναντι στα κρυολογήματα

Τοποθετήστε στο υπνοδωμάτιό σας φυτά με πλούσιο φύλλωμα, όπως τα φιλόδεντρα

Μάλλον ξέρετε ήδη ότι η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλεί ενοχλήσεις στη μύτη και το λαιμό. Γνωρίζετε, όμως, ότι σας κάνει και πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού; Τα φυτά μπορεί να ενισχύσουν έμμεσα τις άμυνες του οργανισμού σας, ανεβάζοντας την υγρασία της ατμόσφαιρας έως και κατά 5%. Βέβαια, μια συσκευή εφύγρανσης μπορεί να καταφέρει μεγαλύτερα ποσοστά, όμως και οι αποδόσεις των φυτών είναι αρκετές για να περιοριστούν τα προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, όσοι εργαζόμενοι φιλοξενούν στο γραφείο τους φιλόδεντρα επί τρεις μήνες, υποφέρουν κατά 37% και κατά 25% από βήχα και βραχνάδα, αντίστοιχα, συγκριτικά με μια άλλη ομάδα εργαζομένων σε χώρο χωρίς φυτά.

Αναλάβετε δράση: Προτιμήστε είδη με πολλά και μεγάλα φύλλα. Ενδείκνυνται τα φυτά που έλκουν την καταγωγή τους από τροπικές περιοχές, καθώς και ο κισσός ή οι αφρικανικές βιολέτες. Ιδανικό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα μικροκλίμα, συνδυάζοντας πολλά είδη φυτών, ποικίλης ανάπτυξης, σε μια ζαρντινιέρα ή μια μεγάλη γλάστρα. Σας προτείνω φυτά όπως η κορδυλίνη, η δράκαινα, οι διάφορες ποικιλίες κισσού, η καλαθέα, ο κρότωνας, ο τηλέγραφος και η πιλέα.

Καθαρίστε το χώρο σας από «ύποπτες» χημικές ενώσεις

Τοποθετήστε το αγαπημένο σας φυτό δίπλα στον εκτυπωτή ή στο χώρο όπου καπνίζετε.

Ετοιμαστείτε για κακά και καλά νέα. Τα κακά είναι ότι οι αέριοι ρύποι δεν παραμονεύουν μόνο έξω, κρυμμένοι στο «νέφος», αλλά έχουν διεισδύσει ή ενίοτε παράγονται μέσα στο σπίτι. Η εσωτερική ατμόσφαιρα «δηλητηριάζεται» συστηματικά από τον καπνό των τσιγάρων, τη σκόνη, τα μικρόβια και αρκετούς επικίνδυνους ρύπους. Τα έπιπλα από μοριοσανίδες, τα μη οικολογικά χρώματα και βερνίκια εφοδιάζουν τον αέρα που αναπνέετε με οργανικές πτητικές ενώσεις (τις λεγόμενες διεθνώς VOC’s), οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για ναυτία, ζαλάδες, κόπωση ή και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα καλά νέα είναι ότι τα φυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε ως ένα βαθμό την ατμόσφαιρα. Αποδεικτικά στοιχεία μάς δίνει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η τοποθέτηση πέντε σπαθίφυλλων (ποικιλία Sweet Chico) και μίας δράκαινας (ποικιλία Janet Craig) σε ένα δωμάτιο 40 τετραγωνικών μέτρων συνέβαλε στη μείωση των VOC’s τουλάχιστον κατά 70%.

Αναλάβετε δράση: Η επιλογή φυτών είναι δική σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα φιλτράρουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τον αέρα από τη σκόνη και τους ρύπους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166