Τη δυσαρέσκειά της για τις άσχημες επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδίως στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διατυπώνει -για ακόμη μια φορά- η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος σημειώνει ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. που περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα i2010, δείχνουν ότι το ποσοστό των βασικών υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα που προσφέρεται online στους Έλληνες πολίτες μειώθηκε το 2006 στο 16,7% από 18,2% το 2003, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 36,8%.
Σημειωτέον πάντως ότι μία άλλη μελέτη από πλευράς Κομισιόν με την επωνυμία cc:eGov που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα φέρνει την Ελλάδα στην 21η θέση (μεταξύ 23 κρατών – μελών που εξετάστηκαν) όσον αφορά στο βαθμό προώθησης δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες. Βέβαια, οι μελετητές της cc:eGov επισημαίνουν ότι τα ποσοστά των συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων με το Δημόσιο είναι απροσδόκητα υψηλά, καθώς, βάσει των στοιχείων του i2010 είναι στο 50% με τον μέσο όρο Ε.Ε. στο 67,8%.
Ευρυζωνικότητα
Ενδιαφέρον είναι ότι στην απάντησή της στον κ. Παπαδημούλη, η κ. Ρέντινγκ εκτιμά ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι μεταξύ των κρατών – μελών με τις χειρότερες επιδόσεις, αλλά υπάρχουν ενδείξεις διεύρυνσης του χάσματος.
Η Ευρωπαία Επίτροπος επισημαίνει ότι «ότι η χαμηλή ευρυζωνική κάλυψη, η χαμηλού επιπέδου παροχή on line δημόσιων υπηρεσιών αφενός και η μη ικανοποιητική αφομοίωση των υπηρεσιών, το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ΤΠΕ και χρήσης Η/Υ, ακόμη και μεταξύ των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού αφετέρου, δημιουργούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο. Είναι αναγκαίο να αναληφθεί αποφασιστική κυβερνητική δράση».
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Το μεγάλο ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταδικάζει τη χώρα μας σε ρόλο ουραγού σε κρίσιμους τομείς».
Στη δήλωση του κ. Παπαδημούλη απάντησε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η έρευνα i2010 της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, δείχνει, ακόμη, σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στο δείκτη «Ψηφιακής Ολοκλήρωσης Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» (55% από 44% το 2003 με μέσο όρο στην ΕΕ το 86%), όπως και αντίστοιχη εξέλιξη στο δείκτη για το σύνολο των διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών (62% από 54% με ευρωπαϊκό μ.ο. στο 75%).