Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εφέ που μπορείτε να επιτύχετε με το Photoshop, είναι η μετατροπή μιας φωτογραφίας σε μια εικόνα που μοιάζει με… πλανήτη, κάτι που συνήθως αναφέρεται ως “σφαιρικό πανόραμα”. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το φίλτρο Polar Coordinates του Photoshop. Το φίλτρο αυτό λειτουργεί μετατρέποντας τον οριζόντιο άξονα της εικόνας σε κύκλο.
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν “πλανήτη” παρόμοιο με αυτόν της εισαγωγικής εικόνας.
Αυτό το εφέ, αν και μοιάζει πολύπλοκο, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό και γρήγορο, αρκεί να έχετε την κατάλληλη εικόνα. Μια εικόνα που πληροί κάποιες “προϋποθέσεις” θα σας δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, και θα σας γλιτώσει από επιπλέον επεμβάσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Ας δούμε αυτές τις “προϋποθέσεις”:
Προτιμήστε πανοραμικές φωτογραφίες, των οποίων ο λόγος των διαστάσεων είναι τουλάχιστον 2:1. Αυτό εξασφαλίζει ότι όταν η εικόνα γίνει κυκλική, δεν θα παραμορφωθεί το αντικείμενό της.
- Ένα ποσοστό 20-25% του άνω και κάτω μέρους της φωτογραφίας δε θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομέρειες, αφού μετά την εφαρμογή του φίλτρου οι λεπτομέρειες αφενός θα χαθούν και αφετέρου μπορεί να χαλάσουν το αποτέλεσμα. Προτιμήστε σκηνές με άμμο, νερό κ.λπ. στο κάτω μέρος και με καθαρό ουρανό στο πάνω μέρος.
- Φροντίστε η εικόνα σας να είναι καλά ευθυγραμμισμένη, ειδικά στα 2 άκρα, που μετά την εφαρμογή του φίλτρου θα ενωθούν. Αν τα άκρα δεν ταιριάζουν καλά, θα δημιουργηθεί σπάσιμο στο αποτέλεσμα, που είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθείτε μετά. Αν η φωτογραφία σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη, περιστρέψτε την με τη βοήθεια ενός οριζόντιου οδηγού (Guide) όσο χρειάζεται για να έρθουν στο ίδιο επίπεδο τα 2 άκρα της.
- Για τις ανάγκες αυτού του οδηγού επέλεξα ένα απλό πανόραμα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες ή πολύπλοκο θέμα.
Ξεκινάμε δημιουργώντας έναν οριζόντιο οδηγό (View > New Guide, επιλέγουμε Horizontal), τον οποίο τοποθετούμε στο επίπεδο του ορίζοντα. Αν η εικόνα μας είναι σωστά ευθυγραμμισμένη, τα 2 άκρα του ορίζοντα θα είναι στην ίδια ευθεία με τον οδηγό. Αν όχι, περιστρέφουμε την εικόνα μας κάνοντας και το ανάλογο cropping.
Επόμενο βήμα είναι να κάνουμε ένα resize στη φωτογραφία. Από το μενού Image > Image Size, απενεργοποιούμε την επιλογή Constrain Proportions και αλλάζουμε τις διαστάσεις της εικόνας μας δίνοντας και στο πεδίο Width την τιμή του πεδίου Height. Έτσι η εικόνα μας τετραγωνίζεται και… συμπιέζεται,
Αφού έχουμε την εικόνα με τις νέες της διαστάσεις, επιλέγουμε από το μενού Image, Image rotation > Flip Canvas Vertical για να καθρεφτίσουμε την εικόνα μας κατά τον οριζόντιο άξονα. Αυτό το κάνουμε γιατί το φίλτρο θα περιστρέψει την εικόνα αρχίζοντας από πάνω, και όχι από κάτω. Και τώρα η εικόνα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του φίλτρου Polar Coordinates.
Από το μενού Filter επιλέγουμε Distort > Polar Coordinates και στο παράθυρο που εμφανίζεται ενεργοποιούμε την επιλογή Rectangular to Polar. Χρήσιμο είναι να κάνουμε λίγο zoom out στο μικρό preview που έχει το φίλτρο, απλά για να βεβαιωθούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό.
Αφού πατήσουμε ΟΚ, η εικόνα παίρνει τη μορφή που θέλουμε και, αν όλα πήγαν καλά και επιλέξαμε τη σωστή φωτογραφία, οι επεμβάσεις που χρειάζονται είναι ελάχιστες και περιορίζονται στην εξαφάνιση της ραφής στο πάνω μέρος της εικόνας.
Με ελάχιστες διορθώσεις (στην περίπτωσή μας, με τη χρήση του Healing Brush) εξαφανίζουμε όποια σημάδια προδίδουν τη χρήση του φίλτρου και η εικόνα μας είναι πανέτοιμη!
Αυτά για την ώρα. Πειραματιστείτε με το Polar Coordinates και δείξτε μας τα αποτελέσματα! Για να εμπνευστείτε δείτε μια σχετική συλλογή φωτογραφιών με τον τίτλο “Σφαιρικά πανοράματα: Μπορείτε να έχετε το δικό σας πλανήτη”.
Διάβασε επίσης: Αγορά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός