ΑρχικήGadgetΑγορά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Αγορά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Πως να αγοράσετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Λίγα gadgets σας δίνουν αρκετές εξατομικευμένες επιλογές χρήσεως όπως η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Παρόλο που οι κάμερες των smartphones έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για τους περισσότερους ανθρώπους, δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος λήψεις φωτογραφιών ή βίντεο για τους απαιτητικούς χρήστες που επιθυμούν και επιδιώκουν εξειδικευμένες λειτουργίες που θα εκτοξεύσουν την εμπειρία σας σε άλλα επίπεδα.

Ως επί το πλείστον μία digital camera προσφέρει μια πληθώρα επιλογών τριγύρω από ετούτο το κομμάτι που τα κάνει να ταιριάζουν ακριβώς σε κάθε ανάγκη και κάθε προϋπολογισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς θέλετε.

Οπότε είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την πιο ενημερωμένη εφικτή επιλογή, απλά διαβάζοντας τις παρακάτω προδιαγραφές που πρέπει να προσέξετε και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε.

Κύριοι τύποι ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής: η compact ή το point-and-shoot ο οποίος είναι είναι το φθηνότερο και συνάμα το βασικότερο στοιχείο στον τρέχων τομέα, προσφέροντας μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το κινητό σας (για παράδειγμα, ζουμ και φλας) χωρίς να ξοδέψετε όλα σας τα χρήματα. Μπορείτε να πάρετε κάποιες πολύ καλές συμπαγείς συσκευές υψηλής τεχνολογίας αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε περισσότερα, δίνοντάς σας ένα καλούτσικο επαγγελματικό αποτελέσματα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων είναι οι μικρές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR (Digital Single-Lens Reflex) , με τις κορυφαίες προδιαγραφές και τους εναλλάξιμους φακούς και τις κάμερες χωρίς κάτοπτρα, παρόλο που είναι DSLR, θυσιάζουν κάποια μικρή ποιότητα και ευελιξία για ένα μικρότερο, πιο φορητό μέγεθος . Όπως υποδηλώνει το όνομα, δεν χρησιμοποιούν καθρέφτες όπως οι DSLR, το οποίο μειώνει το μέγεθος και το βάρος τους.

Στην αμέσως επόμενη ανώτερη κατηγορία έχουμε τις bridge ή superzoom cameras οι οποίες βρίσκονται κάπου στη μέση των επαγγελματικών προτιμήσεων όσον αφορά τόσο τις τιμές τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους. Παίρνετε κάποια προηγμένη λειτουργικότητα (όπως το επιπλέον ζουμ) χωρίς την πρόσθετη περαιτέρω ταλαιπωρία γνώσεως για τη χρήση του και αυτοί είναι οι τύποι φωτογραφικών μηχανών που πολλοί ερασιτέχνες θα επιλέξουν όταν θέλουν να αρχίσουν να τραβούν τις φωτογραφίες τους λίγο πιο σοβαρά.

Βέβαια η παρούσα κατηγορία αναμφισβήτητα δεν μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία, αλλά θα πρότεινα να τις αγοράσουν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τεράστιο εύρος γνώσεων πάνω στις αμέτρητες διαθέσιμες λειτουργίες που διατίθενται στα top μοντέλα και πολύ πιθανό αντί να σας βοηθήσουν να σας μπερδέψουν ακόμη περισσότερο, αφού δεν θα μπορέσετε να πάρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Καθώς ανεβαίνετε στην κλίμακα δυνατοτήτων αλλάζετε την ισορροπία μεταξύ φορητότητας και ισχύος, με την τιμή να αυξάνεται αναλόγως, όμως σίγουρα μπορείτε να πάρετε κάποιες πολύ καλές κάμερες σε αυτές τις κατηγορίες.

Με εξειδικευμένες προδιαγραφές

Συνήθως οι χρήστες των smartphones μπερδεύονται και πιστεύουν πως οι κάμερες τηλεφώνου που τείνουν να έχουν αυξημένο αριθμό (ο οποίος υποδεικνύει το μέγεθος και την ανάλυση των εικόνων σας) είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε την ποιότητα της κάμερας. Στην πραγματικότητα είναι το μέγεθος του αισθητήρα μέσα στην κάμερά σας που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο πόσο καλές ή διαφορετικές πρόκειται να καταλήξουν να είναι οι φωτογραφίες σας.

Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες είναι καλύτεροι (και φυσικά ακριβότεροι), για αυτό και οι μεγάλες φωτογραφικές μηχανές είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τους λάτρεις των φωτογραφιών, εν αντιθέσει με τους χρήστες των smartphones που έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως και αυτές είναι αξιόλογες.

Οι καλύτεροι αισθητήρες είναι 35 χιλιοστά full-frame, οι οποίοι έχουν τα εχέγγυα να τραβήξουν τεράστια φωτογραφία στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, και τούτο, θα το διαπιστώσετε άμεσα βάσει αποτελέσματος. Επομένως αυτός ο τύπος είναι ιδανικός αν τελικά βασίζεστε σε ένα συνδυασμό διαφορετικών προδιαγραφών και εξαρτημάτων.

Η επόμενη εξέταση είναι ο φακός της κάμερας και αν η συσκευή της επιλογής σας μπορεί να σας επιτρέψει ή όχι να ανταλλάξετε φακούς. Αναζητήστε το εστιακό μήκος (το οποίο επηρεάζει την ευρύτητα των φωτογραφιών σας) και το αριθμό των f-stop για το άνοιγμα του φακού (το οποίο επηρεάζει πόσο φως μπορεί να εισέλθει στον φακό). Μερικοί φακοί έχουν διαστήματα f-stop, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ισορροπήσετε το επίπεδο ζουμ και τη φωτεινότητα.

Εν τω μεταξύ το οπτικό ζουμ, υποδεικνύει πόσο μακριά μπορείτε να μεγεθύνετε χωρίς να χάσετε την ποιότητα: χρήσιμο για τη φωτογραφία ενός άγριου ζώου που βρίσκεται εν κινήσει, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τις καθημερινές λήψεις. Μπορεί επίσης να δείτε το ISO που αναφέρεται, το οποίο είναι ένα μέτρο της ευαισθησίας της κάμερας στο φως, όμως το μέγεθος του αισθητήρα εξακολουθεί να είναι ένας πιο σημαντικός παράγοντας.

Επιπλέον λειτουργίες κάμερας

Θα συναντήσετε μια σειρά από πρόσθετα χαρακτηριστικά για να επιλέξετε από άμεση Wi-Fi συνδεσιμότητα, Στεγανότητα ενάντια στο στοιχείο (δηλαδή αδιάβροχες), Βίντεο υψηλής ανάλυσης. Εάν έχετε μια σαφή ιδέα για το τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη νέα σας κάμερα, τότε θα έχετε θα πρέπει να έχετε κατά νου τα πρόσθετα που χρειάζεστε. Από την άλλη πλευρά αν δεν χρειάζεστε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Για παράδειγμα: αν χρειάζεστε οπτικό σκόπευτρο, καθώς και οπίσθια οθόνη ή θέλετε μια φωτογραφική μηχανή με ενσωματωμένο φλας ή είστε στην ευχάριστη θέση να ψωνίσετε ξεχωριστό φλας, επιπλέον αν θα θέλατε να έχετε πρόσβαση σε χειροκίνητα χειριστήρια εικόνας ή είστε στην ευχάριστη θέση να παραμείνετε στις προεπιλεγμένες λειτουργίες που συνοδεύουν τη φωτογραφική σας μηχανή. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν την παρούσα κατηγορία ξεχωριστή.

Θα υπάρξουν επίσης διαφορές στο λογισμικό. Ορισμένα μοντέλα θα σας δώσουν περισσότερες επιλογές επιτόπιας επεξεργασίας και κοινής χρήσης, καθώς και περισσότερα κόλπα, όπως αναγνώριση προσώπου, ώστε η κάμερα να μπορεί να εστιάσει στα σωστά σημεία. Η Samsung έχει πειραματιστεί ακόμη και με κάμερες που χρησιμοποιούν Android στο παρελθόν, αν και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή τη στιγμή.

Αξίζει επίσης να ελέγξετε την αγορά εξαρτημάτων για όλες τις κάμερες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επιλογών σας. Τα δημοφιλέστερα μοντέλα από τα μεγαλύτερα ονόματα προφανώς θα έχουν περισσότερα αξεσουάρ διαθέσιμα για εσάς. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι εάν επιλέξετε κάτι μεγαλύτερο σε φθηνότερη τιμή, βεβαιωθείτε ότι εάν επιλέξετε με επιπλέον κομμάτια του κιτ (τρίποδο, φακοί κ.ο.κ.) τα οποία θα σας χρειαστούν χωρίς καμία αμφιβολία.

Τιμές και παλαιότερα μοντέλα

Η προσπάθεια να αγοράσετε μια φωτογραφική μηχανή είναι μερικές φορές σαν να προσπαθείτε να βρείτε μία βελόνα μέσα στα άχυρα. Τα διαθέσιμα μοντέλα και οι τιμές τους μετατοπίζονται σχεδόν καθημερινά. Η τεχνολογία της κάμερας τρέχει με γοργούς ρυθμούς, κάνοντας τις συσκευές λίγων μηνών να μοιάζουν απαρχαιωμένες και ετούτη η δυνατότητά σας δίνει συχνά την ευκαιρία να βρείτε προηγούμενα ή παλαιότερα μοντέλα να παραμένουν ακόμα προς πώληση, πράγμα που σημαίνει πως θα την προμηθευτείτε σε χαμηλή τιμή, κάνοντας μία χαρά τη δουλειά σας.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στις τιμές των φωτογραφικών μηχανών από ό, τι περισσότερα gadgets και γι ‘αυτό πριν αγοράσετε οτιδήποτε, να βγαίνετε συχνά για βόλτες στα μαγαζιά με την προοπτική να κάνετε έρευνα αγοράς, έστω και για να περάσετε την ώρα σας, χωρίς να ψωνίσετε κάτι. Με τούτο το σκεπτικό έχετε την ευχέρεια να εντοπίσετε κάποιο κορυφαίο μοντέλο παλαιάς εποχής που στην πραγματικότητα δεν θα είναι τόσο απαγορευτικά ακριβό.

Το ίδιο ισχύει με τα παραπάνω και για τα διαδικτυακά σας ψώνιια στα e-shop. Η συμβουλή μου είναι η εξής: Μην βιαστείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί αγοράς την πρώτη φορά που θα δείτε ένα καταπληκτικό προϊόν σε απόθεμα και βεβαίως λάβετε υπόψη σας τα έξοδα αποστολής που μερικές φορές είναι τσουχτερά.

Μην αγνοείτε τα σχόλια των χρηστών που εμφανίζονται στους περισσότερους ιστότοπους λιανικής πώλησης, διότι συχνά θα σας δώσουν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης συγκεκριμένων καμερών σε συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης οι κριτικές από τους ειδικούς μπορούν προφανώς να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και συνήθως σε αυτά τα reviews θα βρείτε δειγματοληπτικές λήψεις φωτογραφιών από την κάμερα που ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε για σύγκριση.

Προσοχή, μερικές φορές τα σχόλια κάτω από την κριτική ενός προϊόντος, ίσως να είναι επιτηδευμένα για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή, ούτως ώστε να το αγοράσει, ωφελώντας ουσιαστικά το κατάστημα πώλησης και όχι τον πελάτη.

Πάντως η ουσία είναι πως η αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής μπορεί να είναι μια σύγχυση και χρονοβόρος διαδικασία, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστική. Επίσης σας συστήνω να μην είσαστε βιαστικοί σε οποιαδήποτε κίνησή σας πριν την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής, ακόμα κι αν σας περισσεύουν πολλά λεφτά.

Μην χαρακτηρίσετε τη συσκευή που πρόκειται να αγοράσετε απλά ως το νέο σας gadget, γιατί προσωπικά πιστεύω πως η digital camera είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, άσχετα αν είσαστε επαγγελματίες φωτογράφος ή όχι.

Να έχετε στο μυαλό σας πως οτιδήποτε ταιριάζει σε άλλους, μπορεί να μην καλύπτει απόλυτα τις δικές σας ανάγκες. Οπότε να είσαστε μετριοπαθής ακούγοντας τις συμβουλές που σας δίνει ο καθένας.

Να μπαίνετε στη διαδικασία συχνά-πυκνά να κάνετε αναζήτηση στο ίντενετ για να διαβάσετε τι καινούργιο έχει βγει στην αγορά, πράγμα που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το μοντέλο σας ταιριάζει.

Αγορά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, συμβουλές

Αποτελούν, μάλλον, τον πιο πιστό σύντροφο για τις καλοκαιρινές διακοπές και έχουν σίγουρα κρατήσει θέση από τώρα στην ταξιδιωτική σας βαλίτσα.

H αγορά των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών είναι ένας από τους τομείς της τεχνολογίας που εξελίσσεται ραγδαία, ενώ νέα μοντέλα, με αναβαθμισμένες δυνατότητες, κάνουν πάρα πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο. Το σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι γνωστό: τα Megapixels ανεβαίνουν, ενώ οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα. Φυσικά, η ανάλυση του φακού δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογίσετε πριν την αγορά κάποιου μοντέλου, αν και αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί δέλεαρ για πολλούς χρήστες.

Εδώ θα βρείτε 20 από τα δημοφιλέστερα μοντέλα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών της αγοράς, με κόστος που ξεκινάει μόλις από 69 ευρώ και ανέρχεται μέχρι και στα 300 ευρώ. Αυτό που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες μηχανές, είναι το γεγονός ότι κάθε μία από αυτές διατίθεται σε μια πληθώρα διαφορετικών χρωμάτων για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Όσο και αν το χρώμα αποτελεί δευτερεύον χαρακτηριστικό, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που προσδίδουν αγοραστική αξία στα gadgets και θα σας κάνουν πραγματικά να αγαπήσετε τη συσκευή που θα αγοράσετε.

Θα αναφερθούμε σε όλα εκείνα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε πριν κατασταλάξετε σε κάποια συγκεκριμένη μηχανή, ενώ στον πίνακα μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ένα από τα μοντέλα που εξετάσαμε και βαθμολογήσαμε.

Παράγοντες αγοράς

Δυστυχώς, το σημαντικότερο εξάρτημα μιας φωτογραφικής μηχανής δεν είναι εύκολα μετρήσιμο και δεν μπορείτε να εξάγετε συμπεράσματα για αυτό πριν την αγορά της μηχανής. Ο λόγος γίνεται για τον φωτογραφικό φακό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της φωτογράφισης. Τα πράγματα σαφώς και είναι πιο εύκολα στην περίπτωση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών χαμηλού και μεσαίου κόστους, όπως αυτές που θα βρείτε στη συνέχεια, αλλά και πάλι εντοπίζονται σημαντικές διαφορές από μηχανή σε μηχανή.

Μία καλή λύση για να διαπιστώσετε τις επιδόσεις του φωτογραφικού φακού, είναι να βασιστείτε σε μετρήσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει περιοδικά του χώρου ή να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες για να κρίνετε και από μόνοι σας. Αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, θα έχετε κάνει ένα πρώτο βήμα για την τελική απόφαση αγοράς.

Η ανάλυση του αισθητήρα, η οποία ως γνωστόν μετριέται σε Megapixels, είναι το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και αποτελεί -λανθασμένα- για πολλούς χρήστες το βασικό στοιχείο επιλογής μιας κάμερας. Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι η ανάλυση σχετίζεται όχι τόσο με την ποιότητα φωτογράφισης, όσο με το μέγιστο επιτρεπτό μέγεθος της ανάλυσης της φωτογραφίας (μετριέται σε pixels).

Σε γενικές γραμμές, μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει μεν και μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη φωτογραφία, αλλά όχι απαραίτητα και καλύτερη φωτογραφική ποιότητα. Αν σκοπεύετε -όπως ο περισσότερος κόσμος- να εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας σε μέγεθος φωτογραφείου (10×15 εκ.), ακόμα και τα 5 Megapixel αποδεικνύονται αρκετά. Οι μεγαλύτερες αναλύσεις θα σας προσφέρουν κρυστάλλινη εικόνα για απεικόνιση στον υπολογιστή, αλλά και δυνατότητα εκτύπωσης σε μεγαλύτερο μέγεθος χαρτιού, όπως για παράδειγμα οι κόλλες A3.

Το οπτικό ζουμ, είναι το χαρακτηριστικό που έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των compact οικονομικών μηχανών διέθετε οπτικό ζουμ 3x. Στα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας, συναντήσαμε, παρόλα αυτά, πολύ συχνά οπτικό ζουμ 4,5,7, ακόμα και 10x (Canon PowerShot SX100 IS).

Σημειώστε ότι το οπτικό ζουμ είναι το μοναδικό “πραγματικό” ζουμ της μηχανής που είναι σε θέση να μεγεθύνει την εικόνα χωρίς να μεταβάλλει την ποιότητά της. Αντίθετα, το ψηφιακό ζουμ μεγεθύνει την εικόνα, όπως ακριβώς συμβαίνει με μια εικόνα στον υπολογιστή, κάτι που σημαίνει πως αλλοιώνεται κατά πολύ το οπτικό αποτέλεσμα.

Το οπτικό ζουμ θα σας επιτρέψει να φέρετε πιο κοντά σας το θέμα που φωτογραφίζετε και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Αντίθετα, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, το ψηφιακό ζουμ δεν χρειάζεται να σας απασχολήσει καθόλου, καθώς το πιθανότερο είναι να μην το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλο βαθμό.

Ο τύπος της κάρτας μνήμης που δέχεται η μηχανή που σκέφτεστε να αγοράσετε, είναι κάτι ακόμα που αξίζει να συνυπολογίσετε κατά την αγορά. Αν έχετε ήδη μια παλαιότερη φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο που παίρνει κάρτα μνήμης, μια καλή ιδέα είναι να στραφείτε στην αγορά μιας “συμβατής” με αυτές τις κάρτες φωτογραφική μηχανή.

Όλα τα μοντέλα -με εξαίρεση αυτά της Canon- διαθέτουν ένα μικρό ποσό εσωτερικής μνήμης, ικανό να φιλοξενήσει έναν περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε σίγουρα μια κάρτα μνήμης μεγάλης χωρητικότητας για περισσότερη αυτονομία.

Άλλες σημαντικές λεπτομέρειες

Τα παραπάνω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσετε αναλυτικά, πριν προβείτε στην αγορά μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, περισσότερα εξίσου σημαντικά στοιχεία που αξίζει να συνυπολογίσετε.

Είναι πολύ βασικό, για παράδειγμα, να αισθάνεστε άνετα με τα κοντρόλ και τα μενού της μηχανής που θα επιλέξετε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ασχοληθείτε λίγο μαζί της. Μη διστάσετε να ζητήσετε από το κατάστημα να σας δείξει τη μηχανή που σκέφτεστε να αγοράσετε και να παίξετε για λίγο μαζί της. “Λεπτομέρειες”, όπως η θέση του ζουμ στο σώμα της μηχανής, αλλά και η πλοήγηση στα μενού, μπορεί να αποτελέσουν πραγματικά κριτήρια αγοράς. Πόσο καλή μπορεί να είναι για εσάς μια φωτογραφική μηχανή αν δεν “κάθεται” καλά στο χέρι σας ή αν τα μενού της σας μπερδεύουν τόσο πολύ που δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε; Αυτά είναι στοιχεία που αν αποδειχθούν αρνητικά, χωρίς να τα έχετε εξετάσει εκ των προτέρων, μπορεί να σας κάνουν να μετανιώσετε για την αγορά σας.

Η οθόνη LCD είναι υπεύθυνη για την απεικόνιση των φωτογραφιών που λαμβάνετε, αλλά και για την εμφάνιση των μενού της φωτογραφικής μηχανής. Σε περίπτωση που έχετε εξετάσει τη μηχανή από κοντά, θα έχετε επίσης εξαγάγει συμπεράσματα για την ποιότητα της οθόνης. Η φωτεινότητα είναι εδώ το σημαντικό χαρακτηριστικό της οθόνης καθώς και η δυνατότητά της να “ανταποκρίνεται” σε συνθήκες ηλιοφάνειας, αν και το τελευταίο δεν είναι εύκολο να το διαπιστώσετε.

Τα μεγέθη των οθονών LCD σε αυτή την κατηγορία μηχανών, κυμαίνονται από 2.5, έως 3 ίντσες. Καλό θα είναι να εξετάσετε επίσης αν συμπεριλαμβάνεται λειτουργία Pictbridge, αν και πλέον αυτό θεωρείται σχεδόν δεδομένο για πολλές από τις μηχανές της αγοράς. Όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας, έχουν αυτή τη λειτουργία. Εν ολίγοις, πρόκειται για τη δυνατότητα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών να συνδέονται κατευθείαν με φωτογραφικό εκτυπωτή για την εκτύπωση των φωτογραφιών.

Χρησιμοποιώντας το Pictbridge, επιταχύνεται η όλη διαδικασία της εκτύπωσης, καθώς δεν είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει καθόλου υπολογιστής (σύνδεση μέσω USB). Σε αυτή την περίπτωση, χάνετε φυσικά το πλεονέκτημα της επεξεργασίας της εικόνας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Οι διαθέσιμες σκηνές φωτογράφισης, θα “οπλίσουν” αυτόματα τη μηχανή με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να αντεπεξέλθει σε απαιτητικές φωτογραφίσεις, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή λήψη ή οι σκηνές με έντονη κίνηση (π.χ ποδοσφαιρικοί αγώνες).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορείτε να αφήσετε τη μηχανή στο αυτόματο, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα ωφεληθείτε πραγματικά από αυτές τις λειτουργίες. Σε γενικές γραμμές μείναμε ικανοποιημένοι από την πληθώρα των σκηνών φωτογράφισης που συναντήσαμε στα μοντέλα, οπότε θεωρούμε ότι οι μηχανές κρίνονται επαρκείς σε αυτόν τον τομέα.

Η αυτονομία είναι ένα ακόμα χρήσιμο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αναφέρεται σχεδόν πάντα από τον κατασκευαστή, αλλά αυτό είναι ένα θεωρητικό νούμερο που αποκλίνει από το πραγματικό.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ακόμα και έτσι, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την αυτονομία τής κάθε μηχανής. Στα μοντέλα που είχαμε στη διάθεσή μας, συναντήσαμε είτε μπαταρίες τύπου AA (δαχτύλου) είτε Ιόντων-Λιθίου. Η δεύτερη κατηγορία είναι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φορτίζονται εκτός της μηχανής με ειδικό φορτιστή, εκτός από τις μηχανές της Kodak που τις φορτίζουν επάνω σε αυτήν.

Τέλος, μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν εντοπίσαμε στις δυνατότητες λήψης βίντεο των μηχανών. Η συνηθισμένη μέχρι τώρα ανάλυση των 848 x 480 pixels δεν υφίσταται πλέον, ενώ όλες οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν ανάλυση τουλάχιστον 1280 × 720 pixels (720p), ενώ κάποιες άλλες (Sony, Polaroid, Casio κ.λπ.) έχουν τη δυνατότητα σύλληψης βίντεο σε ανάλυση 4096 × 2160, 5120 × 2160, 5120 × 2880 (5K) και 7680 × 4320 (8K UHD). Επιπροσθέτως, έχει βελτιωθεί αισθητά και η ποιότητα του βίντεο, αν και θα απαιτήσει αρκετό χώρο από την κάρτα μνήμης σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166