Πώς να αγοράσετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Πώς να αγοράσετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πλήρης οδηγός

Λίγα gadgets σας δίνουν αρκετές εξατομικευμένες επιλογές χρήσεως όπως η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Παρόλο που οι κάμερες των smartphones έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας για τους περισσότερους ανθρώπους, δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος λήψεις φωτογραφιών ή βίντεο για τους απαιτητικούς χρήστες που επιθυμούν και επιδιώκουν εξειδικευμένες λειτουργίες που θα εκτοξεύσουν την εμπειρία σας σε άλλα επίπεδα.

Ως επί το πλείστον μία digital camera προσφέρει μια πληθώρα επιλογών τριγύρω από ετούτο το κομμάτι που τα κάνει να ταιριάζουν ακριβώς σε κάθε ανάγκη και κάθε προϋπολογισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι τι ακριβώς θέλετε.

Οπότε είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την πιο ενημερωμένη εφικτή επιλογή, απλά διαβάζοντας τις παρακάτω προδιαγραφές που πρέπει να προσέξετε και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε.

Κύριοι τύποι ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής: η compact ή το point-and-shoot ο οποίος είναι είναι το φθηνότερο και συνάμα το βασικότερο στοιχείο στον τρέχων τομέα, προσφέροντας μικρές βελτιώσεις σε σχέση με το κινητό σας (για παράδειγμα, ζουμ και φλας) χωρίς να ξοδέψετε όλα σας τα χρήματα. Μπορείτε να πάρετε κάποιες πολύ καλές συμπαγείς συσκευές υψηλής τεχνολογίας αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε περισσότερα, δίνοντάς σας ένα καλούτσικο επαγγελματικό αποτελέσματα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων είναι οι μικρές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR (Digital Single-Lens Reflex) , με τις κορυφαίες προδιαγραφές και τους εναλλάξιμους φακούς και τις κάμερες χωρίς κάτοπτρα, παρόλο που είναι DSLR, θυσιάζουν κάποια μικρή ποιότητα και ευελιξία για ένα μικρότερο, πιο φορητό μέγεθος . Όπως υποδηλώνει το όνομα, δεν χρησιμοποιούν καθρέφτες όπως οι DSLR, το οποίο μειώνει το μέγεθος και το βάρος τους.

Στην αμέσως επόμενη ανώτερη κατηγορία έχουμε τις bridge ή superzoom cameras οι οποίες βρίσκονται κάπου στη μέση των επαγγελματικών προτιμήσεων όσον αφορά τόσο τις τιμές τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους. Παίρνετε κάποια προηγμένη λειτουργικότητα (όπως το επιπλέον ζουμ) χωρίς την πρόσθετη περαιτέρω ταλαιπωρία γνώσεως για τη χρήση του και αυτοί είναι οι τύποι φωτογραφικών μηχανών που πολλοί ερασιτέχνες θα επιλέξουν όταν θέλουν να αρχίσουν να τραβούν τις φωτογραφίες τους λίγο πιο σοβαρά.

Βέβαια η παρούσα κατηγορία αναμφισβήτητα δεν μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία, αλλά θα πρότεινα να τις αγοράσουν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν τεράστιο εύρος γνώσεων πάνω στις αμέτρητες διαθέσιμες λειτουργίες που διατίθενται στα top μοντέλα και πολύ πιθανό αντί να σας βοηθήσουν να σας μπερδέψουν ακόμη περισσότερο, αφού δεν θα μπορέσετε να πάρετε το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Καθώς ανεβαίνετε στην κλίμακα δυνατοτήτων αλλάζετε την ισορροπία μεταξύ φορητότητας και ισχύος, με την τιμή να αυξάνεται αναλόγως, όμως σίγουρα μπορείτε να πάρετε κάποιες πολύ καλές κάμερες σε αυτές τις κατηγορίες.

Με εξειδικευμένες προδιαγραφές.

Συνήθως οι χρήστες των smartphones μπερδεύονται και πιστεύουν πως οι κάμερες τηλεφώνου που τείνουν να έχουν αυξημένο αριθμό (ο οποίος υποδεικνύει το μέγεθος και την ανάλυση των εικόνων σας) είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε την ποιότητα της κάμερας. Στην πραγματικότητα είναι το μέγεθος του αισθητήρα μέσα στην κάμερά σας που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στο πόσο καλές ή διαφορετικές πρόκειται να καταλήξουν να είνα ιοι φωτογραφίες σας.

Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες είναι καλύτεροι (και φυσικά ακριβότεροι), γι ‘αυτό και οι μεγάλες φωτογραφικές μηχανές είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τους λάτρεις των φωτογραφιών, εν αντιθέσει με τους χρήστες των smartphonesπου έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως κι αυτές είναι αξιόλογες .

Οι καλύτεροι αισθητήρες είναι 35 χιλιοστά full-frame, οι οποίοι έχουν τα εχέγγυα να τραβήξουν τεράστια φωτογραφία στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και θα το διαπιστώσετε άμεσα βάσει αποτελέσματος. Επομένως αυτός ο τύπος είναι ιδανικός αν τελικά βασίζεστε σε ένα συνδυασμό διαφορετικών προδιαγραφών και εξαρτημάτων.

Η επόμενη εξέταση είναι ο φακός της κάμερας και αν η συσκευή της επιλογής σας μπορεί να σας επιτρέψει ή όχι να ανταλλάξετε φακούς. Αναζητήστε το εστιακό μήκος (το οποίο επηρεάζει την ευρύτητα των φωτογραφιών σας) και το αριθμό των f-stop για το άνοιγμα του φακού (το οποίο επηρεάζει πόσο φως μπορεί να εισέλθει στον φακό). Μερικοί φακοί έχουν διαστήματα f-stop, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ισορροπήσετε το επίπεδο ζουμ και τη φωτεινότητα.

Εν τω μεταξύ το οπτικό ζουμ, υποδεικνύει πόσο μακριά μπορείτε να μεγεθύνετε χωρίς να χάσετε την ποιότητα: χρήσιμο για τη φωτογραφία ενός άγριου ζώου που βρίσκεται εν κινήσει, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τις καθημερινές λήψεις. Μπορεί επίσης να δείτε το ISO που αναφέρεται, το οποίο είναι ένα μέτρο της ευαισθησίας της κάμερας στο φως, όμως το μέγεθος του αισθητήρα εξακολουθεί να είναι ένας πιο σημαντικός παράγοντας.

Επιπλέον λειτουργίες κάμερας.

Θα συναντήσετε μια σειρά από πρόσθετα χαρακτηριστικά για να επιλέξετε από άμεση Wi-Fi συνδεσιμότητα, Στεγανότητα ενάντια στο στοιχείο (δηλαδή αδιάβροχες), Βίντεο υψηλής ανάλυσης. Εάν έχετε μια σαφή ιδέα για το τι θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη νέα σας κάμερα, τότε θα έχετε θα πρέπει να έχετε κατά νου τα πρόσθετα που χρειάζεστε. Από την άλλη πλευρά αν δεν χρειάζεστε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα.

Για παράδειγμα: αν χρειάζεστε οπτικό σκόπευτρο, καθώς και οπίσθια οθόνη ή θέλετε μια φωτογραφική μηχανή με ενσωματωμένο φλας ή είστε στην ευχάριστη θέση να ψωνίσετε ξεχωριστό φλας, επιπλέον αν θα θέλατε να έχετε πρόσβαση σε χειροκίνητα χειριστήρια εικόνας ή είστε στην ευχάριστη θέση να παραμείνετε στις προεπιλεγμένες λειτουργίες που συνοδεύουν τη φωτογραφική σας μηχανή. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν την παρούσα κατηγορία ξεχωριστή.

Θα υπάρξουν επίσης διαφορές στο λογισμικό. Ορισμένα μοντέλα θα σας δώσουν περισσότερες επιλογές επιτόπιας επεξεργασίας και κοινής χρήσης, καθώς και περισσότερα κόλπα, όπως αναγνώριση προσώπου, ώστε η κάμερα να μπορεί να εστιάσει στα σωστά σημεία. Η Samsung έχει πειραματιστεί ακόμη και με κάμερες που χρησιμοποιούν Android στο παρελθόν, αν και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή τη στιγμή.

Αξίζει επίσης να ελέγξετε την αγορά εξαρτημάτων για όλες τις κάμερες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επιλογών σας. Τα δημοφιλέστερα μοντέλα από τα μεγαλύτερα ονόματα προφανώς θα έχουν περισσότερα αξεσουάρ διαθέσιμα για εσάς. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι εάν επιλέξετε κάτι μεγαλύτερο σε φθηνότερη τιμή, βεβαιωθείτε ότι εάν επιλέξετε με επιπλέον κομμάτια του κιτ (τρίποδο, φακοί κ.ο.κ.) τα οποία θα σας χρειαστούν χωρίς καμία αμφιβολία.

Τιμές και παλαιότερα μοντέλα.

Η προσπάθεια να αγοράσετε μια φωτογραφική μηχανή είναι μερικές φορές σαν να προσπαθείτε να βρείτε μία βελόνα μέσα στα άχυρα. Τα διαθέσιμα μοντέλα και οι τιμές τους μετατοπίζονται σχεδόν καθημερινά. Η τεχνολογία της κάμερας τρέχει με γοργούς ρυθμούς, κάνοντας τις συσκευές λίγων μηνών να μοιάζουν απαρχαιωμένες και ετούτη η δυνατότητά σας δίνει συχνά την ευκαιρία να βρείτε προηγούμενα ή παλαιότερα μοντέλα να παραμένουν ακόμα προς πώληση, πράγμα που σημαίνει πως θα την προμηθευτείτε σε χαμηλή τιμή, κάνοντας μία χαρά τη δουλειά σας.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στις τιμές των φωτογραφικών μηχανών από ό, τι περισσότερα gadgets και γι ‘αυτό πριν αγοράσετε οτιδήποτε, να βγαίνετε συχνά για βόλτες στα μαγαζιά με την προοπτική να κάνετε έρευνα αγοράς, έστω και για να περάσετε την ώρα σας, χωρίς να ψωνίσετε κάτι. Με τούτο το σκεπτικό έχετε την ευχέρεια να εντοπίσετε κάποιο κορυφαίο μοντέλο παλαιάς εποχής που στην πραγματικότητα δεν θα είναι τόσο απαγορευτικά ακριβό.

Το ίδιο ισχύει με τα παραπάνω και για τα διαδικτυακά σας ψώνιια στα e-shop. Η συμβουλή μου είναι η εξής: Μην βιαστείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί αγοράς την πρώτη φορά που θα δείτε ένα καταπληκτικό προϊόν σε απόθεμα και βεβαίως λάβετε υπόψη σας τα έξοδα αποστολής που μερικές φορές είναι τσουχτερά.

Μην αγνοείτε τα σχόλια των χρηστών που εμφανίζονται στους περισσότερους ιστότοπους λιανικής πώλησης, διότι συχνά θα σας δώσουν σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης συγκεκριμένων καμερών σε συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης οι κριτικές από τους ειδικούς μπορούν προφανώς να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό και συνήθως σε αυτά τα reviews θα βρείτε δειγματοληπτικές λήψεις φωτογραφιών από την κάμερα που ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε για σύγκριση.

Προσοχή, μερικές φορές τα σχόλια κάτω από την κριτική ενός προϊόντος, ίσως να είναι επιτηδευμένα για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή, ούτως ώστε να το αγοράσει, ωφελώντας ουσιαστικά το κατάστημα πώλησης και όχι τον πελάτη.

Πάντως η ουσία είναι πως η αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής μπορεί να είναι μια σύγχυση και χρονοβόρος διαδικασία, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστική. Επίσης σας συστήνω να μην είσαστε βιαστικοί σε οποιαδήποτε κίνησή σας πριν την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής, ακόμα κι αν σας περισσεύουν πολλά λεφτά.

Μην χαρακτηρίσετε τη συσκευή που πρόκειται να αγοράσετε απλά ως το νέο σας gadget, γιατί προσωπικά πιστεύω πως η digital camera είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, άσχετα αν είσαστε επαγγελματίες φωτογράφος ή όχι.

Να έχετε στο μυαλό σας πως οτιδήποτε ταιριάζει σε άλλους, μπορεί να μην καλύπτει απόλυτα τις δικές σας ανάγκες. Οπότε να είσαστε μετριοπαθής ακούγοντας τις συμβουλές που σας δίνει ο καθένας.

Να μπαίνετε στη διαδικασία συχνά-πυκνά να κάνετε αναζήτηση στο ίντενετ για να διαβάσετε τι καινούργιο έχει βγει στην αγορά, πράγμα που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το μοντέλο σας ταιριάζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας