ΑρχικήHow toΔημιουργήστε εντυπωσιακά Screencasts με το Camtasia Studio

Δημιουργήστε εντυπωσιακά Screencasts με το Camtasia Studio

Συλλάβετε όσα συμβαίνουν στην οθόνη σας, καταγράφοντας ταυτόχρονα μέσω ήχου και βίντεο τα σχόλια σας, και συνδυάστε τα αποτελέσματα σε εντυπωσιακά ιντερνετικά screencasts.

Η δημιουργία ενός screencast δεν είναι και τόσο δύσκολη διαδικασία – και μάλιστα τώρα πια έχει εξαφανιστεί η ανάγκη χρήσης εξειδικευμένου λογισμικού, αφού την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν online υπηρεσίες. Αν, όμως, θέλει κανείς να δημιουργήσει μια πραγματικά καλή παρουσίαση, η εγγραφή της οθόνης σε ένα συνεχόμενο βίντεο δεν είναι αρκετή. Πολλαπλές εγγραφές, “μαρκάρισμα” των σημείων ενδιαφέροντος σε όσα συμβαίνουν στο βίντεο, φωνητικές και οπτικές εξηγήσεις μπορούν να αναδείξουν το τελικό αποτέλεσμα – και είναι αυτά που ξεχωρίζουν μια ερασιτεχνική από μια επαγγελματική προσπάθεια. Και η πλέον επαγγελματική λύση για τη δημιουργία screencasts δεν είναι άλλη από το διάσημο Camtasia στην πλήρη, “studio” εκδοχή του.

Στις επόμενες σελίδες, λοιπόν, θα δούμε τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε την εφαρμογή με στόχο τη δημιουργία ενός πραγματικά καλού screencast.

Βήμα 1

Αφού εγκαταστήσετε και τρέξετε την εφαρμογή, θα κάνει την εμφάνισή του ένα αρχικό πλαίσιο από όπου θα μπορείτε να επιλέξετε τι θέλετε να κάνετε. Διαλέξτε το Record the Screen, και αν δεν εμφανιστεί, τότε μην ανησυχείτε, γιατί η ίδια επιλογή βρίσκεται αριστερά, στο πλαίσιο Task List.

Βήμα 2

Στο νέο παράθυρο εγγραφής που εμφανίζεται διαλέξτε το Full Screen για να καταγράψετε όλη την οθόνη, το Custom για να ορίσετε με ακρίβεια μια περιοχή ή το Select για να την επιλέξετε χειροκίνητα. Ενεργοποιήστε και την Camera και το Audio για να εγγραφεί πρόσθετο βίντεο και ήχος με τα σχόλιά σας. Πατήστε το Rec για να αρχίσετε να γράφετε και το F10 όταν έχετε ολοκληρώσει το screencast σας.

Βήμα 3

Από το πρόσθετο παράθυρο που θα παραμένει στην οθόνη κατά την εγγραφή (αν δεν το έχετε απενεργοποιήσει από τις επιλογές της εφαρμογής) μπορείτε να διακόψετε την εγγραφή (Stop), να την παγώσετε για να κάνετε κάποιες πρόσθετες κινήσεις (Pause) – και να τη συνεχίσετε μετά ή να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή (Restart). Προτείνουμε, αν γράφετε χρονοβόρες ή πολύπλοκες διαδικασίες (π.χ., μια διαδικασία σχεδίασης σε εφαρμογή όπως το GIMP), να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα Pause, για να καταγράψετε μόνο τα σημεία που πραγματικά χρειάζονται και έτσι να μη χρειάζεται μετά να επεξεργάζεστε ένα βίντεο με… οχταπλάσια διάρκεια από την “ωφέλιμη”.

Βήμα 4

Μετά τη διακοπή μιας εγγραφής με το Stop, δεν υπάρχει… επιστροφή: ό,τι έχει εγγραφεί θα παρουσιαστεί σε ένα παράθυρο από όπου θα μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να το αποθηκεύσετε ως ένα αρχείο (Save), να το διαγράψετε, αν κρίνετε πως δεν είναι καλό (Delete), να το επεξεργασθείτε στο Studio τμήμα του Camtasia (Edit) ή να το αποθηκεύσετε/εξαγάγετε άμεσα σε μια τυπικότερη μορφή βίντεο – π.χ., αρχείο AVI (Produce).

Και πάλι αυτό δεν σημαίνει πως το τελικό βίντεό σας θα είναι μονάχα αυτό: αν κρίνετε πως ξεχάσατε κάτι, δεν είναι ανάγκη να το διαγράψετε και να αρχίσετε πάλι από την αρχή. Απλώς, γράψτε το σε ένα δεύτερο screencast, και μπορείτε μετά να τα μοντάρετε μέσα από το τμήμα Studio του Camtasia.

Βήμα 5

Αφού καταγράψετε ένα ή περισσότερα screencasts, μεταβείτε στο τμήμα Studio του Camtasia (στο οποίο μεταφέρεστε και αυτόματα, αν είχατε επιλέξει το Edit στο τέλος της εγγραφής). Εκεί θα μπορείτε να δείτε στο πλαίσιο Clip Bin τα screencasts σας. Αν δεν υπάρχουν όλα εκεί ή θέλετε να εισαγάγετε ένα άλλο αρχείο, χρησιμοποιήστε το τέταρτο εικονίδιο στην μπάρα επιλογών (Import). Αυτά, όμως, είναι αρχεία “υλικού”. Για να τα εντάξετε στο ίδιο το screencast σας, πιάστε τα με το mouse από το Clp Bin και ρίξτε τα στο πλαίσιο της timeline στο κατώτερο τμήμα της εφαρμογής.

Μπορείτε να μετακινηθείτε χρονικά μετακινώντας τη γραμμή που τέμνει κάθετα την timeline αλλά και να διχάσετε ένα βίντεο στο σημείο όπου το τέμνει αυτή (π.χ., για να αφαιρέσετε περιττά τμήματα) χρησιμοποιώντας το έκτο εικονίδιο, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της.

Βήμα 6

Η δημιουργία ενός screencast έχει ως στόχο να δείξει κάποια πράγματα στους θεατές του – και, για να είναι πιο κατανοητά, πρώτο όπλο σας είναι η ευέλικτη δυνατότητα μεταβαλλόμενου zoom της εφαρμογής. Επιλέξτε το Zoom-n-Pan από την ομάδα εντολών Edit της Task List και, χρησιμοποιώντας τη γραμμή της timeline ή το slider κάτω από το πλαίσιο προεπισκόπησης, εντοπίστε τα σημεία στα οποία θέλετε να κάνετε zoom σε ένα τμήμα της οθόνης. Τότε, αυξήστε το Scale slider στο πλαίσιο Zoom-n-Pan Properties που θα έχει εμφανιστεί αριστερά, και θα δείτε το βίντεό σας δεξιά, στην προεπισκόπηση, να “πλησιάζει” την οθόνη.

Με την αντίστροφη κίνηση μπορείτε να απομακρυνθείτε από ένα σημείο όπου έχετε κάνει zoom (π.χ., για να ξαναδείξετε ολόκληρη την οθόνη λίγο αργότερα). Προσέξτε επίσης πως μπορείτε να μετακινήσετε το σημείο εστίασης από το σχετικό περίγραμμα που βρίσκεται μέσα στη δεύτερη προεπισκόπηση στο ανώτερο σημείο του πλαισίου Zoom-n-Pan.

Βήμα 7

Αν θέλετε να τονίσετε ακόμα περισσότερο ένα σημείο ή να δείξετε ένα συγκεκριμένο στοιχείο της οθόνης, μπορείτε να προσθέσετε ένα Callout στην παρουσίασή σας – διαλέγοντας την ομώνυμη επιλογή από την Task List. Αυτά είναι σχήματα και, κυρίως, βελάκια που μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στην οθόνη για να δείχνουν ένα στοιχείο της. Δεν θα αναλύσουμε το πώς γίνεται αυτό, αφού η διαδικασία είναι σχετικά απλή, διαλέξτε έναν τύπο Callout από το Type, μετακινήστε τον μέσα στην προεπισκόπηση, ώστε να δείχνει στο σημείο όπου θέλετε, και, αν το επιθυμείτε, εισαγάγετε πρόσθετο κείμενο στο υποπλαίσιο Text που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα των Callout Properties.

Βήμα 8

Αν σπάσετε το βίντεό σας σε τμήματα (με τη λειτουργία «διχασμού» που προαναφέραμε) ή συνδυάσετε περισσότερες από μία εγγραφές στο ίδιο screencast, μπορείτε να προσθέσετε και μεταβάσεις ανάμεσά τους. Κάντε ένα κλικ στο Transitions της Task List, και η εφαρμογή θα σας παρουσιάσει διαδοχικά τις σκηνές της παρουσίασής σας εκεί όπου μέχρι πριν βρισκόταν η timeline σας. Για να προσθέσετε μια μετάβαση, “τραβήξτε” την “ανάμεσα” σε δύο σκηνές – στο πλαίσιο Preview θα μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμά της, ώστε, αν δεν σας αρέσει, να την αντικαταστήσετε με μια άλλη.

Βήμα 9

Από τα ωραιότερα χαρακτηριστικά του Camtasia είναι το ελεγχόμενο Picture-In-Picture (εν συντομία, PiP). Αν θυμάστε, κατά την εγγραφή είχατε ενεργοποιήσει και την κάμερά σας. Μέσω του PiP, λοιπόν, μπορείτε να… προσθέσετε το πρόσωπό σας στην παρουσίαση, σε ρόλο εκφωνητή – αφού το Camtasia το έχει ήδη καταγράψει ως πρόσθετο βίντεο.

Μπορείτε να το μετακινήσετε σε όποιο σημείο της οθόνης θέλετε και να αλλάξετε το μέγεθος του από τα χειριστήρια του περιγράμματός του και, από το Opacity slider, να το κάνετε διάφανο, ώστε να μην κρύβει απόλυτα ό,τι βρίσκεται πίσω του, αφήνοντας τους θεατές να βλέπουν ανενόχλητοι όσα συμβαίνουν στην οθόνη.

Βήμα 10

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ένα κλικ στο Produce video as της κατηγορίας Produce της Task List. Προτείνουμε, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το βίντεο στο blog σας, να επιλέξετε ως τύπο εξαγωγής το YouTube – που είναι εξαρχής ρυθμισμένο ώστε, όπως είναι λογικό, να έχει… “φιλικές για τη χρήση στο Internet” ρυθμίσεις.

Αν, αντίθετα, σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε “τοπικά” την παρουσίασή σας, δηλαδή να την προβάλλετε από το δίσκο του υπολογιστή ή κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο, προτιμήστε τη λύση του AVI. Δεν χρειάζεται να κάνετε πρόσθετες επεμβάσεις σε ρυθμίσεις – οι προτεινόμενες από την εφαρμογή είναι μια χαρά για τις περισσότερες χρήσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166