Η Google είχε εξαρχής ένα θεματάκι με τα κοινωνικά δίκτυα: μετά από πολλές προσπάθειες να αγοράσει και να αποκτήσει το Facebook ή έστω ένα μέρος των μετοχών του, από όταν ήταν στα σπάργανα του ακόμη, η εταιρεία που έχει φτάσει να θεωρείται «επιδραστική όσο μια κυβέρνηση» πείσμωσε. Ήθελε ένα κομμάτι της πίτας των social networks πάση θυσία και προσπαθούσε να το αποκτήσει με πλάγιους τρόπους.
Με το βραχύβιο πλην εξαιρετικό Google Wave για παράδειγμα, που ως εργαλείο είχε την κοινωνικότητα σε δεύτερη μοίρα και τη παραγωγικότητα σε πρώτη. Ή με το προχειροφτιαγμένο Google Buzz, που ακόμη και σήμερα αρνείται να το βάλει στον τάφο που οι χρήστες του έχουν ήδη σκάψει. Ή, τέλος, με το βαμπιρικό για τις περισσότερες χώρες Google Orkut, που παραμένει ένα μικρό, αδύναμο αδερφάκι των σοβαρών κοινωνικών δικτύων.
Ε λοιπόν, φαίνεται πως το θεματάκι είχε λυθεί. Η αιφνιδιαστική ζαριά της Google, με το Plus (αναγράφεται συνήθως ως Google+) ετοιμαζόταν χρόνια έως ότου κάνει το τολμηρό βήμα και δημιουργήσει ένα δυναμικό ιστότοπο που θα μπορεί να εκτοπίσει το Facebook από τη βασιλεία του στα social media, και τελικά έκανε το πρώτο μεγάλο άνοιγμα. Και ως υπηρεσία είναι ταυτόχρονα μια καλή απομίμηση του Facebook στο ένα χέρι και εξαιρετικά εφευρετική, σε τομείς πρωτοπόρα στο άλλο. Το Google+ είναι ένα καλοσχεδιασμένο (σε δομή και λογική, όσο και σε εμφάνιση) εργαλείο, που ως κέντρο του έχει τους Κύκλους (Circles).
Σε αντίθεση με το Facebook, που σε βάζει στα κάρβουνα με τη πρώτη ζητώντας να προσθέσεις “φίλους” και κατόπιν -αν καταφέρεις να βρεις το πως- να χαθείς σε έναν λαβύρινθο από ρυθμίσεις ασφαλείας και μοιρασιάς δεδομένων, το Google+ βασίζει σχεδόν όλη του την λογική στους Κύκλους: κάθε κύκλος αντιστοιχεί σε μια ομάδα γνωριμιών σου και επικοινωνείς με τον κάθε κύκλο χώρια ή συνδυαστικά.
Ciecles και έλεγχος δεδομένων
Για παράδειγμα: μπορείς να δημιουργήσεις τρεις κύκλους. Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες.
Πριν καν δημοσιεύσεις κάποιο μήνυμα, επιλέγεις σε ποιον από τους τρεις κύκλους (ή σε περισσότερους του ενός) το μήνυμα θα μοιραστεί. Έτσι, δεν αναγκάζεσαι να βιώσεις τη ντροπή που θα προκαλέσουν στη μάνα σου οι φωτογραφίες από το χτεσινό πάρτι (έι, ήταν όντως αστείος ο τρόπος που έλουζες τα βυζιά σου με μπύρα… Γιώργο) αλλά και δεν αναγκάζεσαι να μοιραστείς με τους συνεργάτες σου το γεγονός πως πέρασες καταπληκτικά στη βάφτιση της μικρής ξαδερφούλας σου. Θα μπορούσες να ελέγξεις αυτή τη πληροφορία και στο Facebook, δημιουργώντας groups και ρυθμίζοντας ποιος μπορεί να δει τι, αυτό είναι μια αλήθεια. Αλλά μεταξύ μας: είναι τόσο χρονοβόρο και περίπλοκο, που ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν δουλεύει σωστά.
Η προσθήκη φίλων είναι εξαιρετικά απλή, καθώς το Plus έχει προνοήσει για την συνδεσιμότητα με το Yahoo! mail και το Hotmail της Microsoft, ενώ οι επαφές σου από το Gmail ή άλλες υπηρεσίες της Google εμφανίζονται αυτόματα, έτοιμες προς προσθήκη σε ό,τι κύκλους αποφασίσεις πως ανήκουν. Η μοιρασιά των μηνυμάτων είναι επίσης πανεύκολη: γράφεις, επιλέγεις ποιος κύκλος το βλέπει (ή ακόμη και μεμονωμένα άτομα) και πατάς Share (μοιράσου το).
Home και +1
Για παράδειγμα: μπορείς να δημιουργήσεις τρεις κύκλους. Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες.
Πριν καν δημοσιεύσεις κάποιο μήνυμα, επιλέγεις σε ποιον από τους τρεις κύκλους (ή σε περισσότερους του ενός) το μήνυμα θα μοιραστεί. Έτσι, δεν αναγκάζεσαι να βιώσεις τη ντροπή που θα προκαλέσουν στη μάνα σου οι φωτογραφίες από το χτεσινό πάρτι (έι, ήταν όντως αστείος ο τρόπος που έλουζες τα στήθια σου με μπύρα… Γιώργο) αλλά και δεν αναγκάζεσαι να μοιραστείς με τους συνεργάτες σου το γεγονός πως πέρασες καταπληκτικά στη βάφτιση της μικρής ξαδερφούλας σου.
Θα μπορούσες να ελέγξεις αυτή τη πληροφορία και στο Facebook, δημιουργώντας groups και ρυθμίζοντας ποιος μπορεί να δει τι, αυτό είναι μια αλήθεια. Αλλά μεταξύ μας: είναι τόσο χρονοβόρο και περίπλοκο, που ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν δουλεύει σωστά.
Η προσθήκη φίλων είναι εξαιρετικά απλή, καθώς το Plus έχει προνοήσει για την συνδεσιμότητα με το Yahoo! mail και το Hotmail της Microsoft, ενώ οι επαφές σου από το Gmail ή άλλες υπηρεσίες της Google εμφανίζονται αυτόματα, έτοιμες προς προσθήκη σε ό,τι κύκλους αποφασίσεις πως ανήκουν. Η μοιρασιά των μηνυμάτων είναι επίσης πανεύκολη: γράφεις, επιλέγεις ποιος κύκλος το βλέπει (ή ακόμη και μεμονωμένα άτομα) και πατάς Share (“μοιράσου το”).
Picasa, Pool Party και φωτογραφίες
Μια άλλη θετικότατη λειτουργία του Plus είναι η μοιρασιά φωτογραφιών. Το Google+ φρόντισε εξαρχής να συνδέσει την υπηρεσία Picasa της Google, η οποία σου επιτρέπει να ανεβάσεις φωτογραφίες σε άλμπουμ, και πλέον να καθορίσεις ποιος μπορεί να δει τι εύκολα και γρήγορα. Φρόντισε επίσης να αλλάξει τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο: πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός χώρου! Τέλος, πλέον μπορείς να προσθέσεις τα γνώριμα από το Facebook “tags”, να σημειώσεις δηλαδή ποια πρόσωπα περιέχει κάθε φωτογραφία που ανεβάζεις στο Picasa.
Το Pool Party είναι μια εφαρμογή για κινητά που ανέπτυξε η Google και βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμαστική φάση. Σου επιτρέπει να ανεβάσεις φωτογραφίες σε “Pools“, τα οποία δουλεύουν ακριβώς όπως και τα Circles: κάθε Pool περιέχει συγκεκριμένες επαφές σου που μπορούν να δουν τις φωτογραφίες ή να προσθέσουν δικές τους.
Hangouts και Huddle
Τα Hangouts είναι μικρές ομαδικές συζητήσεις που μπορείς να δημιουργήσεις για να βρεθείς με τους φίλους σου. Με το που δημιουργείς ένα, ανακοινώνεται αυτόματα στις επαφές που έχεις επιλέξει και μπορούν να μπουν για να συζητήσετε. Υποστηρίζει ομάδες ως και 10 ατόμων και το εντυπωσιακό είναι πως μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν webcam ταυτόχρονα: η οθόνη προσαρμόζεται ανάλογα το ποιος μιλάει.
Μια ακόμη τρελή-σε-λέω-φλαράκι-δυνατότητα είναι η υποστήριξη ταυτόχρονης θέασης YouTube βίντεο!
Το Huddle τώρα, είναι το παλιό καλό group messaging όπως το ξέρουμε από πλατφόρμες όπως το IRC, το MSN Live! ή ακόμη και το group chat του Facebook, μόνο που προς το παρόν δουλεύει μόνο σε κινητά τηλέφωνα που τρέχουν το Android, το λειτουργικό σύστημα για κινητά που έχει αναπτύξει η Google δηλαδή.
Αντίστοιχη εφαρμογή για το iPhone και τις λοιπές iOS συσκευές είναι στα σκαριά.
Sparks
Δεν μπόρεσα να τεστάρω τα Sparks προσωπικά, καθώς δεν μπορώ να τα εντοπίσω, αλλά η Google υποστηρίζει πως θα είναι μια υπηρεσία παρόμοια του StumbleUpon, όπου θα δηλώνεις τα ενδιαφέροντα σου και θα σου προτείνει ιστοσελίδες προς επίσκεψη, ανάλογα του σε τι έχουν δώσει +1 οι φίλοι σου ή τι είναι δημοφιλές.
Ακούγεται ενδιαφέρον, αν και “μια από τα ίδια“. Κανείς δεν αμφισβητεί πως η δύναμη της Google σε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ανταγωνιστών της, καθώς έχει συγκεντρώσει άπειρα δεδομένα.
Google Plus, το αντίπαλο δέος του Facebook
Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως πότε το Google Plus δεν κατάφερε να διαβάλλει από την πρώτη θέση το Facebook, παρόλο που ο Τζούλιαν θα καραγούσταρε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (έι, αρκεί να φύγουμε από το FB, δεν μας απασχολεί τίποτα άλλο, σωστά;). Προκειμένου να πεθάνει το Facebook θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια απομίμηση του με λίγες περισσότερες ή πιο cool δυνατότητες.
Δεν μπορώ να αρνηθώ πως το Plus έχει ένα δυνατό πλεονέκτημα όμως: την ενσωμάτωση του στην ήδη τεράστια βάση χρηστών των υπηρεσιών της Google. Με την έλευσή του η Google αναβάθμισε την εμφάνιση των κυρίων υπηρεσιών της, όπως το Gmail, με νέα themes και νέες λειτουργίες που παραπέμπουν στο Google+, και -κι αυτό είναι το κυριότερο- με νέες δυνατότητες στην μπάρα της κορυφής.
Πλέον οι ειδοποιήσεις του Plus εμφανίζονται παντού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό: μπορείς άμεσα να ενημερωθείς για νέους φίλους, για τα μηνύματά τους, για νέες φωτογραφίες, για οτιδήποτε συμβαίνει στο σύμπαν του νέου κοινωνικού δικτύου. Αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστιο ατού. Στα μεγάλα συν πρόσθεσε τ’ ότι όλο το Plus τρέχει σε HTTPS.
Μένει να δούμε, υποθέτω. Όσοι έχετε ήδη προσκληθεί και το χρησιμοποιείτε, μπορείτε να με βρείτε εδώ.