ΑρχικήΕιδήσειςΔημιουργήθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή του Τσέρνομπιλ

Δημιουργήθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή του Τσέρνομπιλ

Η Ουκρανία έθεσε σε λειτουργία την Παρασκευή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στον πρώην σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, καθώς η χώρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ηλιακή ενέργεια και ταυτόχρονα να δώσει κατά κάποιο τρόπο ζωή σε εκείνη την περιοχή που θυμίζει νεκροταφείο.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κόστισε 1 εκατομμύριο ευρώ και βρίσκεται μόλις εκατό μέτρα από ένα γιγαντιαίο μεταλλικό θόλο που σφραγίζει τα πυρηνικά υπολείμματα του πυρηνικού σταθμού που υπέστη το περίφημο καταστροφικό ατύχημα το 1986.

Ο Yevgen Varyagin, επικεφαλής της Solar Chernobyl, μιας ουκρανικής-γερμανικής εταιρείας πίσω από το έργο, δήλωσε στην τελετή έναρξης: «Σήμερα συνδέουμε αυτόν τον σπουδαίο σταθμό με το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας».

Η εγκατάσταση, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,6 εκτάρια (4 στρέμματα), μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα μεσαίο χωριό ή περίπου 2.000 νοικοκυριά.

Τα σχέδια είναι να παραχθούν τελικά 100 megawatts από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η οποία λόγω της μόλυνσης από την ακτινοβολία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προσφέρει στους επενδυτές σχεδόν 2.500 εκτάρια για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, ενώ εκτός από τη φθηνή τιμή της γης, η περιοχή είναι επίσης ελκυστική καθώς προσφέρει συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της χαμηλής τιμής που προσφέρεται η Γη στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η Ουκρανία, η οποία έχει σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια (εξαιτίας των Συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών), έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της, και κατά συνέπεια να σταματήσει να εξαρτάται από τρίτες χώρες, όσο αυτό φυσικά είναι εφικτό.

Υπενθυμίζεται πώς το πυρηνικό ατύχημα συνέβη όταν εξερράγησαν τέσσερις αντιδραστήρες από τα εργοστάσια του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου του 1986 και είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να μολυνθούν έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων ειδικών, ιδίως στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Μετά την καταστροφή, οι σοβιετικές αρχές έδωσαν εντολή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την τεράστια έκταση – πλάτους περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν εγκαταλελειμμένη.

Ωστόσο το περίεργο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατοικήσουν στη συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία για τα επόμενα 24.000 χρόνια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166