- Απαιτήσεις: Πρόσβαση στο Internet, μαλακό πανί
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 30 με 40 λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 2/10
Αξιοποιήστε ένα χρήσιμο site και ένα πανάκι για να διορθώσετε τα ανυπάκουα κολλημένα και νεκρά pixels που εμφανίζονται στην οθόνη σας με αρνητική συνέπεια να υποβαθμίζουν στο έπακρο την επί την ποιότητα της εικόνας, και κατά συνέπεια να ταλαιπωρείστε.
Ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα των οθονών TFT είναι τα… ανυπάκουα, προβληματικά pixels, που συχνά εμφανίζονται σε κάποιο σημείο τους και τα οποία ορισμένες φορές δεν παρουσιάζονται μετά από ένα διάστημα χρήσης τους, αλλά τις συνοδεύουν εξαρχής. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα “κολλημένα” pixels, που λειτουργούν σχεδόν κανονικά, και στα “νεκρά” pixels. Στην πρώτη περίπτωση έχουν την εμφάνιση κουκκίδας που έχει χρωματική απόκλιση από την υπόλοιπη εικόνα, και έτσι, για παράδειγμα, παρουσιάζουν ένα έντονο πράσινο στίγμα σε μια κατά τα άλλα ομαλή γαλάζια επιφάνεια.
Στη δεύτερη έχουν τη μορφή μιας επίμονης ολόλευκης κουκκίδας που αρνείται πεισματικά να αλλάξει την εμφάνισή της σε κάθε προσπάθεια του χρήστη. Αν και οι λύσεις που θα δούμε δεν είναι πανάκεια, μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα σεβαστό σύνολο περιπτώσεων αυτών των δύο προβλημάτων και για αυτό, αν η οθόνη σας δεν καλύπτεται από εγγύηση αλλαγής σε περίπτωση εμφάνισης προβληματικών pixels (ή αν αυτή καλύπτει αλλαγή μόνο από ορισμένο αριθμό pixels και άνω), αξίζει να τις δοκιμάσετε.
Βήμα 1
Για να διορθώσετε τα κολλημένα pixels, μπορείτε να δοκιμάσετε το jscreenfix (http://www.jscreenfix.com). Επισκεφθείτε το, κάντε κλικ στο “Launch JScreenFix”, που θα βρείτε στο κατώτερο τμήμα της σελίδας, και μετακινήστε το παράθυρο με τις εναλλασσόμενες κουκκίδες (μοιάζουν με τηλεοπτικό “χιονάκι”), που θα εμφανιστεί στο σημείο της οθόνης όπου βρίσκεται το “κολλημένο” pixel.
Περιμένετε λίγο και, αν όλα πάνε καλά, μετά από 20 με 25 λεπτά το pixel θα έχει ξεκολλήσει. Διαφορετικά, δοκιμάστε να επαναλάβετε τη διαδικασία ορισμένες φορές. Αν μετά από 5-6 φορές το πρόβλημα παραμένει, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσετε τη συμβίωση με το κολλημένο pixel.
Βήμα 2
Η δεύτερη επιχείρηση αφορά στα νεκρά pixels, απαιτεί λιγότερο χρόνο και το αποτέλεσμά της είναι αμεσότερο: εντοπίστε το νεκρό pixel και ακουμπήστε πάνω του το χέρι σας με ένα μαλακό πανί, για να μειωθούν οι πιθανότητες γδαρσίματος της οθόνης. Κλείστε την οθόνη και αυξήστε την πίεση στο σημείο με το “νεκρό” pixel.
Ανοίξτε την οθόνη και θα παρατηρήσετε μια μικρή χρωματική αλλοίωση στο σημείο που πιέζετε. Κουνήστε ελαφρώς το χέρι σας, μειώνοντας σταδιακά την πίεση και, αν όλα έχουν πάει καλά, στο τέλος το “νεκρό” pixel θα έχει εξαφανιστεί.
Τι κάνουμε αν υπάρχουν πολλά νεκρά pixels
Σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες ή ακόμη χειρότερα εκατοντάδες καμένα πίξελ, τότε σημαίνει πως η οθόνη ενδέχεται να θέλει πέταγμα και να αναγκαστείτε να αγοράσετε μία καινούργια, προφανώς γιατί δεν αξίζει να τη στείλετε σε κάποιον τεχνικό για να τη διορθώσει. αφού εκ των πραγμάτων το κόστος είναι δυσανάλογο. Για παράδειγμα η αγορά μιας καινούργιας οθόνης ξεκινάει από τα 70 ευρώ και η επιδιόρθωση μπορεί να αγγίξει τα 40 με 50 ευρώ.
Όπως θα καταλάβετε, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε μία κατεστραμμένη οθόνη στέλνοντας την σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο που ειδικεύεται στους υπολογιστές, εκτός και αν το μόνιτορ είναι μεγάλης αξίας. Εννοείται πως η τελική απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας.