BitNami WordPress, δημιούργησε και φιλοξένησε τον ιστότοπο σου

BitNami WordPress, δημιούργησε και φιλοξένησε τον ιστότοπο σου

Γιατί να βασιστείτε στις υπηρεσίες τρίτων για τη φιλοξενία του προσωπικού σας ιστότοπου, όταν μπορείτε να το διατηρήσετε εύκολα μόνοι σας με το πακέτο BitNami και WordPress;

Αρκετοί έχουν επιχειρήσει να απλοποιήσουν την εγκατάσταση του συνδυασμού τεχνολογιών που απαιτούνται για τη φιλοξενία ενός ιστότοπου (αγγλικά website), δημιουργώντας προρυθμισμένα πακέτα εγκατάστασης τους. Ακόμη και με αυτές, όμως, αν ο χρήστης δεν θέλει να φτιάξει ένα site με στατικές σελίδες που θα το ανανεώνει χειροκίνητα, αλλά ένα blog, ένα portal, ένα δυναμικό site ειδήσεων, καλείται να εγκαταστήσει και να ρυθμίσει εξειδικευμένο λογισμικό για το σκοπό αυτό. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει το BitNami.

Όπως και τα προαναφερθέντα “πακέτα”, έτσι και αυτό αναλαμβάνει να εγκαταστήσει με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο όλα όσα χρειάζονται για τη φιλοξενία ενός site, με τη διαφορά ότι τα δικά του πακέτα εμπεριέχουν εξαρχής και το λογισμικό στο οποίο θα βασιστεί το site. Έτσι, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το εγκαταστήσει και, στη συνέχεια, να αρχίσει να επεξεργάζεται το περιεχόμενο του προσωπικού του site.

Ας δούμε μαζί πώς θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε την “πακεταρισμένη” από το BitNami έκδοση του δημοφιλούς λογισμικού WordPress. Σημειώνουμε ότι για να είναι προσβάσιμο το site από το Internet, μετά το πέρας της διαδικασίας θα πρέπει να έχετε προωθήσει μέσα από το σύστημα NAT του router σας τη θύρα 80 του υπολογιστή όπου αυτό φιλοξενείται.

Βήμα 1

Το project BitNami αναλαμβάνει να διευκολύνει το “στήσιμο” των καλύτερων αλλά και πιο πολύπλοκων συστημάτων διαχείρισης sites, τοποθετώντας τα σε ένα εύκολο στην εγκατάσταση πακέτο, ώστε, αντί να πρέπει να “στήσετε” όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη λειτουργία του site ξεχωριστά, να μπορείτε απλώς να ακολουθήσετε τα βήματα ενός εύκολου wizard. Για τις ανάγκες του θέματος θα χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό δημιουργίας blogs WordPress. Αρχικά εντοπίστε στο DVD και εκκινήστε την εγκατάσταση του BitNami WordPress Stack.

Βήμα 2

Όταν ρωτηθείτε, εισαγάγετε τα στοιχεία που θέλετε για το λογαριασμό του administrator (Admin), που θα έχει απόλυτη και απεριόριστη πρόσβαση σε κάθε πτυχή του λογισμικού WordPress. Στη συνέχεια θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα του blog σας, καθώς και, στο πεδίο Hostname, τη διεύθυνση στην οποία θα “απαντάει”.

Αυτή θα πρέπει να είναι όχι η διεύθυνση IP του υπολογιστή σας, αλλά αυτή στην οποία έχει συγχρονιστεί το router σας – ελέγξτε την κεντρική σελίδα πληροφοριών του για περισσότερες πληροφορίες. Αν έχετε δυναμική IP, προσπεράστε για λίγο αυτό το βήμα και δείτε στη συνέχεια πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα “σταθερό” όνομα.

Βήμα 3

Αν, όπως οι περισσότεροι χρήστες, έχετε δυναμική IP, η διεύθυνση που δηλώσατε στο προηγούμενο βήμα θα αλλάζει περιστασιακά. Για να μην χρειάζεται να την ανανεώνετε χειροκίνητα, μπορείτε να αξιοποιήσετε μια υπηρεσία Dynamic IP, όπως η DynDNS.org, στην οποία μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν, που αναλαμβάνει να δώσει ένα πάντα προσβάσιμο όνομα στο PC σας.

Βήμα 4

Αφού δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στην υπηρεσία, θα πρέπει να καταχωρήσετε ένα νέο host name. Επιλέξτε τη σχετική δυνατότητα από την ενότητα Host Services και εισαγάγετε το όνομα που θέλετε να έχει το site σας – εμείς δηλώσαμε το ody.blogdns.com. Αφού εισαγάγετε τη διεύθυνση IP που έχει ο υπολογιστής σας, μπείτε στις επιλογές του router σας και εισαγάγετε τα ίδια στοιχεία στο πεδίο NoIP.

Βήμα 5

Ακολουθήστε τα υπόλοιπα βήματα του wizard, απαντώντας στις ερωτήσεις που παρουσιάζει, εισάγοντας κωδικούς όπου χρειάζεται. Μετά από λίγα ακόμη βήματα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του BitNami WordPress Stack στον υπολογιστή. θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να εκκινήσετε τη λειτουργία του BitNami WordPress stack. Απαντήστε καταφατικά και… τα δύσκολα τελείωσαν!

Βήμα 6

Παρ’ ότι δεν φαίνεται, τώρα πια ο υπολογιστής έχει αναλάβει και ρόλο server. Αν δεν έχει ήδη εμφανιστεί αυτόματα, ανοίξτε ένα παράθυρο του browser σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση που δηλώσατε κατά την εγκατάσταση. Στο παράθυρο θα εμφανιστεί η πρώτη σελίδα του BitNami. Με ένα κλικ στο “Access BitNami WordPress Stack” μπορείτε να μπείτε στις επιλογές του blog σας.

Βήμα 7

Αν για κάποιο λόγο δεν εμφανιστεί η αναμενόμενη σελίδα, και η διεύθυνσή σας ήταν, για παράδειγμα, “mysite.dyndns.org/wordpress/”, γράφοντας στη γραμμή διευθύνσεων “mysite.dyndns.org/wordpress/wp-login” θα εμφανιστεί το πλαίσιο login στο WordPress. Αρκεί να εισαγάγετε το όνομα και τον κωδικό που δηλώσατε κατά την εγκατάσταση, για να μπείτε στο περιβάλλον διαχείρισης του WordPress.

Βήμα 8

Το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress είναι αρκετά απλό στη χρήση. Το σημείο που θα σας ενδιαφέρει περισσότερο -και που αρκεί για αρχή- είναι η κατηγορία Write και σε αυτήν η σελίδα Write Post, από την οποία μπορείτε να καταχωρείτε νέες αναρτήσεις για το blog σας. Το ίδιο το blog θα είναι προσβάσιμο με πρόσθετη υποσελίδα το “/wordpress” – π.χ. αν δηλώσατε το “mysite.dyndns.org”, το blog σας θα εμφανίζεται στο “mysite.dyndns.org/wordpress”.

Ασφάλεια του ιστότοπου

Από τα σημαντικότερα πράγματα που οφείλετε να έχετε υπόψιν σας είναι να καταστήσετε ασφαλή τον ιστότοπο σας, όχι μόνο για την δική σας προστασία, αλλά και των χρηστών που επισκέπτονται την διαδικτυακή τοποθεσία σας. Πράγμα που σημαίνει ότι το αρχικό σας μέλημα είναι να εγκαταστήσετε ένα ssl certificate για την κρυπτογράφηση το δεδομένων μεταξύ κεντρικού υπολογιστή και χρήστη και το αντίστροφο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν το πράξετε, τότε ο ιστότοπος σας θα χαρακτηριστεί άμεσα ως ανασφαλής από την Google και θα βρίσκεται χαμηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Επιπρόσθετα είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώνεται διαρκώς με αναβαθμίσεις το wordpress, όποτε φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες, με απώτερο σκοπό κλείσετε τα τρωτά σημεία που επί της ουσίας είναι η κερκόπορτα για να εισχωρήσουν οι κυβερνοεγκληματίες στον ιστότοπο σας.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, δεν δώσετε την απαιτούμενη προσοχή σε αυτές τις παραμέτρους και τελικά σας χακάρουν οι κακόβουλοι επιτιθέμενοι hackers, τότε η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς και θα είσαστε υπόλογοι στη δικαιοσύνη, αφού δεν επιχειρήσατε να πράξετε τα απαιτούμενα για την προστασία των χρηστών σας και τους έχετε εκθέσει σε αδικαιολόγητο κίνδυνο.

Μάλιστα εάν κάποιος από τους χρήστες σας υποστεί ζημιά, επειδή οι χάκερς του έκλεψαν τον αριθμό της ταυτότητας, τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας και ούτω καθεξής, με συνέπεια να του αποσπάσουν τεράστια χρηματικά ποσά, τότε μπορεί το θύμα να στραφεί εναντίον σας στα δικαστήρια για να ζητήσει χρηματική αποζημίωση.

Επομένως τα μάτια σας δεκατέσσερα για να μην βρεθείτε εξ απήνης και μετά τραβάτε τα μαλλιά σας από την απαράδεκτη ασυνειδησία που επιδείξατε εις βάρος άλλων συνανθρώπων σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας