Ενάμιση χρόνο μετά την απρόσμενη έκπληξη που μας επιφύλαξε η Square Enix με το Dissidia: Final Fantasy, ένα νέο κεφάλαιο στον κόσμο του Dissidia έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιτυχημένη σειρά. Ο λόγος φυσικά για το Duodecim, το οποίο στηρίζεται στο αρχικό μοτίβο του Dissidia, προσφέροντας μία πληθώρα από διαφορετικές παραμέτρους επιχειρώντας, παράλληλα, να διορθώσει και να καλυτερεύσει τους μηχανισμούς του gameplay που γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο μέρος.
Αποτελώντας ουσιαστικά ένα prequel στον κόσμο του Dissidia, το Duodecim μεταφέρει τον παίκτη στο δωδέκατο κύκλο της μεγάλης μάχης μεταξύ της καλής οντότητας Cosmos αλλά και του σατανικού αντιπάλου της, Chaos, αναμιγνύοντας τα γεγονότα και σπάζοντας τις συμμαχίες.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μία εναλλακτική υπόθεση, η οποία θα επανεξετάσει τα μέχρι τώρα γεγονότα με σκοπό να κάνει τους λάτρεις της σειράς να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας με ιδιαίτερο δέος αφού είναι σίγουρο πως οι σεναριακές επιλογές της Square Enix θα τους ξαφνιάσουν!
Ουσιαστικά, ο κόσμος του Dissidia κινείται μεταξύ ολόκληρης της Final Fantasy μυθολογίας, παρουσιάζοντας χαρακτήρες από όλο το βασικό κορμό των τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και το Duodecim προσθέτει ακόμη περισσότερους στο ήδη μεγάλο αρχικό cast ηρώων. Οι πιστοί ακόλουθοι της σειράς θα χαρούν να μάθουν ότι μέσα στις νέες προσθήκες βρίσκονται, μεταξύ άλλων: η Lightning από το Final Fantasy XIII, ο Vaan από το XII, η Yuna από το Χ, o Laguna από το VIII, η Tifa από το VII και ο Kain από το IV.
Ξεκινώντας το μεγάλο αυτό ταξίδι, δίνεται στους παίκτες η δυνατότητα να μεταφέρουν το save file του πρώτου Dissidia μαζί με την πρόοδο και όλα τα αντικείμενα που είχαν με τόσο κόπο φανερώσει. Στο σημείο αυτό, είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε στους λάτρεις της σειράς αλλά και γνωρίσουμε στους νέους παίκτες το σύστημα μάχης του τίτλου. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα fighting game το οποίο συνοδεύεται από action rpg μηχανισμούς.
Σκοπός κάθε μάχης είναι να τελειώσει η μπάρα ζωτικής ενέργειας του αντιπάλου, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση επιθέσεων ή μαγείας. Σκοπός του παίκτη, αρχικά, είναι να μειώσει τους bravery points του αντιπάλου και να τον φτάσει σε κατάσταση “Break” συνθλίβοντας την άμυνά του και, μόλις αυτό επιτευχθεί, το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί επίθεση με σκοπό να τελειώσει η μπάρα ζωτικής του ενέργειας.
Στο οπλοστάσιο κάθε χαρακτήρα συμπεριλαμβάνονται σπαθιά, ραβδιά, όπλα, μαγεία αλλά και summons, ενώ υπάρχει και μία ειδική ΕΧ μπάρα ενέργειας που, αφού συμπληρωθεί, τονώνει αισθητά τις δυνάμεις κάθε χαρακτήρα, προκαλώντας ακόμη περισσότερη ζημιά στους εχθρούς.
Οι αλλαγές που έχουν γίνει κάνουν από την αρχή την εμφάνισή τους, δίνοντας στον παίκτη ένα μεγάλο σύνολο επιλογών που θα καθορίσουν την εξέλιξη, την ανταμοιβή αλλά και την εμπειρία που θα εισπράξει από τον τίτλο. Η πρώτη σημαντική αλλαγή που κάνει την εμφάνισή της είναι η δυνατότητα επιλογής μεταξύ Action-Style και RPG mode, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη μετέπειτα δομή του gameplay, δίνοντας όμως την ευχέρεια στον παίκτη να εναλλάσσει την προτίμησή του όποτε εκείνος το επιθυμεί.
To Texnologia δοκίμασε και τις δύο λειτουργίες και διαπίστωσε ότι το action-style mode είναι ακριβώς ίδιο με το γενικό σύστημα μάχης του πρώτου Dissidia, με κάποιες επιπλέον προσθήκες που αφορούν στις κινήσεις και στις ειδικές επιθέσεις των ηρώων, ενώ το RPG mode μεταφέρει στην όλη εμπειρία ένα πιο έντονο RPG αίσθημα το οποίο είναι και ιδιαίτερα θελκτικό ως προς το μηχανισμό λειτουργίας του.
Ένα νέο και πιο ανανεωμένο Story Mode κάνει την εμφάνισή του και χωρίζεται σε κεφάλαια που περιλαμβάνουν διαφορετικούς κεντρικούς χαρακτήρες, στοιχείο που ανανεώνει συχνά τη διάθεση αλλά και την οπτική του παίκτη αφού έχει τη δυνατότητα να ζήσει την ιστορία από την πλευρά όλων των ηρώων.
Κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο Texnologia είναι η προσθήκη του Assist Mode: ο εκάστοτε κεντρικός χαρακτήρας μπορεί να συνοδεύεται στις μάχες από έναν ακόμη χαρακτήρα, ο οποίος θα μπορεί να επικαλεστεί προκειμένου να βοηθήσει τον ήρωα είτε χτυπώντας τον αντίπαλο με μία ισχυρή επίθεση είτε προστατεύοντας τον ήρωα από ένα ισχυρό και κρίσιμο χτύπημα. Η προσθήκη αυτή έρχεται να ισορροπήσει τη χρήση της EX μπάρας, αφού όταν η τελευταία γεμίσει και επιλεχθεί, η χρήση Assist δε θα είναι προσωρινά διαθέσιμη.
Ένα ακόμη στοιχείο που συμβάλλει στην RPG αισθητική του τίτλου είναι ο νέος χάρτης του κόσμου, όπου προσφέρεται στον παίκτη η δυνατότητα να περιπλανηθεί, να εξερευνήσει και να μιλήσει με άλλους χαρακτήρες. Η προσθήκη αυτή έρχεται να αντικαταστήσει τη μονοτονία που επέφεραν τα συνεχή grids του πρώτου Dissidia.
Τα grids είναι ουσιαστικά το εσωτερικό μέρος κάθε πύλης που εισέρχεται ο παίκτης προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο μέρος του τίτλου και θυμίζουν πολύ τις αντίστοιχες θέσεις μάχης που συναντάμε σε τίτλους στρατηγικής, παραπέμποντας συνειρμικά σε ένα είδος εναλλακτικής σκακιέρας. Υπάρχουν και στο Duodecim, αλλά είναι περισσότερο λειτουργικά και λιγότερο επαναλαμβανόμενα, συγκριτικά πάντα με το πρώτο μέρος. Όσο ο παίκτης βρίσκεται μέσα στο grid έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει εχθρούς, να συλλέξει αντικείμενα αλλά και να συνομιλήσει με άλλους χαρακτήρες του τίτλου.
Οι μάχες με τους εχθρούς διακατέχονται από ένα αίσθημα “ανισορροπίας” αφού το Texnologia κλήθηκε πολλές φορές να αντιμετωπίσει εχθρούς μηδενικής δυσκολίας αλλά υπήρξαν και στιγμές που εμφανίστηκαν εχθροί τριπλάσιου αλλά και τετραπλάσιου level από του ήρωα! Βέβαια, περιπτώσεις σαν τη συγκεκριμένη βοηθούν τον παίκτη να χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των δυνατοτήτων που του προσφέρονται, καλλιεργώντας τη στρατηγική του και ανακαλύπτοντας παράδρομους απόκτησης επιπλέον πόντων εμπειρίας αλλά και εξοπλισμού.
Ως παραδοσιακό RPG που σέβεται τον εαυτό του αλλά και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, το Duodecim παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών, προσφέροντας στον παίκτη τη δυνατότητα να δημιουργεί αντικείμενα, να ανακαλύπτει μυστικά αλλά και να έχει να επιλέξει μέσα από ένα πλούσιο οπλοστάσιο τον εξοπλισμό της αρεσκείας τους. Επιπροσθέτως, κάθε σκληροπυρηνικός παίκτης θα αισθανθεί πως βρίσκεται στο στοιχείο του μια και η πληθώρα επιλογών που είναι διαθέσιμη θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αποτρέποντας, όμως, τους λιγότερο μυημένους (παίκτες)…
Μια και βρισκόμαστε στη νέα γενιά video games δε θα μπορούσε να λείπει ένα Multiplayer Mode το οποίο δεν είναι online αλλά προσφέρεται μέσω ad-hoc σύνδεσης και συμβάλλει αισθητά στην αντοχή του τίτλου στο χρόνο αφού προσφέρει ανελέητες μάχες μεταξύ των παικτών αλλά και τη δυνατότητα ενός Campaign Creator.
Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, το Duodecim παίρνει άριστα, αφού άνετα συγκαταλέγεται στην τριάδα με τους πιο όμορφους οπτικά τίτλους από όλη τη βιβλιοθήκη του PSP. Τα γραφικά είναι πανέμορφα, τα εφέ εξαιρετικά ενώ ο κόσμος του τίτλου είναι βουτυγμένος μέσα σε υγρές μνημονικές και νοσταλγικές απολήξεις, που θα κάνουν τους φανατικούς οπαδούς να ζήσουν μία απρόσμενη εμπειρία.
Tα CGI cut scenes είναι κυριολεκτικά απαράμιλλης ποιότητας σε σημείο που το Texnologia αναφώνησε “απίστευτα”! Στον τομέα του ήχου, τα πράγματα είναι εξίσου ειδυλλιακά, δημιουργώντας ένα κορυφαίο ορχηστρικό αποτέλεσμα αξιοζήλευτο και αψεγάδιαστο. Νοσταλγικά themes αλλά remix εκδόσεις αγαπημένων ασμάτων από τον κόσμο του Final Fantasy θα αγγίξουν για τα καλά την ψυχοσύνθεση των παικτών. Ακόμα και τα voice overs των χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και σωστά δομημένα, άσχετα αν το σενάριο είναι σχετικά φτωχό, πολύπλοκο και, κάποιες φορές, μπερδεμένο.
Σίγουρα, η Square Enix προσέφερε μία ακόμη εξαιρετική δημιουργία για τους κατόχους του φορητού συστήματος της Sony. Μετά το The 3rd Birthday, το Dissidia 012: Final Fantasy αποτελεί τον πιο ιδανικό τίτλο που έχει να προσφέρει η βιβλιοθήκη του PSP τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι μόνο. Αν αγκαλιάσατε το Final Fantasy Dissidia, το Duodecim θα σας κάνει να νιώσετε το ίδιο και ακόμη καλύτερα. Μην το χάσετε.