ΑρχικήΟχήματαDJI drones συλλέγουν αέριο από το όρος Αίτνα για την εξερεύνηση των...

DJI drones συλλέγουν αέριο από το όρος Αίτνα για την εξερεύνηση των ηφαιστείων

DJI drones συλλέγουν αέριο από το όρος Αίτνα για εξερεύνηση των ηφαιστείων παγκοσμίως.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα drone για να εξετάσει το   θερμικό υλικό, ούτως ώστε μετέπειτα να συλλέξει δείγματα φυσικού αερίου από το ηφαίστειο της Αίτνας της Ιταλίας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αρχικά οι επιστήμονες θα κλιμακώσουν την ενδιαφερόμενη περιοχή, βρισκόμενοι στα πλάγια του ηφαιστείου περπατώντας με τα πόδια και θα περιμένουν τον αέριο να έρθει προς αυτούς βάσει της φοράς του ανέμου για συλλογή, οι ερευνητές μπορούν τώρα να πετάξουν σχετικά απλά drones κατευθείαν στους κρατήρες του ηφαίστειου για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να αναπτύξουν βελτιωμένα σχέδια για την εκκένωση της περιοχής όταν οι κάτοικοι θα αναμένουν κάποια έκρηξη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον ηφαιστειολόγο καθηγητή Jonathan Castro, χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι drones DJI – τα Inspire 1 και Matrice 600 Pro – για να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες με μια θερμική κάμερα και να συλλέξουν αέριο για ανάλυση.

Ο Κάστρο χρησιμοποίησε προηγουμένως το δικό του DJI Phantom 2, ένα πολύ μικρότερο και φθηνότερο drone, για να τραβήξει φωτογραφίες απ ‘ευθείας πάνω από ένα ηφαίστειο. Προς έκπληξή του, το μηχάνημα κατά την πτήση δεν επηρεάστηκε από τον άνεμο και τη σκόνη ή από τη μικρή υψομετρική διαφορά πάνω από τον κρατήρα.

Το drone Inspire 1 εξοπλίστηκε με μια θερμική κάμερα απεικόνισης Zenmuse XT για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών, ενώ το Matrice 600 Pro εξοπλίστηκε με κιβώτιο μέτρησης πολλαπλών αερίων για να αναλύσει τη σύνθεση του αερίου και την παραμόρφωση του ηφαιστείου. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια έξι ημερών αποστολής.

Ο Κάστρο είπε: «Με χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κοντά στα ηφαίστεια, θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς συμπεριφέρονται.» Η κορυφή της Αίτνας έχει μια μακρά και συχνή ιστορία σχηματισμού και έκρηξης λάβας, είναι ένα τέλειο φυσικό εργαστήριο, αλλά πρέπει να το αναλύσουμε περισσότερα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή “.

Η Αίτνα εκρήγνυται τακτικά. Πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2017, το μάγμα που ξεχείλισε από το ηφαίστειο και εξερράγη, ερχόμενο σε επαφή με το χιόνι, και είχε σαν συνέπεια να τραυματιστούν 10 άτομα.

Πριν από αυτό, οι εκρήξεις μέχρι του 2011 και του 2012 και οι στήλες τέφρας ανάγκασαν τις τοπικές αρχές να κλείσουν το τοπικό αεροδρόμιο της Κατάνια για προληπτικούς λόγους, διότι ήταν αρκετά επικίνδυνο για τα αεροπλάνα που ταξίδευαν πάνω από την περιοχή.

Τον Ιούλιο του 2011 η λάβα απειλούσε έναν τουριστικό κόμβο στην πλευρά του ηφαιστείου, ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανείς από εκείνο το συμβάν. Οι διακοπές μπορεί να διαρκέσουν μερικούς μήνες, όμως αθροίζοντας τις δύο τουριστικές χρονιές του 2008 και του 2009 το διάστημα συνολικά υπερβαίνει τις 400 ημέρες και πρακτικά σημαίνει καταστροφή της τουριστικής περιόδου.

Χρησιμοποιώντας τα drones, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις του θείου είναι πολύ υψηλότερες κοντά στα ανοίγματα και στις κοιλότητες από τις οποίες ρέει η λάβα. Οι προβλήτες ήταν επίσης σε θέση να συλλάβουν τα στερεά που σχηματίστηκαν λόγω της αντίδρασης του θείου στην ατμόσφαιρα με το νερό, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την χημική εξέλιξη των ηφαιστειακών αερίων.

Ο Κάστρο πρόσθεσε: «Ο ακαδημαϊκός κόσμος αντιδρά θετικά στην παρούσα εξέλιξη και περισσότερα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε drones στην προσπάθειά τους να προβλέψουν εκρήξεις, γεγονός που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανή εξοικονόμηση περαιτέρω χρήματος και τη διασφάλιση χιλιάδων ζωών».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166