ΑρχικήΕιδήσειςDubai Airport: η μηχανική μάθηση χτίζει το αεροδρόμιο του μέλλοντος

Dubai Airport: η μηχανική μάθηση χτίζει το αεροδρόμιο του μέλλοντος

Dubai Airport: η μηχανική μάθηση χτίζει το αεροδρόμιο του μέλλοντος.

Η μετάβαση και η κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο έχει γίνει μια απαραίτητη διαδικασία για σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες αναψυχής και τους επαγγελματίες που θέλουν να ταξιδέψουν για εργασιακούς λόγους, αλλά πολύ συχνά ο αερολιμένας μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο πιθανών αγχωτικών διαδικασιών.

Ωστόσο, αυτό πιθανόν να έχει αλλάξει, καθώς το αεροδρόμιο του Ντουμπάι θέλει να εισαγάγει έναν νέο τρόπο ταξιδιού, ο οποίος χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη, για να εξασφαλίσει στους επιβάτες του όσο το δυνατόν πιο ομαλό και ήρεμο ταξίδι.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές εκμάθησης μηχανών, που τροφοδοτούνται από την πλατφόρμα Enterprise Splunk, για να μεταμορφώσει την εμπειρία του αεροδρομίου από την αρχή ως το τέλος. Μιλώντας στην εκδήλωση Splunk .conf 2017 στην Ουάσιγκτον, αυτή τη βδομάδα, ο Michael Ibbitson, EVP τεχνολογίας και καινοτομίας στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, περιέγραψε πως η προηγμένη μηχανική μάθηση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη βελτίωση όλων των περιοχών του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι είναι σήμερα το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο μόνο φέτος χειρίστηκε με επιτυχία 90 εκατομμύρια επιβάτες . Όμως, με το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 100 εκατομμύρια μέχρι το 2020, και οποιαδήποτε πιθανή φυσική επέκταση του αεροδρομίου που παρεμποδίζεται από την περιορισμένη γεωγραφική θέση, ο Ibbitson χρειάστηκε να βρει βελτιώσεις αλλού.

Ο Ibbitson, ο οποίος ήταν προηγουμένως CIO στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, όπου βοήθησε να προωθήσει διάφορες πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις, σημείωσε ότι “η ανάπτυξη πρέπει να προέλθει από την καινοτομία, ούτως ώστε να υπάρξει περαιτέρω βελτιστοποίηση των διαδικασιών και της αυτοματοποίησης … δεν θέλουμε απλά να είμαστε ο μεγαλύτερος και ο πιο πολυσύχναστος αερολιμένας, θέλουμε επίσης να είμαστε οι καλύτεροι”.

Το αεροδρόμιο υποστηρίζεται από ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεμένων αισθητήρων για την παρακολούθηση των διαφόρων διαδικασιών που γνωρίζουν πολλοί από εμάς. Αυτό περιλαμβάνει την αναμονή στην ασφάλεια, όπου οι αισθητήρες παρακολουθούν τα μήκη ουράς και τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των επιβατών, με τις λύσεις και τα σημεία συμφόρησης να εντοπίζονται γρήγορα και ο Ibbitson να σημειώνει ότι ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιβατών σε μόλις πέντε λεπτά ανά άτομο.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι θέλει επίσης να ξεχωρίσει από την άποψη του δωρεάν δικτύου Wi-Fi , το οποίο είναι μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο σήμερα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δίκτυο WiFi που υπάρχει σε αεροδρόμιο σε όλο τον κόσμο », λέει ο Ibbitson, «θέλαμε όλοι οι άνθρωποι να είναι δημιουργικοί στο αεροδρόμιο μας και να κάνουν τα πάντα και όχι απλά να σκοτώνουν την ώρα τους, περιμένοντας να έρθει η πτήση τους».

Για να γίνει αυτό, απαιτείται εκτεταμένη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου του αεροδρομίου για να εντοπιστούν τα λεγόμενα προβληματικά σημεία blackspots, μετέπειτα, αφού συλλέξουμε όλα αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω της Splunk’s Enterprise στο κεντρικό σύστημα για να μελετηθούν εις βάθος τα αναλυτικά στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας.

Για τους επιβάτες που φτάνουν στο Ντουμπάι, το αεροδρόμιο προσφέρει τώρα μια υπηρεσία που θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να παρακολουθήσουν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να πάρουν τις αποσκευές τους, απευθείας στο smartphone τους μέσω μιας εφαρμογής,- το πιο αδιαμφισβήτητα είναι πρωτοποριακό και σημαίνει πάρα πολλά για εμάς, αποκάλυψε ο Ibbitson, ιδίως όταν το αεροδρόμιο μας πρόκειται να χειριστεί 150 εκατομμύρια αποσκευές ή τσάντες αυτή την χρονιά.

Ακόμη και οι τουαλέτες του αεροδρομίου χρησιμοποιούν μία εξελιγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης technology-savvy makeover , ο Ibbitson αποκάλυψε λεπτομέρειες για το τι η εταιρεία αποκαλεί το “χρυσό μπάνιο”, χρησιμοποιώντας πληροφορίες αισθητήρα για να δούμε ακριβώς πώς οι πελάτες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις σε όλο το αεροδρόμιο. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανακαλύψεις όσον αφορά την προβλεπτική συντήρηση, αλλά και στην υγιεινή του πελάτη, καθώς οι αισθητήρες μπορούν να μετρήσουν ακόμη και πόσοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους πριν φύγουν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166