Δυσαρεστημένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ποιοι είναι οι πονοκέφαλοι των Ευρωπαίων;

Δυσαρεστημένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ποιοι είναι οι πονοκέφαλοι των Ευρωπαίων;

Δυσαρεστημένοι με τις τράπεζες, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αστικές συγκοινωνίες, δηλώνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επισημαίνουν επίσης την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στην εν λόγω έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέτασε διεξοδικά εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, με γνώμονα πέντε βασικούς δείκτες: τις τιμές, τις καταγγελίες, τον βαθμό ικανοποίησης, την ασφάλεια και την ευκολία αλλαγής προμηθευτή. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για τα προϊόντα απ’ ό,τι για τις υπηρεσίες.

Τα περισσότερα παράπονα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούσαν τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Λιγότεροι από τον ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα λεωφορεία, τα τρένα ή τα τραμ, ενώ ένας στους τέσσερις εξέφρασε παράπονα για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Οι τιμές είναι επίσης ένας από τους βασικούς λόγους δυσαρέσκειας των καταναλωτών για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου. Συγκεκριμένα, λιγότεροι από τα δύο τρίτα των καταναλωτών είναι ικανοποιημένοι από τον προμηθευτή τους. Το 60% ανέφερε ότι αυξήθηκαν οι τιμές, ενώ μόνον το 3-4% ότι μειώθηκαν.

Η ενέργεια είναι επίσης ένας τομέας στον οποίον οι καταναλωτές δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα προμηθευτή, με συνέπεια τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της σχετικής αγοράς.

Εξάλλου, παρά την ύπαρξη της κοινής αγοράς, η έρευνα εντόπισε μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά στα τραπεζικά έξοδα και τα επιτόκια. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τα τραπεζικά προϊόντα, ενώ η συχνότητα αλλαγής τράπεζας είναι μικρή.

Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι το διασυνοριακό λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε στασιμότητα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του διασυνοριακού εμπορίου δεν έχει αυξηθεί από το 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ πραγματοποιεί αυτή την έρευνα για να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες στην κοινή αγορά, ενώ ο φετινός πίνακας αποτελεσμάτων είναι ευρύτερος από τον περυσινό, ο οποίος κάλυπτε τρεις μόνον τομείς.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Επίτροπος αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών, Μεγκλένα Κούνεβα, εξέφρασε την ανησυχία της για τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τρεις τομείς υπηρεσιών που είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Επίτροπος εξήγγειλε σχέδια για τη διερεύνηση της κατάστασης στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας το υψηλό μερίδιο που κατέχουν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Στη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για προϊόντα και υπηρεσίες έρχονται να προστεθούν και κάποια ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί η τιμή ενός προϊόντος μπορεί να διαφέρει μέχρι και 30% σε δύο γειτονικές χώρες, αλλά και γιατί η διαχείριση ενός τραπεζικού λογαριασμού παρέχεται δωρεάν σε ορισμένα κράτη μέλη και όχι σε άλλα.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το βιοτικό επίπεδο μιας περιοχής ή το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας ενδεχομένως επηρεάζουν την τιμή, ορισμένες φορές οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές που δημιουργούνται υποψίες ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά παρεμποδίζεται από καρτέλ ή άλλους παράγοντες, ή ότι εφαρμόζονται αδιαφανείς τιμολογιακές πρακτικές που δυσχεραίνουν τους καταναλωτές στις επιλογές τους.

Οι Ευρωπαίοι δικαιούνται να αναμένουν χειροπιαστά αποτελέσματα από τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και για το λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα νέο παρατηρητήριο εποπτείας των αγορών καταναλωτικών προϊόντων «Consumer MarketWatch», που εκτός από τις τιμές και την ασφάλεια των προϊόντων, ενδιαφέρεται και για το βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών.

Προηγούμενο άρθροΘαλάσσια καταφύγια στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΆγχος: Η πάθηση της εποχής μας. Όχι στα αγχολυτικά χάπια
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ