ΑρχικήΕιδήσειςΆγχος: Η πάθηση της εποχής μας. Όχι στα αγχολυτικά χάπια

Άγχος: Η πάθηση της εποχής μας. Όχι στα αγχολυτικά χάπια

Δουλειά, υποχρεώσεις, οικονομική δυσπραγία, απαιτήσεις στο σχολείο, στο φροντιστήριο και δεκάδες άλλες δυσκολίες μετατρέπουν την καθημερινότητα σε εφιάλτη, με πρωταγωνιστές το άγχος, το στρες και άλλες ψυχικές δυσλειτουργίες.

Το άγχος, όμως, δεν είναι «προνόμιο» των εργαζομένων, των μαθητών και των βιοπαλαιστών. Δυσλειτουργίες λόγω άγχους μπορεί να αναπτύξουν ακόμη και τα παιδιά. Πρόκειται, άλλωστε, για μια ψυχική δυσλειτουργία, η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί με τη βοήθεια ενός ειδικού, αφού δεν αποκλείεται για μεγάλο χρονικό διάστημα να αποτελέσει καθημερινό «σύντροφο».

Τι συμβαίνει όμως στον άνθρωπο, όταν το άγχος μπει στη ζωή του σε βαθμό που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης; Το άγχος ξεκινά ως ένα αίσθημα φόβου για το τι μπορεί να μας συμβεί στο μέλλον, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας πράξης μας ή της απραξίας μας. Ο φόβος αυτός μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει τρόμος και ο τρόμος να φέρει ταχυπαλμίες, εφίδρωση και στρες.

Όταν, λοιπόν, το άγχος γίνεται έντονο και καταστρέφει τις μικρές καθημερινές χαρές μας, μη επιτρέποντάς μας να συμμετέχουμε σε αγαπημένες δραστηριότητες, όταν επηρεάζει τον ύπνο μας και τις στιγμές χαλάρωσης, μετατρέπεται σε παθολογικό άγχος, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε με έναν ψυχολόγο, χωρίς ταμπού.

λλωστε, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για την πρώτη ψυχική δυσλειτουργία στον κόσμο, καθώς περίπου το 3,8% του πληθυσμού βασανίζεται από αυτό. Αρκετοί μάλιστα είναι οι ειδικοί οι οποίοι αποκαλούν το άγχος «κρυολόγημα της ψυχής».

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το άγχος είναι το δεύτερο σε συχνότητα αναφερόμενο πρόβλημα υγείας και επηρεάζει ποσοστό 22% των εργαζομένων στην ΕΕ των 27 (για το 2005). Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος και προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την εργασία αναμένεται να αυξηθεί.

Οι συνέπειες του υπερβολικού άγχους είναι πολλές και συχνά οδηγούν στη χρήση ηρεμιστικών, αγχολυτικών, σε αύξηση ή ακόμα και έναρξη του καπνίσματος, σε άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, σε βίαια ξεσπάσματα και αυτοκαταστροφικές τάσεις, σε αποξένωση, ακόμα και σε αυτοκτονία.

Το άγχος, όμως, επηρεάζει και τη διατροφική μας συμπεριφορά. Αρκετά είναι τα περιστατικά ανθρώπων που όταν αγχώνονται τρώνε υπερβολικά για να ξεχάσουν τις έγνοιες τους ή απλά για να προσφέρουν μια προσωρινή χαρά στον εαυτό τους. Σε άλλους ανθρώπους παρατηρείται μείωση της όρεξης και της επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού.

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ορισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να απομακρύνονται από την ερωτική επαφή και αποκτούν το ρόλο θεατή. Έτσι, αντί να επικεντρώνονται στον σύντροφο, απασχολούν το μυαλό τους με όλα όσα αυξάνουν το άγχος τους. Δημιουργείται λοιπόν μια αλυσίδα προβλημάτων, αφού το άγχος προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία προκαλεί περισσότερο άγχος, το οποίο με τη σειρά του εντείνει τη δυσλειτουργία.

Η πιο εύκολη λύση, για πολλούς ανθρώπους σήμερα, είναι η χρήση αγχολυτικών, ηρεμιστικών ή και υπνωτικών χαπιών. Είναι, όμως, όντως μία λύση ή μήπως πρόκειται για την αρχή ενός ακόμα προβλήματος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα στη χώρα μας κάνουν θραύση! Το 2007 επτά εκατομμύρια κουτιά αντικαταθλιπτικών πουλήθηκαν πανελλαδικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαρμακοβιομηχανιών, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αυτής οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%.

Ειδικοί γιατροί αναφέρουν ότι τα χάπια αυτά είναι χρήσιμα, όταν χορηγούνται για τον κατάλληλο σκοπό, στη σωστή δόση και για ορισμένη διάρκεια χρόνου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα περισσότερα αγχολυτικά φάρμακα προκαλούν εξάρτηση, η οποία φέρνει και στερητικά συμπτώματα, όταν κάποιος αποφασίζει να απέχει από τα φάρμακα αυτά.

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν άλλους, πιο «ευχάριστους» τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, αλλά και μεθόδους για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός, γιόγκα ή μασάζ, διάβασμα, καλή παρέα, αποφυγή του αλκοόλ, της καφεΐνης, της ζάχαρης και των λιπαρών, τακτική άσκηση, κολύμπι, εκδρομές και ταξίδια, προγραμματισμός και φυσικά ο έρωτας, είναι λίγα μόνο από τα μυστικά που μπορούν να προσφέρουν μια ανάσα ηρεμίας σε όλους. Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται σωστή επικοινωνία με έναν έμπιστο γιατρό, ο οποίος μπορεί να καθοδηγήσει σωστά τον κάθε ασθενή. Το άγχος, άλλωστε, είναι μια πάθηση της εποχής μας και όχι ταμπού!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166