Η άποψη που επικρατεί είναι ότι τα social media είναι ένα πεδίο στο οποίο οι επιχειρήσεις (αν και βλέπουν τη δυναμική του) δεν μπορούν να έχουν ένα μετρήσιμο value, και πολύ περισσότερο να μετατρέπουν τη δύναμη τους σε ρευστό.
Η δισκογραφική εταιρεία SONY έδειξε πρόσφατα ότι είναι απόλυτα εφικτό, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε κάτω από νέα οπτική την ίδια τη θέση μιας εταιρείας στον ψηφιακό κόσμο, και κυρίως το πως αντιλαμβανόμαστε την ιδέα του «βγάζω λεφτά». Η SONY κατάφερε να ξεπεράσει κάποιες αρτηριοσκληρώσεις του παρελθόντος και να αξιοποιήσει το περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες στο YouTube προς όφελος της. Το περιστατικό:
H Jill και ο Kevin είναι ένα νέο ζευγάρι που παντρεύτηκε πριν από λίγες μόλις μέρες. Σκαρφίστηκαν ένα πολύ ωραίο τρόπο εισόδου στην εκκλησία την ώρα του γάμου, και μαζί με τους φίλους τους έκαναν ένα πολύ ωραίο χορευτικό. Το έγραψαν σε video και το ανέβασαν στο YouTube.
To video μέσα σε ελάχιστες μέρες έγινε τρομακτική επιτυχία: πάνω από 15 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερες από 10 μέρες. Το πρόβλημα με το video ήταν ότι ακούγεται ένα μουσικό κομμάτι του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στη SONY Music, το Forever του Chris Brown.
Τι κάνει μια δισκογραφική σε αυτές τις περιπτώσεις; Με τη βοήθεια του YouTube το οποίο συνεργάζεται απόλυτα πλέον με τις δισκογραφικές εταιρείες, συνήθως το βίντεο κατεβαίνει, ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζεται χωρίς ήχο, και ο δημιουργός του video λαμβάνει μια ειδοποίηση από το YouTube ότι δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτό το τραγούδι, και μπορεί αν θέλει να το αντικαταστήσει με κάποια που έχει διαθέσιμα το YouTube προς γενική χρήση.
Η SONY BMG σκέφτηκε αυτή τη φορά πιο έξυπνα. Αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την τρομακτική επιτυχία του video και να μετατρέψει τα 15+ εκατομμύρια θεατές του, σε αγοραστές του τραγουδιού.
Χρησιμοποίησε τα εργαλεία content management του YouTube για να μπορεί να διαχειρίζεται το τραγούδι, τοποθετώντας Click-to-Buy links στο video που οδηγούσαν σε αγορά του είτε στο iTunes music store είτε στο Amazon music store. Όχι μόνο το τραγούδι έφτασε στο Νο. 4 του iTunes παγκόσμια, αλλά και στο Νο. 3 του αντίστοιχου Amazon store, αλλά η Sony έβγαζε λεφτά και από τα clicks που έκανε ο κόσμος στις διαφημίσεις AdSense που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε video.
Και τα έσοδα συνεχίζονται, όσο το video συνεχίζει να έχει προβολές στο YouTube.
Mένει μόνο ένα πρόβλημα, «ηθικό». Με όλο αυτό τον θόρυβο για τα πνευματικά δικαιώματα των δισκογραφικών εταιρειών, και τις ποινικές διώξεις σε χρήστες που κατεβάζουν παράνομα μουσική, είναι πολλές οι φωνές που διαμαρτύρονται γιατί η SONY Music δεν έδωσε ένα μέρος από αυτά τα έσοδα στους δημιουργούς του video (το ζευγάρι που παντρεύτηκε) οι οποίοι έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία.
Kαι το πρόβλημα δεν αφορά στις δισκογραφικές. Την ώρα που το Αssociated Press αποφασίζει να χρεώνει για κάθε άρθρο του που χρησιμοποιείς (ακόμα και μικρά αποσπάσματα), και η βιομηχανία των παραδοσιακών Media στο σύνολο της συστρατευεται για να προστατέψει τα πνευματικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη φωτογραφία της Neda χωρίς να πληρώσει δικαιώματα, ή το video από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και η λίστα δεν έχει τέλος.
Tο δίλημμα θα γίνεται όλο και πιο ισχυρό: Όσο οι εταιρείες θα ανακαλύπτουν τρόπους να αξιοποιούν οικονομικά τα Social Media και το περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες, τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές για τα ανταλλάγματα (οικονομικά ή άλλα) που θα πρέπει οι εταιρείες να δίνουν στην κοινότητα.
Μία μικρή, αλλά σημαντική υποσημείωση που έχει έμμεση σχέση με το κυρίως θέμα: Μην ξεχνάτε πως πλέον από τις άπειρες αλλαγές που έχουν γίνει στους αλγόριθμους στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, οι μονοί κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση είναι ίδιες εταιρείες που έχουν τις πλατφόρμες, Βλέπε Twitter, facebook, instagram κ.λπ, και για να εμφανιστεί η ανάρτηση σου σε όλους τους ακόλουθους της σελίδας σου πρέπει να κάνεις διαφήμιση, διαφορετικά θα δουν την ανάρτηση σου ελάχιστοι, λόγω της παρέμβασης που έχει γίνει στο σύστημα προτάσεων στο news feed του χρήστη.