ΕΕ και Ουκρανία θα προβούν σε κοινές ασκήσεις κατά των Ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων

ΕΕ και Ουκρανία θα προβούν σε κοινές ασκήσεις κατά των Ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων
Στη φωτογραφία βλέπετε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την παραπληροφόρηση που ενδέχεται να επιχειρήσουν να πράξουν οι Ρωσικές παρακρατικές ομάδες, όπως και από διάφορες κυβερνοεπιθέσεις.

Η Ουκρανία και η ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν αρκετές κοινές ασκήσεις για την ανάπτυξη κατάλληλης αντίδρασης στις μελλοντικές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ουκρανική κυβέρνηση, η διασφάλιση της ψηφιακής προστασίας στο διαδίκτυο της χώρας ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC).

Το NSDC είναι ο οργανισμός που είναι αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια και άμυνα στη χώρα και ελέγχεται άμεσα από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις κατά τις οποίες θα διαμορφωθούν διαφορετικά σενάρια για παρεμβολές στον κυβερνοχώρο και παράλληλα θα αναπτυχθούν διάφορα μοντέλα αντίδρασης απέναντι στις πιο ακραίες απειλές που λαμβάνουν χώρα από οργανωμένες παρακρατικές ομάδες που έχουν ως κύριο σκοπό να βομβαρδίσουν με ψεύτικες ειδήσεις τους ουκρανούς πολίτες και τελικά να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να κάθε μέσο που διαθέτει για να πλήξει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, για να επηρεάσει τη δημοκρατική βούληση του Ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Γραμματέας του NSDC, ο Oleksandr Turchynov.

Οι ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο, οι Ουκρανικές προεδρικές εκλογές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου. Οι εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ρωσική παρακρατική μηχανή, αφού προφανώς θέλει να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τα Ρωσικά συμφέροντα.

Ο κ. Turchynov δήλωσε ό,τι σε προηγούμενη συνάντηση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) ολοκλήρωσε ένα μνημόνιο συνεργασίας με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρασχεθεί ολοκληρωμένη τεχνική και μεθοδολογική βοήθεια στις εκλογικές επιτροπές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας