ΑρχικήΕιδήσειςΣουηδική τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης για την υγεία, εξέθεσε δεδομένα των χρηστών

Σουηδική τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης για την υγεία, εξέθεσε δεδομένα των χρηστών

170.000 ώρες τηλεφωνικών κλήσεων που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες παρέμειναν εκτεθειμένες στο διαδίκτυο για πέντε χρόνια.

Ένας διακομιστής που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των κλήσεων που έγιναν στην υπηρεσία 1177 της Σουηδικής Υπηρεσίας για την Υγεία, μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, διαπιστώθηκε ό,τι ήταν ευάλωτη και εξέθεσε 2.7 εκατομμύρια ευαίσθητα τηλεφωνήματα μεταξύ 2013 και 2018.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, ένας κυβερνοεγκληματίες με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στον εκτεθειμένο διακομιστή για να κλέψει τα διαπιστευτήρια των ανυποψίαστων ατόμων που καλούσαν σε αυτή τη γραμμή, και μάλιστα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 170.000 ώρες τηλεφωνικών κλήσεων που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Περίπου 57.000 από αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις, στις οποίες οι καλούντες ζητούσαν συμβουλές για θέματα υγείας, περιείχαν στα ηχογραφημένα ηχητικά αρχεία και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό τηλεφώνου.

Ενώ η καταγραφή ευαίσθητων τηλεφωνικών κλήσεων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι μας ενημερωνόμαστε πως η τηλεφωνική κλήση ενδέχεται να καταγράφεται για τη δική μας ασφάλεια, ωστόσο το γεγονός ό,τι ο διακομιστής δεν απαιτούσε έλεγχο ταυτότητας για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτόν, είναι ένα σημαντικό ζήτημα – το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε τεράστιο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι παραβαίνει το νόμο που φέρει την ονομασία «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων» (αγγλικά: GDPR).

Επιπλέον, ο επιτιθέμενος που θα είχε στην κατοχή του αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις θα μπορούσε να τις ακούσει κατευθείαν από το πρόγραμμα περιήγησης με συνοπτικές διαδικασίες, όπως στο Chrome ή το Firefox, ή ακόμη χειρότερα να τα έκανε λήψη ως αρχείο σε μορφή .mp3 ή .wav.

Η συγκεκριμένη ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί με αυτοματοποιημένο σύστημα, ταξινομώντας τις κλήσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα, και στη συνέχεια είτε τους παραπέμπει σε τοπικές νοσηλευτικές ομάδες, είτε σε ειδικούς σε θέματα υγείας για συμβουλές περί υγειονομικής περίθαλψης μέσω τηλεφώνου.

Αυτός ο συγκεκριμένος διακομιστής ανήκε στην Σουηδική ιδιωτική εταιρεία Medicall.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166