Πολλοί μας ζήτησαν να περιγράψουμε έναν εύκολο τρόπο για εγκατάσταση Linux. Έτσι διαλέξαμε τη πιο γνωστή διανομή Linux, το Ubuntu, και φτιάξαμε τον παρακάτω οδηγό βήμα-προς-βήμα. Ακολουθώντας τον όλοι μπορούν πλέον να δοκιμάσουν το ανερχόμενο λειτουργικό σύστημα, κρατώντας το παλιό τους Λειτουργικό Σύστημα ανέπαφο. Θα έχουμε λοιπόν dual-boot δηλαδή δύο λειτουργικά συστήματα και θα υπάρχει επιλογή για το ποιο θα θέλουμε να εκκινήσουμε. Η εγκατάσταση ολοκληρώνετε σε πολύ απλά βήματα και εδώ θα επισημάνουμε το τι πρέπει να προσέξουμε.
Προετοιμασία
Θα χρησιμοποιήσουμε την τελευταία έκδοση του Ubuntu Linux. Μπορείτε να τη βρείτε δωρεάν στον Linux Tracker (http://linuxtracker.org/). Για όσους δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία BitTorrent υπάρχει εδώ αναλυτικός οδηγός.
Μόλις το κατεβάσετε γράψτε το σε ένα dvd
Βάζουμε το dvd στον οδηγό και επανεκινούμε το σύστημά μας. Αν είναι ρυθμισμένος ο υπολογιστής να ξεκινάει από τον οδηγό dvd, προχωράμε παρακάτω, αλλιώς ρυθμίζουμε το Bios να κάνει boot πρώτα από το dvd. Συνήθως μπαίνουμε στο Bios πατώντας Del ή F2 (ανάλογα τη μητρική μας) και βρίσκουμε κάπου την σειρά εκκίνησης (Boot sequence ή κάπως έτσι). Πρέπει πρώτα να είναι ο οδηγός dvd και μετά ο σκληρός δίσκος.
Εμφανίζεται μια οθόνη (δες παρακάτω). Στο μενού που βγαίνει είναι επιλεγμένη η πρώτη επιλογή και πατάμε Enter (Start or install Ubuntu).

Έπειτα αρχίζει και φορτώνει η Live διανομή του Ubuntu, δηλαδή φορτώνει όλο το λειτουργικό σύστημα στη μνήμη όπου και είναι πλήρως λειτουργικό, χωρίς να πειράζει το σύστημα μας καθόλου. Μόλις φορτώσει μπορείτε να χαζέψετε το Ubuntu, πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση.

Μόλις φορτώσει το Ubuntu, κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο Install που βρίσκεται πάνω αριστερά. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται πατάμε Μπροστά, ορίζουμε την ώρα και την περιοχή και ξανά πατάμε Μπροστά. Εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη:

Εδώ επιλέγουμε τη γλώσσα μας (Greece) και από δεξιά τον τύπο του πληκτρολογίου (πάλι Greece). Πατάμε Μπροστά.
Στην επόμενη οθόνη εμφανίζεται η Προετοιμασία χώρου στο δίσκο. Εδώ ενώ είναι επιλεγμένη η πρώτη επιλογή (Χρήση ολόκληρου του δίσκου), εμείς επιλέγουμε την δεύτερη (Χειροκίνητη επεξεργασία του πίνακα διαμέρισης) και πατάμε Μπροστά. Αυτό το κάνουμε για να κρατήσουμε το ήδη υπάρχον λειτουργικό μας σύστημα. Αν δεν μας ενδιαφέρει να το κρατήσουμε επιλέγουμε την πρώτη επιλογή αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα χαθούν όλα τα παλιά μας αρχεία καθώς και το λειτουργικό σύστημα. Προτείνουμε λοιπόν να επιλέξετε την Χειροκίνητη επεξεργασία.

Το επόμενο πλαίσιο διαλόγου είναι το πιο σημαντικό από όλα (δείτε την εικόνα παρακάτω). Εδώ πρέπει να δημιουργήσουμε δύο νέα διαμερίσματα.
- Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μικρύνουμε το παλιό μας διαμέρισμα αλλάζοντας (από τις επιλογές του μενού) το μέγεθός του. Ορίστε όποιο μέγεθος θεωρείτε εσείς σωστό, ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά και το παλιό σας λειτουργικό σύστημα.
- Στη συνέχεια θα μείνει κενός χώρος στον οποίο και πρέπει να δημιουργήσουμε δύο νέα διαμερίσματα. Πατάμε πάνω στον μη διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε από το προηγούμενο βήμα και από το μενού επιλογών, το κουμπί Νέο.
- Δημιουργούμε ένα διαμέρισμα μεγέθους όσο το μισό της μνήμης μας. Δηλαδή αν η μνήμη μας είναι 1GB δημιουργούμε ένα διαμέρισα 512MB. Αυτό θα είναι το λεγόμενο swap διαμέρισμα. Το σύστημα των αρχείων θα πρέπει να είναι ext3.
- Σύμφωνα με τα παραπάνω δημιουργούμε και ένα βασικό διαμέρισμα, αυτό που ονομάζουμε root, δηλαδή το διαμέρισμα όπου θα εγκατασταθεί το Ubuntu και θα αποθηκεύονται τα αρχεία μας. Εδώ πρέπει να δώσουμε χώρο πάνω από 2GB εγώ θα πρότεινα τουλάχιστον 10GB. Και εδώ, το σύστημα αρχείων θα πρέπει να είναι ext3.
- Μόλις είμαστε έτοιμοι, η οθόνη σας θα πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον «μπλε» κουτάκια, όπως παρακάτω στην οθόνη. Τα πράσινα είναι το παλιό σας σύστημα αρχείων και τα παλιά σας διαμερίσματα. Πατάμε μπροστά. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγη ώρα.

Στην επόμενη οθόνη θα κάνουμε την αντιστοίχηση των διαμερισμάτων με τις αντίστοιχες λειτουργίες.
- Όπως βλέπετε και την παρακάτω οθόνη, δηλώνω το πρώτο παλιό μου διαμέρισμα ως /media/hda1 στο σημείο προσάρτησης και στο τμήμα δίσκου επιλέγω το Partition 1 (hda1).
- Κάνω το ίδιο και στο δεύτερο παλιό μου διαμέρισμα του δίσκου που είχα (αν είχατε μόνο ένα διαμέρισμα δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό) δηλαδή το /media/hda2
- Επιλέγω το root από το σημείο προσάρτησης και το αντιστοιχώ στο νέο μεγάλο διαμέρισμα που φτιάξαμε στην προηγούμενη οθόνη. Αυτό που είπαμε ότι θα είναι το βασικό διαμέρισμα. Το root συμβολίζεται με την κάθετο «/».
- Επιλέγω από το σημείο προσάρτησης το swap και το αντιστοιχώ στο μικρό νέο διαμέρισμα που είχαμε φτιάξει στην προηγούμενη οθόνη, αυτό των 512MB.
- Σιγουρευτείτε ότι η οθόνη σας μοιάζει με την παρακάτω. Αν είχατε μόνο ένα διαμέρισμα, τότε θα έχετε τρεις σειρές και τρία τμήματα δίσκου, θα λείπει δηλαδή το /media/hda2 από το σημείο προσάρτησης. Πατάμε μπροστά.

Στην τελευταία οθόνη απλά επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία που δώσαμε και πατάμε Install. Σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της εγκατάστασης, όπου δεν χρειάζεται πλέον να κάνουμε τίποτα άλλο.

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση κάνουμε επανεκκίνηση και βλέπουμε την παρακάτω οθόνη. Πρόκειται για τον λεγόμενο boot loader, στον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε το λειτουργικό σύστημα το οποίο θέλουμε να εκκινήσουμε. Διαλέξτε το Ubuntu, kernel και καλούς πειραματισμούς με το νέο λειτουργικό σας σύστημα!
