Η δομή φακέλων στο Linux

Η δομή φακέλων στο Linux

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία εκκίνησης για νέους χρήστες στο Linux, είναι το που αποθηκεύονται τα διάφορα πράγματα. Η δομή των φακέλων του Linux μπορεί να φαίνεται δύστροπη με την πρώτη ματιά, ειδικά στους χρήστες των Windows. Παρακάτω θα εξετάσουμε με πολύ απλά λόγια τη δομή αυτή και το τι μπορεί να αποθηκεύεται σε διάφορους φακέλους, με απλά παραδείγματα.

Αυτό είναι ο λεγόμενος φάκελος root. Είναι ουσιαστικά ο μητρικός φάκελος όλων. Είναι ο μόνος και ο υψηλότερος στην ιεραρχία φάκελος, σε ολόκληρο τον υπολογιστή. Όλα, στην κυριολεξία, ξεκινάν από εδώ και μετά πηγαίνουν στους φακέλους των χρηστών κλπ.

Εδώ ζει ο χρήστης root. Ο χρήστης root είναι ο θεός του υπολογιστή. Ο root μπορεί να κάνει τα πάντα, να προσθέσει να σβήσει αρχεία, να αλλάξει ρυθμίσεις ακόμα και ολόκληρο το σύστημα αρχείων. Έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείται τον φάκελο root.

Εδώ βρίσκονται τα κύρια προγράμματα Linux. Προγράμματα όπως το “is”, o “vi” και το “more” ζουν εδώ. Ο φάκελος /bin βρίσκεται στο path του λειτουργικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι αν γράψετε “Is” σε μία κονσόλα, ο φάκελος /bin θα είναι ένας από τους οποίος θα ψάξει το λειτουργικό σύστημα (ο πυρήνας του).

Εδώ υπάρχουν πράγματα σχετικά με το σύστημα και τις ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, αν έχετε εγκατεστημένο το Samba και θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του, θα πρέπει να ψάξετε στο /etc/samba.

Εδώ υπάρχουν τα αρχεία που ελέγχουν τα περιφερειακά. Π.χ. όταν επικοινωνείτε με τον εκτυπωτή σας, ο υπολογιστής σας το κάνει από εδώ. Το ίδιο και για drives, συσκευές USB, δίσκους και άλλα τέτοια πράγματα.

Εδώ αποθηκεύονται τα δεδομένα σας. Αρχεία με ρυθμίσεις σχετικά με τους χρήστες, ο φάκελος Desktop (δηλαδή η επιφάνεια εργασίας σας) και δεδομένα σας και αυτά που έχουν να κάνουν με τους χρήστες του υπολογιστή σας. Κάθε χρήστης θα έχει τον δικό του φάκελο /home/username, εκτός βέβαια από τον χρήστη Root.

Αυτός είναι ο προσωρινός φάκελος. Σκεφτείτε τον σαν έναν φάκελο ο οποίος είναι βοηθητικός για το σύστημά σας. Αρχεία τα οποία δεν θα ξαναχρειαστούν από προγράμματα αν χρησιμοποιηθούν μία φορά, μπορείτε να τα βάζετε εδώ. Πολλά συστήματα Linux είναι ρυθμισμένα ώστε να καθαρίζουν τον φάκελο /tmp σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, οπότε μην βάζετε κάτι που χρειάζεστε εδώ.

Εδώ θα βρείτε μερικά επιπλέον βοηθητικά προγράμματα που δεν ταιριάζουν κάτω από το /bin ή κάτω από το /etc. Παιχνίδια, βοηθήματα για εκτυπωτές και λοιπά μπορούν να μπουν εδώ. Στον φάκελο /usr/share Μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε να μοιραστείτε, όπως πχ μουσική, δεδομένα, εικόνες κλπ, ενώ ο φάκελος /usr/lig περιέχει αρχεία που δεν μπορούν να εκτελεστούν απευθείας, αλλά είναι χρήσιμα για την εκτέλεση άλλων προγραμμάτων. Ο διαχειριστής πακέτων (package manager) αναλαμβάνει τον φάκελο /usr για εσάς!

Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι φάκελοι που μπορεί επίσης να συναντήσετε.

Εδώ μπορείτε να βάλετε προαιρετικά αρχεία. Πχ για να δοκιμάσετε την τελευταία beta έκδοση του Firefox εγκαταστήστε τον στον φάκελο /opt όπου μετά μπορείτε να το σβήσετε χωρίς να επηρεάσετε άλλες ρυθμίσεις. Τα προγράμματα που υπάρχουν εδώ, συνήθως αποτελούνται από έναν φάκελο ο οποίος περιέχει όλα τους τα δεδομένα, βιβλιοθήκες κλπ.

Εδώ συνήθως μπαίνουν τα περισσότερα προγράμματα που θα εγκαταστήσετε μόνοι σας, χωρίς την χρήση του διαχειριστή πακέτων (package manager). Είναι πολύ καλή ιδέα να αφήσετε στον διαχειριστή πακέτων το /usr και εσείς να χρησιμοποιείτε το /usr/local όπως θέλετε, μιας και δεν υπάρχει κάτι χρήσιμο συνήθως εκεί.

Μερικές διανομές Linux χρησιμοποιούν τον φάκελο αυτό για να κάνουν mount δίσκους usb, cd ή dvd drives και άλλα συστήματα αρχείων.

Τώρα μπορείτε και σεις να θεωρείτε τον εαυτό σας ένα βήμα πιο κοντά σε έναν έμπειρο χρήστη Linux. Οι φάκελοι αυτοί μπορεί να φαίνονται λίγο δύσκολοι στην αρχή, αλλά μετά από λίγη χρήση θα σας γίνουν…δεύτερη φύση!

Διάβασε επίσης:

Προηγούμενο άρθροNightmare before Christmas
Επόμενο άρθροΕγκατάσταση Ubuntu Linux στο PC, οδηγίες με φωτογραφίες
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας