Κοντεύουμε να το μάθουμε το σλόγκαν, πάμε όμως άλλη μια φορά: οι άνθρωποι είναι παράξενα όντα. Η ηθική τους γνωρίζει από ευλυγισία και έχει μεγαλύτερη πλαστικότητα από εγκέφαλο τρίχρονου. Για παράδειγμα: ίσως θεωρείς τον φόνο μεμπτό, το ίδιο και την ευθανασία. Αυτό όχι διότι είναι κάτι κακό, λένε/λέει, αλλά διότι αφαιρείς μια ζωή. Έχεις το δικαίωμα; Από την άλλη δεν έχεις κανέναν ενδοιασμό να προσθέσεις μία — και ακριβώς αυτό έχεις σκοπό να κάνεις, αν κρίνω από τον τρόπο που τρίβεις τις ωοθήκες ή έστω τους όρχεις σου!
Ω ναι, θα αφήσεις και εσύ τον δικό σου μούλο λυτό σε αυτή την κενωνία! Σου άρεσε βλέπεις τόσο πολύ εδώ που αποφάσισες (κάπως… αυταρχικά) να φέρεις ακόμα ένα σαρκί με συνειδητότητα στην ύπαρξη, και να λάβεις την σαδιστική ικανοποίηση του να γνωρίζεις πως 80 χρονάκια εγγυημένα, αν είναι άτυχο, θα προσπαθεί να βγάλει άκρη με αυτή την “πραγματικότητα” και τους… συνανθρώπους του. Λογική και νηφάλια κίνηση; Όχι, αλλά γιατί νομίζεις έχει πιάσει τόσο το YouPorn; Είναι γλυκό το μέλι, συν του ότι θα διασπείρεις τα γονίδιά σου αλτρουϊσταρά μου!
Τώρα που άρχισες και πιθανότατα έχεις απορίες πως θα το καταφέρεις, η πείρα σου στην προηγούμενη ιστοσελίδα (ναι, η ίδια που λέγαμε πριν είναι) θα σου έρθει χρήσιμη — όχι, δεν γίνεται “κλικάροντας κάπου“ αλλά κάνοντας αυτό που είδες και σε έφτιαξε. Μικρό tip: μην ανησυχείς αν τις πρώτες δέκα φορές κάνεις μερικά λάθη, προτού αρχίσεις να σκέφτεσαι την εξωσωματική γονιμοποίηση δοκίμασε και λίγο την εξοστοματική.
Θέλουμε όμως κάπως να σου επιστρέψουμε μέρος της “ευθύνης” αυτής της τόσο υπεύθυνης πράξης που δεν ανέλαβες, έστω με “μετάθεση συναισθημάτων” προκαλώντας σου ανατριχίλες για αυτή σου την επιλογή. Να, σαν εκείνα τα βιβλία παθήσεων του εμβρύου ή τις εικόνες στο rotten.com, που κοιτάς και σε φτιάχνουν παράξενα. Σήμερα όμως θα σου δείξω μερικές πιο σπάνιες περιπτώσεις, σχεδόν χολυγουντιανές. Πάμε για το μεζεδάκι σου!
Μύλη κύηση και χοριοκαρκίνωμα
Κύηση, όπως λέμε στα κοινά εγκυμοσύνη, “σε ενδιαφέρουσα” ή απλώς οικειοθελής εννιάμηνη παρασίτωση (για την ακρίβεια 18χρονη τουλάχιστον). Ορισμένοι μπορεί να ισχυριστούν πως αυτό δεν είναι παρασίτωση αλλά πως τα παιδιά είναι καρκίνος — και στην περίπτωση του χοριοκαρκινώματος έχουν απόλυτο δίκαιο! Πάρτο όμως από την αρχή…
Αναρωτήθηκες τι θα γινόταν αν ένα ωάριο που δεν είχε πυρήνα (παθολογικό, δεν έχει χρωμοσώματα) γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο ή από… δυο μαζί; Γνωρίζεις πως (γνωρίζεις;) πως ένα έμβρυο για να δημιουργηθεί “παίρνει” το μισό σέτ πατρικών και τα μισο σετ μητρικών χρωμοσώματων, για να έχει το πλήρες σετ (46 χρωμοσώματα χωρισμένα σε 23 σετ).
Έτσι στην πρώτη περίπτωση θα έχει μόνο την πατρική σειρά ενώ στην δεύτερη δυο πατρικές σειρές. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Εγκυμονείς κινδύνους… Ό,τι και να είναι αυτό που προκύπτει, δεν είναι έμβρυο με την συμβατική έννοια αλλά η εγκυμοσύνη ξεκινάει… και εσύ εκκολάπτεις έναν αρκετά παράξενο πλακούντα.
Ο πλακούντας “φτιάχνεται” από την εξωτερική στοιβάδα του βλαστοκύστη, δηλαδή του εμβρύου, όταν αυτό είναι σε πολύ πρώιμο κυτταρικό στάδιο — ναι, ο εξωγήινος πλακούντας που μεγαλώνει μέσα σου. Καλωσήλθες στην μύλη κύηση (molar pregnancy), όπου η μόνη “λογική” κατάληξη είναι η έκτρωση.
Αν αφεθεί στην τύχη της μπορεί να καταλήξει σε “τροφοβλαστικές νόσους“, μια εκ των οποίων είναι και το χοριοκαρκίνωμα — ένας πολύ ενδιαφέρον καρκίνος, για όσους δεν τον έχουν φυσικά! Είναι μια αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου, που άνετα κάνει μετάσταση στους πνεύμονες να πάρει λίγο αέρα. Τα συμπτώματα είναι πολλά, όπως αίσθηση πως δεν σου φτάνει ο αέρας, αιμορραγία του κόλπου, πόνος στο στήθος και η πάντα εντυπωσιακή αιμόπτυση!
Ως καρκίνος είναι θανάσιμος με μεγάλη ικανότητα για μετάσταση αλλά έχει -τυχερούλα!- τρομερή ευαισθησία στην χημειοθεραπεία. Έτσι θεωρείται ιάσιμος 90-95% αν τον προλάβεις νωρίς. Μην αργείς λοιπόν το τέστ β-χοριακής γοναδοτροπίνης! Ναι, καλά κατάλαβες τα παραπάνω, το έμβρυό σου (ή έστω μέρος του) μπορεί να γίνει “καρκίνος” ακόμα προτού γεννηθεί και να εγκατασταθεί και στα πνευμόνια σου άμα λάχει!
Λουκουμάκι: Γιατί αν ένα ωάριο χωρίς πυρήνα γονιμοποιηθεί από δυο σπερματοζωάρια δεν παράγει έμβρυο αφού μπορεί να έχει πλήρη αριθμό χρωμοσωμάτων; Απάντησε στα σχόλια και κέρδισε το αρωματικό καφετί πούρο Χαϊβάνας μου.
Fetus in fetu
Ναι, το Fetus in fetu είναι περίεργο όνομα και κάλλιστα θα ταίριαζε για Heavy Metal μπάντα! Ριμάρει, ακούγεται “ωραία” και κλάνει κανονικά, και χυδαία φλωριές όπως το “τρομερό στο όνομα” craniopagus parasiticus! Εδώ αν είσαι ελάχιστα μπασμένο στα βλαχοαμερικάνικα memes, θα κρατηθείς λίγο αν γνωρίζεις αυτή την πάθηση και θα αναφωνήσεις “Γιο, σκύλε! άκουσα πως σου αρέσουν τα μωρά, οπότε έβαλα ένα μωρό μέσα στο μωρό σου για να είσαι έγκυος, καθώς τυγχάνει να είσαι έγκυος“! Αυτό ακριβώς είναι, ένα έμβρυο μέσα σε ένα έμβρυο. Ή τουλάχιστον έτσι λέει η μια θεωρία, ενώ η άλλη λέει πως πρόκειται για “ανεπτυγμένο τεράτωμα“, μια εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία — ωστόσο αυτή θα την κρατήσουμε για μια άλλη φορά! Fetus in fetu λοιπόν!
Κατα την δημιουργία των διδύμων θα μπορούσε, από λάθος της αλάθητης πάνσοφης φύσης, το ένα έμβρυο να καταλήξει να μεγαλώνει μέσα στο αδερφάκι του (άχου το!) κανονικά και με τον νόμο. Το παιδί θα γεννηθεί κανονικά έχοντας μέσα του τον μικρό αδερφό του και ίσως σε κάποια φάση το πάρουν χαμπάρι οι γιατροί και σε πάνε για γένα. Πόσο μπορείς να το κρατήσεις μέσα σου; Τόσο όσο σχεδόν να γεράσεις μαζί του αν πρώτα δεν σε σκοτώσει “παρασιτώντας” πάνω σου.
Μια τέτοια περίπτωση είναι του Sanju Bhagat που πέρασε 36 ολόκληρα χρόνια να μοιράζεται το κάρυ του και το τσίκεν μασάλα με τον “αδερφό” του πού ζούσε μέσα στην κοιλιά του. Όταν τον έπεισαν πως πρέπει να βγεί αυτό το έκτρωμα από την κοιλιά του, ανακάλυψαν μέσα ένα κακοσχηματισμένο τερατάκι που ελλείψει πλακούντα τρεφόταν με άμεση σύνδεση με το κυκλοφορικό του σύστημα. Έχουν αναφερθεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις αλλά οι περισσότεροι το αφαιρούν όσο είναι νωρίς. Όχι, αν και δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις, αυτή που μόλις σκέφτηκες παίζει να είναι η πρώτη στο σύμπαν: το πράγμα αυτό δεν μπορεί να ζήσει έξω από το σώμα σου.
Αν διαβάσεις σε εφημερίδες ή… διαδυκτιακές πύλες πληροφόρησης πως “κοριτσάκι 2 χρονών είναι έγκυος” ή πως “άντρας είναι έγκυος” πιθανότατα αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο. Είναι τόσο έγκυος όσο θα ήσουν και εσύ αν είχες προσβληθεί από κάποιο γλυκύτατο παράσιτο!
Χιμαιρισμός και χίμαιρες
Κάπως κάπου σου μπήκαν υποψίες πως ο άντρας σου σε απατάει. Ίσως να φταίει που κάθε φορά που βγάζεις τα σκουπίδια του μπάνιου πρήζεσαι σαν την μελιτζάνα — ναι, είσαι αλλεργική στο λάτεξ και έχεις να χρησιμοποιήσεις καπότες χρόνια, ίσως πάλι να ‘ναι το ότι οι μεντεσέδες της ντουλάπας της κρεβατοκάμαρας σου θέλουn συχνό άλλαγμα.
Έτσι αποφασίζεις να πάρεις το μούλικό σου κρυφά, να πλαστογραφήσεις την υπογραφή του άντρα σου και να πάτε για αιμοληψία για να διαπιστωθεί η μητρότητα. Έρχεται λοιπόν η κρίσιμη μέρα και το παθαίνεις το έμφραγμα: το αποτέλεσμα είναι αυτό που φοβόσουν, δεν είσαι η μητέρα του παιδιού σου!
Χμ, μπερδεύτηκες; Τα συγκεκριμένα τεστ είναι μόνο για άντρες; Μα φυσικά, αφού η γυναίκα πάντα ξέρει ότι είναι δικός της, ας πούμε πως έχει αποδείξεις εννέα μηνών να στηρίξουν την τολμηρή της δήλωση. Είσαι λοιπόν έτοιμη να μάθεις, όπως έμαθε και η Lydia Fairchild, πως το ότι κυοφόρησες δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι δικό σου. Να στο κάνω πιο πικάντικο; Μπορεί να είναι και της αδερφής σου! Πάντα δεν έλεγες τον άντρα σου “Μερακλή“;
Το παραπάνω μπορεί να γίνει στην περίπτωση του χιμαιρισμού. Η χίμαιρα, αν θυμάσαι λίγο την μυθολογία σου, ήταν ένα πλάσμα με ένα κεφάλι κατσίκας στην πλάτη του, σώμα και κεφαλη λιονταριού και ουρά που ήταν φίδι! Ουσιαστικά ήταν ένα “παστίτσιο“, ένα κολλάζ ζώων. Ως χιμαιρισμός αναφέρεται η περίπτωση όπου ένας οργανισμός αποτελείται από δύο ή περισσότερες κυτταρικές σειρές που έχουν διαφορετικό DNA.
Στην παραπάνω αναφορά της Lydia Fairchild σκέψου το σαν ένα… fetus in fetu που αντί να φωλιάσει μέσα της συνενώθηκε μαζί της — όταν ήταν μέσα στην κοιλιά της μητέρας της τα δυο έμβρυα έγιναν ένα! Η Lydia παρήγαγε ωάρια με διαφορετικό DNA από το “σωματικό” δικό της, τα ωάριά της είχαν το DNA της “αδερφής” της. Ευτυχώς η αδερφή της δεν ήταν αδερφός διότι τότε… το κολλάζ που θα προέκυπτε θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, ένας “αληθής ερμαφρόδιτος“
Το φαινόμενο του χιμαιρισμού είναι συχνό σε ορισμένα ζώα, π.χ. γάτες Tortoiseshell και δεν θεωρείται “υβριδισμός” αλλά υποτύπος “μωσαϊκισμού“. Σε αντίθεση με τον “υβριδισμό” όπου η κυτταρική σειρά είναι μια και ομοιογενής, στον μωσαϊκισμό-χιμαιρισμό που κυτταρικές σειρές που φτιάχνουν τον οργανισμό είναι δυο ή περισσότερες και ξεχωριστές γενετικά. Στους ανθρώπους, άτομα με διαφορετικό χρώμα ματιού σε κάθε μάτι μπορεί να οφείλουν αυτό το χαρακτηριστικό τους σε χιμαιρισμό. Σε ορισμένα φυτά είναι πιο σύνηθες και έχει παρουσιαστεί σε περιπτώσεις μπολιάσματος ενός φυτού πάνω σε άλλο.
Αν τα παραπάνω δεν σε χόρτασαν ή αν μόλις γέννησες οπότε δεν έχει τέτοιες ανησυχίες, μην φοβάσαι. Ο Στελάκος δεν τελείωσε μαζί σου, συνεχίζει στο “Γέννησες; 4 γαμάτα πράματα που μπορείς να κάνεις με τον πλακούντα σου!”.