Toyota GT-86, σκυλί ανήμερο που δαγκώνει

Toyota GT-86, σκυλί ανήμερο που δαγκώνει

Είχαμε τη χαρά αλλά και την τύχη, να οδηγήσουμε στην Ισπανία την νέα Toyota GT 86. Τη χαρήκαμε τόσο στους ανοικτούς, ενδιαφέροντες δρόμους γύρω από την Βαρκελώνη όσο και στον ελεγχόμενο χώρο της πίστας «Park Motor Circuit».

Ξεκινώντας από το συμπέρασμα οφείλουμε να γράψουμε ότι είναι ένα ξεχωριστό, διαφορετικό όχημα που πετυχαίνει το στόχο του. Να ξαναγεννήσει την επιθυμία για καθαρή σπορτίφ οδήγηση.

Για να πετύχει αυτό το σκοπό, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα όχημα ικανό να χαρίσει συγκίνηση, η Toyota, ακολούθησε ένα τρίπτυχο: 1. Κινητήρας εμπρός, κίνηση πίσω. 2. Χαμηλό κέντρο βάρους. 3. Ατμοσφαιρικός κινητήρας.

Πίνακας περιεχομένων

Αναλυτικά

Κάπως αναλυτικότερα, μπορούμε να πούμε ότι τα μηχανικά μέρη είναι «δανεισμένα» από την Subaru η οποία κατασκευάζει το «αδελφό» BRZ. Στον κινητήρα όμως η Τoyota έβαλε την δική της πινελιά, με το πρωτοποριακό σύστημα τροφοδοσίας D-4S που είχαμε πρωτοδεί στο Lexus 450.

Πρόκειται για μια επινόηση με δυο μπεκ ψεκασμού εκ των οποίων το ένα είναι υψηλής πίεσης σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να συνδυάσουν υψηλή απόδοση με χαμηλή κατανάλωση, πράγμα όχι εύκολο σε επίπεδους κινητήρες. Ξεπερνώντας αυτό το σκόπελο, ο επίπεδος κινητήρας εγγυάται τόσο χαμηλότερο κέντρο βάρους, όσο και επωφελή σχεδίαση του καπό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον αεροδυναμικό συντελεστή (0,27).

Η ανάρτηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη του BRZ, όχι όμως και οι ρυθμίσεις, οι οποίες καθώς είναι πιο μαλακές μπροστά και πιο σκληρές πίσω, προσανατολίζονται περισσότερο στην χαρά του χειριστή και λιγότερο στους χρόνους μέσα στην πίστα.

Το σύνολο «δένει» με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Αν το ερώτημα είναι: και τι γίνεται με την κατανομή βάρους; η απάντηση είναι δυο νούμερα 53/47. Αυτή όμως είναι η θεωρητική προσέγγιση.

Στην πράξη

Στην πράξη, όλα είναι πιο ενδιαφέροντα. Κατ’ αρχήν αντικρίζουμε ένα όμορφο σύνολο. Το μπροστινό, το ουραίο τμήμα, το προφίλ είναι ωραία, είναι φροντισμένα. Είναι ένα ισορροπημένο, γοητευτικό coupe. Ίσως να μην είναι 2 + 2, υπό την αυστηρή άποψη ότι ο χώρος πίσω είναι πολύ περιορισμένος αλλά δεν αποκτάς τέτοια οχήματα επειδή χωρούν ακόμα δυο άτομα.

Εκεί που υποκλίνεσαι στην δημιουργία του Tetsuja Tada και της ομάδας του είναι όταν νοιώσεις τη GT 86. Εξαιρετικά ζυγισμένη, με πολύ ακριβές σε αίσθηση τιμόνι, αποτελεί μια εξαίσια πρόταση για να χαίρεσαι όταν οδηγείς. Επιταχύνει, επιβραδύνει, ντριφτάρει, σαν αληθινό αυτοκίνητο, ικανό να χαρίσει συγκίνηση. Αν έπρεπε απαραίτητα να διατυπώσω μια ένσταση ή καλύτερα ένα παράπονο θα έγραφα ότι ο επίπεδος κινητήρας αφενός μεν δεν έχει ένα σημείο ξεσπάσματος (αν και κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν πολιτισμένο για αυτό του το γνώρισμα), ενώ εμφανίζει πολύ ψηλά τη δύναμη του (200 ίπποι στις 7.000 rpm) και την μάλλον μικρή ροπή του (205 Νm στις 6.400 rpm).

Ακόμα και έτσι όμως, προσαρμόζεσαι καθώς γρήγορα καταλαβαίνεις ότι για να τον χαρείς πρέπει να τον δουλεύεις ψηλά. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο είναι απολαυστικό. Μάρτυράς μας και το video από το Park Motor Circuit. Το αυτοκίνητο αναμένεται στην Ελλάδα μέσα Ιουνίου, κάπου μεταξύ 35.000 και 37.000 ευρώ, λόγω φόρου πολυτελείας, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα ξεπερνά τις 30.000. Μακάρι βέβαια, να ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημά μας…

Προηγούμενο άρθροSeed Balls: Φτιάξε σβώλους σπόρων και γέμισε την γειτονιά φυτά
Επόμενο άρθροFord Focus ST, πιο λυσσασμένο από ποτέ
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ