ΑρχικήΕιδήσειςΕιδικοί λένε στον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα έξυπνα αυτόνομα όπλα

Ειδικοί λένε στον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα έξυπνα αυτόνομα όπλα

Ειδικοί λένε στον ΟΗΕ να απαγορεύσει τα έξυπνα αυτόνομα όπλα. τα οποία αποκαλούνται και ως ρομπότ δολοφόνοι, διότι έχουν τεράστια ικανότητα να πλήττουν ανθρώπινους στόχους να πλήττουν ανθρώπινους, δίχως να διακατέχονται από ίχνος συναισθημάτων.

Μια ομάδα πρωτοπόρων στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική γράφουν μια ανοιχτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη, προτρέποντας τον οργανισμό να απαγορεύσει οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη αυτόνομων όπλων.

Η ομάδα 116 ειδικών, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Mustafa Suleyman της Google και ο Elon Musk του Tesla, προειδοποίησαν για την απειλή που θέτουν στην κοινωνία, αφού δεν είναι καθόλου απίθανο ετούτα τα μηχανήματα να μην κάνουν διάκριση μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων, δηλαδή μπορούν εύκολα να σκοτώσουν ένα 12χρονο παιδί

Η σημαντικότερη προειδοποίηση που ακούγεται από τους ειδήμονες του είδους είναι ότι αυτά τα όπλα που λειτουργούν από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους, καθώς μειώνουν το κατώτατο όριο ανθρώπινης συμπλοκής στη μάχη.

Όμως από την άλλη πλευρά οι δημιουργοί των έξυπνων αυτόνομων όπλων, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται κάτω από την καθοδήγηση έμπειρων στρατιωτικών στελεχών, όμως κάτι τέτοιο καταρρίπτεται αμέσως, γιατί από την στιγμή που θα σηκωθεί στον αέρα ένα τέτοιο αεροπλάνο λειτουργεί απολύτως αυτόνομα, πλην ορισμένων οδηγιών κατά την απογείωση ή την προσγείωση.

“Μόλις αναπτυχθούν, τα παρόντα θανατηφόρα αυτόνομα όπλα θα επιτρέψουν να διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ και σε χρονοδιαγράμματα ταχύτερα από ότι οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν”, ανέφερε η επιστολή.

“Κάλλιστα αυτά τα όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών και να ταχθούν υπέρ της τρομοκρατίας, εναντίον αθώων πληθυσμών και να τους συμπεριφέρονται με ανεπιθύμητους τρόπους”.

Οι ιδρυτές ζήτησαν να προστεθούν θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων στον κατάλογο όπλων που απαγορεύεται βάσει της σύμβασης του ΟΗΕ του 1983 για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW).

“Δεν έχουμε χρόνο για να δράσουμε. Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει”, αναφέρει η επιστολή, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της Διεθνούς Κοινής Διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (IJCAI) στη Μελβούρνη τη Δευτέρα).

Πριν από δύο χρόνια υπήρξε μια παρόμοια έκκληση στο συνέδριο από τους ειδικούς της ρομποτικής για την απαγόρευση της τεχνολογίας. Αυτό οδήγησε τον ΟΗΕ να συμφωνήσει σε περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη δεοντολογία της χρήσης όπλων, όπως αεροσκάφη, δεξαμενές και αυτοματοποιημένα πολυβόλα.

Ο ιδρυτής της Clearpath Robotics, Ryan Gariepy, δήλωσε στον Guardian ότι τα αυτόνομα συστήματα όπλων “έχουν τεράστια πραγματική δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στους αθώους ανθρώπους σε συνάρτηση με την παγκόσμια αστάθεια”.

Ο καθηγητής Stephen Hawking , ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής, προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η ανθρώπινη επιθετικότητα, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, θα μπορούσε να επιταχύνει την πτώση της ανθρώπινης φυλής, λέγοντας ότι «πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κληρονομικό ένστικτο με τη λογική μας».

Τον Ιούλιο του 2017, ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός Πάβελ Σέλβα προειδοποίησε κατά της τοποθέτησης στρατιωτικού εξοπλισμού με αυτόνομα συστήματα όπλων, επειδή φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες που διεξάγονται οι πολεμικές μάχες.

Δεν πρέπει να λησμονούμε τη βόμβα Ναπάλμ που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ και απαγορεύτηκε για τη μαζική καταστροφή που προκαλούσε στους ανθρώπους ή όπως τα χημικά όπλα που δρουν κατευθείαν στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166