Είσαι Workaholic; Χαλάρωσε και επαναπροσδιόρισε τις στιγμές σου

Είσαι Workaholic; Χαλάρωσε και επαναπροσδιόρισε τις στιγμές σου

Αν είσαι από αυτούς που νομίζουν ότι η χαλάρωση είναι χάσιμο χρόνου, κάνεις λάθος. Η ηρεμία έχει μεγαλύτερη αξία από την επαγγελματική καταξίωση και την οικονομική επιτυχία. Σταμάτα, λοιπόν, να νιώθεις ένοχος αν για λίγα λεπτά δεν είσαι παραγωγικός. Άλλωστε η εμμονή να δουλεύεις ακατάπαυστα και μανιωδώς, καθιστώντας τον εαυτό σου workaholic είναι εκ των πραγμάτων μία αγχωτική συνήθεια που σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο μονοπάτι με βλαβερές συνέπειες για την υγεία σου.

Εντόπισε το πρόβλημα

Αυτή η αίσθηση ενοχής συνήθως προκύπτει από την πλύση εγκεφάλου που σου έκαναν οι γονείς σου όταν ήσουν μικρός. Σε έμαθαν να είσαι πρώτος σε όλα, να προσπαθείς να γίνεις σούπερμαν. Ξέρω τι σκέφτεσαι: «Τώρα που το λες, έχω κάποιο πρόβλημα στο να καλμάρω, αλλά δεν θα πεθάνω κιόλας».

Σύμφωνα με μελέτες, το στρες είναι πλέον ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άντρες. Εχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση, εγκεφαλικά, καρκίνους κι άλλες σημαντικές ασθένειες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο του Στρες δηλώνει, μάλιστα, ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς σχετικά με προβλήματα γύρω από το στρες έχουν αυξηθεί κατά 90%. Το ξέρουμε, σου είναι δύσκολο να λύσεις τον κόμπο της γραβάτας και να πάρεις λίγο αέρα, αλλά οφείλεις να το κάνεις κι αυτοί είναι οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν:

Τα τρία βήματα της ισορροπίας

Υπάρχει πληθώρα από βασικούς κανόνες, που θα σε κάνουν ζεν κι αυτοί οι τρεις είναι οι πιο σημαντικοί:

  1. Φέρε την ισορροπία. Διάλεξε να κάνεις κάποια χόμπι, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από τη δουλειά σου. Αν ανήκεις στην κατηγορία των «αναλυτικών», π.χ. δικηγόρος, λογιστής, επιστήμονας, βρες τη χαλάρωση μέσω δραστηριοτήτων, όπως ψάρεμα, μαγειρική ή μαστορέματα.
  2. Ρίξε ιδρώτα. Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης αρκούν για να σου ρίξουν τα επίπεδα της πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα βάρη μετριάζουν το άγχος και ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή σου.
  3. Μη βαριέσαι. Αν έχεις φίλο-μπαμπά-μπατζανάκη που ασχολείται με το ψάρεμα και ξέρεις ότι αν πας μαζί τους θα βαρεθείς, τότε μην το κάνεις. Η βαρεμάρα θα σε στρεσάρει ακόμα περισσότερο. Βρες τη χαλάρωση μέσα από πράγματα που σου αρέσουν.

Ιδέες και λύσεις για καλύτερη ζωή

Συνειδητοποίησε ότι τα πάντα θα σου πάρουν περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Εχεις κάτσει ποτέ να παρακολουθήσεις ένα κατσαρολάκι με νερό και να νομίζεις ότι μέχρι να βράσει μπορεί να περάσουν κι αιώνες; Μην επισπεύδεις τα deadlines. Δίνοντας στον εαυτό σου χρόνο για να ολοκληρώσεις κάτι που σου έχει ανατεθεί, κατευθείαν βάζεις το άγχος στην άκρη. Στην πράξη: αν τα deadlines για ένα meeting σε στρεσάρουν, δώσε στον εαυτό σου τουλάχιστον 20% περισσότερο χρόνο από αυτόν που νομίζεις ότι χρειάζεσαι.

Μην αφήνεις τα πάγια έξοδα σου να σε πνίγουν. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς την «μπέμπα»; Ισως ένα πιο φτηνό αυτοκίνητο σε κάνει να έχεις λιγότερες ανησυχίες. Μην προσπαθείς να ζεις ένα lifestyle που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά.

Δουλειά στο σπίτι; Ξανασκέψου το. Το σπίτι είναι το ησυχαστήριο, το μέρος όπου μαζεύεσαι με τους κολλητούς για να περάσεις καλά. Επίσης, μη μεταφέρεις τα προβλήματα της δουλειάς στους δικούς σου ανθρώπους. Αντ’ αυτού, πάρε 5 λεπτά, διαλογίσου, βρες ηρεμία.

Το καρέ της χαλάρωσης για Workaholic

Τέσσερις άσοι χαλάρωσης και γιατί σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.

Τηλεχαλάρωση

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Magazine και συνέκρινε το να παρακολουθείς τηλεόραση με το διάβασμα, το να κάθεσαι στο γραφείο και να οδηγάς έδειξε ότι η παρακολούθηση του «κουτιού» είναι αυτή που οδηγεί περισσότερο και πιο γρήγορα στην παχυσαρκία και το διαβήτη – αλλά κι αυτή που σε χαλαρώνει ταχύτερα. Ο καθηγητής που επέβλεπε την έρευνα, Martin Hu, εξηγεί ότι όταν βλέπεις τηλεόραση, ο μεταβολικός ρυθμός σου πέφτει σημαντικά: «Είναι σχεδόν σαν να κοιμάσαι. Κάθεσαι πίσω και “σβήνεις τους διακόπτες”».

Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από τους άντρες (σχεδόν μία ώρα παραπάνω), αλλά οι άντρες κάνουν πολύ περισσότερο ζάπινγκ. Το ζάπινγκ είναι αυτό που σε χαλαρώνει περισσότερο, μιας και κατά τη διάρκεια των στιγμών που οι εικόνες αλλάζουν μπροστά σου -με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σου τις πληροφορίες- είναι σαν να βάζεις τον υπολογιστή σου σε κατάσταση αναμονής.

Αυτό που το σώμα σου ερμηνεύει ως χαλάρωση, λοιπόν, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία τεχνητή διαδικασία «σβησίματος» του εγκεφάλου σου και των λειτουργιών σου. Προσοχή: η πλειονότητα όσων «χαλαρώνουν» μπροστά στην τηλεόραση καταναλώνει και junk food, το οποίο οδηγεί κατά 90% ταχύτερα στην παχυσαρκία.

Ακουσέ μουσική

Η μουσική χρησιμοποιείται πια σε πολλές χώρες ως θεραπεία για μια σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα: από το άγχος έως τον καρκίνο. Η απαλή μουσική μπορεί να χαμηλώσει την καρδιακή πίεσή σου, να χαλαρώσει το κορμί σου και να ηρεμήσει το πνεύμα σου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, όπως π.χ. στο πρωινό ξύπνημα, το οποίο μπορεί να γίνει λιγότερο «τραυματικό» όταν συμβαίνει με ένα ήρεμο κομμάτι ή κατά την οδήγηση, όπου χρησιμεύει ως «αντίβαρο» του πανικού που συμβαίνει γύρω σου.

Όταν θέλεις να χαλαρώσεις, προτίμησε απαλή μουσική, γιατί τα κύματά της κινούνται σε χαμηλότερες συχνότητες από τον συνήθη ρυθμό της καθημερινότητας και γιατί στο υποσυνείδητό σου η μουσική με αργό τέμπο έχει ταυτιστεί με χαρούμενες -συνήθως ερωτικές- αναμνήσεις.

Επαναφορτιζόμενος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός σου αναπληρώνει τις δυνάμεις που έχασε τη μέρα (ή τη νύχτα αν δουλεύεις τέτοιες ώρες). Οι μύες σου χαλαρώνουν (γι’ αυτό κι αν κοιμηθείς στραβά ή πολύ πιεσμένος, μπορεί να ξυπνήσεις πιασμένος) και τα αισθητήρια όργανά σου υπολειτουργούν.

Ο ύπνος, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι παθητική διαδικασία, αλλά ένα διάστημα δράσης του οργανισμού σου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπληρώνει τις δυνάμεις σου. Αυτό το καταφέρνει χαμηλώνοντας την ενέργεια που χρειάζεται για βασικές λειτουργίες -όπως την αναπνοή και την κυκλοφορία- και βάζοντας τον εγκέφαλο να ανακατατάξει την ενέργειά σου.

Στοματικό relax

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο: ο έρωτας σε χαλαρώνει περισσότερο από σχεδόν οτιδήποτε άλλο, όπως ανακάλυψαν Σουηδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Η καρδιά σου δουλεύει πιο έντονα, οι σφυγμοί ανεβαίνουν, αλλά κυρίως οι ουσίες που σε κάνουν να ηρεμείς και να νιώθεις όμορφα και χαλαρά, δηλαδή οι ενδορφίνες, ανεβαίνουν τόσο ψηλά όσο και το… ανήθικό σου. Με την ερωτική πράξη αποβάλλεις όλη τη συσσωρευμένη ένταση από τους μυς και τον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα στο τέλος να νιώθεις αυτήν τη «γλυκιά κούραση».

Κι επειδή οι Σουηδοί δουλεύουν για σένα απέδειξαν ότι το σεξ που σε χαλαρώνει περισσότερο από κάθε άλλο είναι το στοματικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας