Το να είσαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία σου, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, καρκίνο και αρθρίτιδα. Τώρα μπορείς να προσθέσεις και τις παθήσεις του ήπατος.
Όπως λένε ηπατολόγοι στο βρετανικό King’s College Hospital, η παχυσαρκία «κλέβει» την πρώτη θέση από το αλκοόλ ως η νούμερο 1 αιτία νόσων του ήπατος. Σύμφωνα με την Dr Varuna Aluvihare, η παχυσαρκία έχει γίνει η συνηθέστερη αιτία δυσλειτουργιών στο συκώτι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Το συκώτι επιτελεί πληθώρα λειτουργιών, από τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια έως την καταπολέμηση μολύνσεων. Όταν κάποιος έχει παραπανίσια κιλά, το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τα επίπεδα λίπους και αρχίζει να το αποθηκεύει. Αυτό προκαλεί διόγκωση του συκωτιού και σε σοβαρές περιπτώσεις κίρρωση του ήπατος.
Οι γιατροί λένε ότι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας θα επιτείνει το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια.
Όπως λένε ηπατολόγοι στο βρετανικό King’s College Hospital, η παχυσαρκία «κλέβει» την πρώτη θέση από το αλκοόλ ως η νούμερο 1 αιτία νόσων του ήπατος. Σύμφωνα με την Dr Varuna Aluvihare, η παχυσαρκία έχει γίνει η συνηθέστερη αιτία δυσλειτουργιών στο συκώτι σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Το συκώτι επιτελεί πληθώρα λειτουργιών, από τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια έως την καταπολέμηση μολύνσεων. Όταν κάποιος έχει παραπανίσια κιλά, το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με τα επίπεδα λίπους και αρχίζει να το αποθηκεύει. Αυτό προκαλεί διόγκωση του συκωτιού και σε σοβαρές περιπτώσεις κίρρωση του ήπατος.
Οι γιατροί λένε ότι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας θα επιτείνει το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια.
Η ροπή προς το Junk food είναι θέμα γονιδίου
Η παραλλαγή ενός γονιδίου που συνδέεται με την παχυσαρκία, έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να τρώνε κατά μέσο όρο 100 επιπλέον θερμίδες ανά γεύμα, λένε επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι την παραλλαγή διαθέτει το 63% του πληθυσμού.
Η έρευνα του New England Journal of Medicine από το Πανεπιστήμιο Dundee, διεξήγαγε διατροφικά τεστ σε 100 παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Όσα είχαν την παραλλαγή του γονιδίου FTO επέλεγαν τροφές με περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά.
Κάθε παιδί πήρε μέρος σε τρία διατροφικά τεστ, στα οποία του πρσφέρονταν διαφορετικά είδη φαγητού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γονίδιο δεν έπαιζε ρόλο στο πόσο γρήγορα διασπά ο οργανισμός τις τροφές ούτε στο πόσο ενεργητικά είναι τα άτομα. Επίσης δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τα άτομα με την παραλλαγή δυσκολεύονταν να καταλάβουν πότε έπρεπε να σταματήσουν να τρώνε λόγω κορεσμού. Ωστόσο, ενστικτωδώς επέλεγαν πιο πλούσιες σε θερμίδες τροφές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Colin Palmer, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδεικνύουν ότι το γονίδιο οδηγεί αναπόφευκτα στην παχυσαρκία, αν κάποιος αποφεύγει την υπερκατανάλωση φαγητού, αλλά ότι η παχυσαρκία που συνδέεται με αυτό το γονίδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσεκτικό διατροφικό έλεγχο.
Επιπλέον, τόνισε ότι η επιδημία παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο σχετίζεται με την εύκολη πρόσβαση σε φτηνά και φορτωμένα με θερμίδες ανθυγιεινά φαγητά. Όσοι έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, απλά είναι περισσότερο επιρρεπείς στην κατανάλωσή τους.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι διαθέτουν ένα αντίγραφο της παραλλαγής του FTO (49% του πληθυσμού) έχουν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ για όσους φέρουν δύο αντίγραφα, το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 70%.
Κόψε θερμίδες, ενίσχυσε τη μνήμη σου
Μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων κατά ένα τρίτο, βελτιώνεις τη μνήμη σου, λένε Γερμανοί ερευνητές.
Η έρευνα, σε δείγμα 50 ηλικιωμένων εθελοντών, έδειξε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων σε τεστ μνήμης ύστερα από τρεις μήνες υποθερμιδικής δίαιτας. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των θερμίδων χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί βλαβερός για την υγεία.
Τα διατροφικά προγράμματα λίγων θερμίδων είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής και καθυστερούν το γήρας. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο αν τα αποτελέσματα ισχύουν και στους ανθρώπους. Εξάλλου, ο ακριβής μηχανισμός που αποφέρει αυτά τα οφέλη είναι ακόμη υπό διερεύνηση, με τις θεωρίες να εκτείνονται από τη μείωση στην παραγωγή «ελεύθερων ριζών» ώς την ελάττωση των φλεγμονών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ προχώρησαν στο πείραμα με ανθρώπους, ύστερα από σχετικά ευρήματα ερευνών σε ποντίκια που είχαν συμπεράνει ότι η μνήμη ενισχύεται όταν καταναλώνονται 30% λιγότερες θερμίδες από το φυσιολογικό.
Οι συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή φυσιολογικών θερμίδων, η δεύτερη έκανε παρόμοια διατροφή αλλά με μεγαλύτερη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων και η τρίτη τέθηκε υπό μια αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα.
Ύστερα από τρεις μήνες, αν και δεν υπήρξαν μεταβολές στην απόδοση των εθελοντών από τις δύο πρώτες ομάδες σε τεστ μνήμης, οι συμμετέχοντες της τρίτης ομάδας επέδειξαν καλύτερα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, υπήρχαν και άλλες ενδείξεις σωματικής βελτίωσης, με μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και λιγότερες ενδείξεις φλεγμονής.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να εξηγούν τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς κρατούν σε καλύτερη υγεία τα εγκεφαλικά κύτταρα. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Απ’ όσο ξέρουμε, τα πρόσφατα αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες πειραματικές αποδείξεις σε ανθρώπους ότι ο περιορισμός των θερμίδων βελτιώνει τη μνήμη στους ηλικιωμένους».
Ο Dr Leigh Gibson από το Πανεπιστήμιο Ροεχάμπτον, δήλωσε ότι η πτώση στα επίπεδα της ινσουλίνης αποτελεί ένα ευλογοφανή λόγο για την ενίσχυση των νοητικών επιδόσεων. Όπως ισχυρίζεται, είναι γνωστό ότι η ορμόνη δρα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα που εντοπίζονται σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν συνδεθεί άμεσα με επιδείνωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος την κατάλληλη υποστήριξη στους εθελοντές, ώστε αν και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, να λαμβάνουν τις σωστές ποσότητες βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Εκπρόσωπος Τύπου για τη Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία ανέφερε ότι τα άτομα, ειδικά όσοι έχουν ήδη φυσιολογικό ή ελλιπές βάρος, πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτικά» σε απόπειρές τους για τέτοιου είδους δίαιτα. «Μείωση κατά 30% των θερμίδων είναι σημαντική για κάποιον που δεν είναι υπέρβαρος και δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία. Μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη για κάποιον που είναι ήδη ελλιποβαρής».
Η πρόσφατη έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παχυσαρκία από κούνια
Είμαστε ό,τι έφαγαν οι μητέρες μας
Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που υποστηρίζει ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή της μητέρας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παχυσαρκίας ήδη από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.
Δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι όσα γεννιούνταν από μητέρες που έτρωγαν πολύ λιπαρές τροφές, είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που «ανοίγουν» την όρεξη. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ ισχυρίζεται ότι τα ευρήματα μπορεί να εξηγούν γιατί οι ρυθμοί παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Προηγούμενες έρευνες είχαν αποκαλύψει ότι όταν τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν στο αίμα, αυξάνουν την παραγωγή των ορεξιογόνων πεπτιδίων (μίας κατηγορίας πρωτεϊνών) στον εγκέφαλο, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν την αίσθηση της πείνας. Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι η έκθεση στα τριγλυκερίδια της μητέρας έχει την ίδια επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, μία επίδραση, όμως, που διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα παιδιά των πειραματόζωων που κατανάλωναν πλούσια σε λιπαρά γεύματα για δύο εβδομάδες με αυτά των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν ισορροπημένη διατροφή. Διαπίστωσαν ότι τα πρώτα έτρωγαν περισσότερο, ζύγιζαν περισσότερο και έμπαιναν στην εφηβεία νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, είχαν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, τόσο κατά τη γέννηση όσο και ως ενήλικοι, και μεγαλύτερη παραγωγή ορεξιογόνων πεπτιδίων στον εγκέφαλό τους. Πιο λεπτομερή ανάλυση έδειξε ότι, ακόμη και πριν από τη γέννησή τους, τα συγκεκριμένα μωρά είχαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ορεξιογόνα πεπτίδια.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr Sarah Leibowitz, «πιστεύουμε ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στα οποία εκτίθενται τα έμβρυα κατά τη διάρκεια της κύησης, προκαλούν την πρόωρη και υπερβολική ανάπτυξη των νευρώνων».