Έλλη Στάη αφιέρωμα

Έλλη Στάη αφιέρωμα

Ένα αφιέρωμα σε μία ιέρεια της ελληνικής δημοσιογραφίας και μία μύστιδα της ελληνικής τηλεόρασης, που γνωρίζει τέλεια ελληνικά, κατέχει άριστα το αντικείμενό της και οι προσκεκλημένοι της σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή έχουν να αντιμετωπίσουν δύο πράγματα: τον χειμαρρώδη λόγο της και την απίστευτη ομορφιά και γοητεία της!..

Έλλη Στάη!.. Δύο λέξεις με τέσσερα γράμματα η κάθε μία, τέσσερα φωνήεντα και τέσσερα σύμφωνα και οι δύο μαζί!…

Και να μη θέλεις να λειτουργήσεις συνειρμικά, σίγουρα η σημειολογία του ονόματός της σού κατευθύνει το λογισμό στην πυθαγόρεια τετρακτύ ή στο τετραγράμματο σύμβολο που είδε ο Μωϋσής στον ουρανό, κάπου εκεί μακριά, στο όρος Χορήβ, εκεί που βρίσκεται η Αγία Κορυφή!

Όχι!.. Δεν λειτουργούμε με τη λογική μιας αριθμοσοφίας, ούτε μιας κοινότυπης αριθμολαγνείας! Η Έλλη Στάη είναι κάτι άλλο, πιο εξαιρετικό. Πιο ξεχωριστό και ελπιδοφόρο!

Ας το εξετάσουμε, λοιπόν, το θέμα. Ή μάλλον, ας το διερευνήσουμε καλύτερα για να είμαστε πιο κοντά στη δημοσιογραφική ορολογία:

Ακόμη κι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος θα ήταν λιγάκι δύσκολο να φανταστεί ότι μία απόγονός του, η Έλλη Στάη, θα είχε τα ωραιότερα μάτια της ελληνικής τηλεόρασης!…

Η Λευκαδίτισσα κυρία Έλλη Στάη, το γένος Τσαρλαμπά, απόγονος του Οδυσσέα Ανδρούτσου (μην εκπλήττεσθε, αυτό είναι αλήθεια!) είναι η προσωποποίηση του ωραίου και χειμαρρώδους λόγου της ελληνικής δημοσιογραφίας. Είναι η πυθαγόρεια μορφή της ελληνικής τηλεοπτικής παρουσίας. Η βαθυστόχαστη, συνετή και καλλιεργημένη Ελληνίδα δημοσιογράφος!

Η Έλλη Στάη, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι μια Ελληνίδα διανοούμενη, πλούσια σε γνώσεις. Πολυμαθής. Γνωρίζει τα πράγματα σε βάθος. Είναι ευρυμαθής, τετραπέρατη, πανέξυπνη! Με μία λέξη: Ευφυέστατη!

Και η εξυπνάδα της Έλλης Στάη δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι είναι μία ευφυής κυρία (το «σοφό παιδί» της τηλεόρασης, θα έλεγε ο γράφων), αλλά αυτή, που έχει ορθή κρίση, μεγάλη πείρα τής ζωής και σύνεση. Πρόκειται για συνετή και φρόνιμη κυρία, η οποία διαθέτει «κοινό νου», «κοινή λογική».

Η Έλλη Στάη είναι ο θηλυκός κυβερνήτης που έχει επινοηθεί με ευφυΐα για τον στόχο της. Εύστοχη και επιτυχής, κατάλληλη γι’ αυτό που κάνει ή πραγματεύεται.

Είναι αυτή που γνωρίζει κάτι πολύ καλά ακόμη και τους δυσεπίλυτους χρησμούς της ελληνικής δημοσιογραφίας και γνωρίζει πώς να διαβάζει πίσω και κάτω από τις γραμμές των κειμένων. Είναι μια νέα μύστιδα, μια Σίβυλλα, που κατέχει την δημοσιογραφία και τον τηλεοπτικό λόγο στην εντέλεια. Κι αυτά ως Ελληνίδα δημοσιογράφος. Ας την δούμε τώρα και σαν Ελληνίδα γυναίκα!

Η Έλλη Στάη διαθέτει κάτι που θα μείνει για πάντα αποτυπωμένο στο μυαλό και την ψυχή όχι μόνο των σημερινών αλλά και της νέας γενιάς των Ελλήνων: Τα θεόσταλτα και ουράνια μάτια της!

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Πόσοι και πόσοι Έλληνες δεν θα ήθελαν να υμνήσουν ή να εξυμνήσουν αυτά τα μάτια, που είναι ένα δώρο του Θεού σ’ αυτούς που την κοιτούν και την προσέχουν;

Πολύ φοβούμαι ότι οι προσκεκλημένοι της θα έχουν μια δυσκολία να την αντικρίσουν κατάματα διότι είναι λογικό να … ζαλίζονται και να χάνουν τα λόγια τους. Έχω μαρτυρία ανθρώπου που μου το έχει εξομολογηθεί!

Τα μάτια της Έλλης Στάη θυμίζουν κάτι από την πρωτόγνωρη ματιά της Εύας του Παραδείσου, αλλά κι από την φωσφορίζουσα ματιά ενός θηλυκού επίγειου αρχαίου Εωσφόρου (=ο φέρων το φως)!

Αλλά και η όλη παρουσία ή εμφάνισή της!.. Χριστέ μου!… Τι κορμοστασιά κι αυτή!… Ο γλύπτης Πραξιτέλης … (εδώ μάλλον λέω να σταματήσω για να μη με … κυνηγάει στους δρόμους ο σύζυγός της και αξιαγάπητος εφοπλιστής κ Μιχάλης Γουλανδρής, που τον βλέπουμε στη φωτογραφία μας να αγκαλιάζει την Έλλη Στάη, αφήνοντας το σταυρό να λάμπει κι αυτός με την ομορφιά του, όπως η πασίγνωστη Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια!)

Έλλη Στάη Βιογραφία

Είναι απόφοιτη του Αρσακείου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία. Για λίγο διάστημα άσκησε κανονικά τη δικηγορία. Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Μεσημβρινή και Ακρόπολη. Εκεί έκανε και το πρώτο της πρωτοσέλιδο, εξασφαλίζοντας αποκλειστική συνέντευξη από τον “μύθο” της Fiat, Τζιάνι Ανιέλι.

Από κει και πέρα η τηλεοπτική της καριέρα έφτασε στο ζενίθ της λάμψης (κεντρικό δελτίο ειδήσεων μαζί με τον Τέρενς Κουΐκ μέχρι το 1989, τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, “τηλεοπτικά παράθυρα” στα δελτία ειδήσεων, ενημερωτική εκπομπή “Ελλήσποντος”, εκπομπή “Με τα μάτια της Έλλης”, παρουσίαση κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 κλπ., κλπ., κλπ.!..

Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2006, έως και τις 3 Οκτωβρίου 2006, το παρουσίαζε από κοινού με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Αλλά τα πράγματα έδειχναν ότι δεν πάνε καθόλου καλά!…

Στις 4 Οκτωβρίου 2006 η δημοσιογράφος υπέβαλε την παραίτησή της από τον ΑΝΤ1 και από τότε (αν εξαιρέσεις ορισμένα μικρά διαλείμματα) χάθηκε από τα μάτια των τηλεθεατών, μέχρι την ώρα που την είδαμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δίπλα στον Νίκο Χατζηνικολάου και χθες (Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009) δίπλα στον Θέμο Αναστασιάδη να αποκαλύπτει πολλά και σπουδαία πράγματα από τις πιέσεις που κατά καιρούς είχε δεχτεί!.. Μέχρι … πράκτορα, την είπαν κάποιοι, εξυπηρετώντας δήθεν σχέδια άλλου ανταγωνιστικού σταθμού!

Να, όμως, που προφητική εκπομπή της “PERSONA GRATA” (=προσφιλές πρόσωπο), η οποία προβαλλόταν κάθε Δευτέρα τα μεσάνυχτα στον ΣΚΑΪ, αλλά διεκόπη λόγω υποχρεώσεων για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, δεν ήταν και τόσο προσφιλής για τον … Νίκο Ευαγγελάτο!

Φαίνεται πως η Έλλη Στάη είχε γίνει … σαρανταποδαρούσα και περπατώντας αργά, αλλά σταθερά, στον δρόμο για την τηλεοπτική Βαστίλη, εμφανίστηκε ξανά μπροστά μας, πιο δυναμική, πιο θαλερή, πιο εντυπωσιακή και –γιατί όχι;- πιο νέα και πολύ πιο όμορφη από πριν! Κοριτσάκι 20 ετών έγινε!.. Φτου να μην τη ματιάσουμε!..

Θα μου πείτε: Η Έλλη Στάη, το γένος Τσαρλαμπά, δεν είναι η τελευταία απόγονος του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ήρωα της Επανάστασης του 1821;

Ασφαλώς, ναι!.. Και από πού αποδεικνύεται αυτό; Μα, η πρόγονός της Ακριβή Τσαρλαμπά ήταν σύζυγος του Ανδρέα Ανδρούτσου και μητέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου!.. Ακούτε με που σας λέω!..

Με έναν τέτοιο πρόγονο, λοιπόν μπορεί να τα βγάλει κανένας πέρα μαζί της, ακόμη και αν αυτός λέγεται … Νίκος Ευαγγελάτος;

Και για να κλείσω πάλι με χιούμορ, ο τιτάνιος αγώνας μεταξύ ενός «θεού» της τηλεόρασης και ενός θηλυκού απογόνου του Οδυσσέα Ανδρούτσου, τελείωσε με νίκη του θηλυκού απογόνου!..

Αθάνατα κορίτσια, μια ζωή μπροστά μας βρίσκεστε!..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας