ΑρχικήΟχήματαΠαιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Επιλογή και αγορά

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Επιλογή και αγορά

Τα μικρά παιδιά κατά τις μετακινήσεις τους χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή προστασία από τους ενήλικες, που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Το να αφήνουμε ένα παιδί ελεύθερο να παίζει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή να το κρατάμε στην αγκαλιά μας, είναι μία εντελώς ανεύθυνη κίνηση, η οποία μπορεί να γίνει εγκληματική. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 1000 παιδιά και νέοι χάνουν τη ζωή τους από ατυχήματα, κυρίως τροχαία. Κάθε εβδομάδα 17 παιδιά και νέοι σκοτώνονται σε τροχαίο ατύχημα.

Ο βασικότερος τρόπος πρόληψης των βαριών συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων στα παιδιά είναι η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας.

Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ακόμη και σε σύγκρουση μέτριας βαρύτητας, αν το παιδί κρατιέται στην αγκαλιά, μπορεί: να εκσφενδονιστεί μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο, να λειτουργήσει σαν “αερόσακκος” για τον ενήλικα που το κρατάει, με αποτέλεσμα βαρύτατες σωματικές κακώσεις.

Το βάρος του παιδιού σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο, δηλαδή ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης περίπου 500 κιλά! Έχει βρεθεί ότι ο οδηγός αντιδρά καλύτερα σε μια δύσκολη στιγμή, εάν ξέρει ότι οι συνεπιβάτες του είναι δεμένοι με ασφάλεια.

Έτσι, για παιδιά από 0 έως 12 ετών υπάρχουν ειδικά καθίσματα, τα οποία συμβάλλουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στις ασφαλείς μετακινήσεις τους. Στο εμπόριο υπάρχουν καθίσματα, των οποίων η επιλογή βασίζεται κατά κύριο λόγο, στο βάρος του παιδιού. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί με βάση αυτήν την παράμετρο. Επίσης, οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί έχουν κατηγοριοποιήσει τα καθίσματα σε “ομάδες”, σύμφωνα με το βάρος των παιδιών.

Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων για αυτοκίνητο

ΟμάδαΒάρος παιδιούΗλικία
Ομάδα 0από τη γέννηση μέχρι 10 κιλά0-12 μηνών
Ομάδα 0+από τη γέννηση μέχρι 13 κιλά0-15 μηνών
Ομάδα 1από 9 μέχρι 18 κιλά9 μηνών-4 ετών
Ομάδα 2από 15 μέχρι 25 κιλά4 ετών-8 ετών
Ομάδα 3από 22 μέχρι 36 κιλά8 ετών-12 ετών

Ψαλίδα τιμής

Οι τιμές ποικίλουν από 25€ έως 500€! Το παράδοξο είναι ότι η τιμή είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας. Το φθηνότερο ηλικιακό γκρουπ είναι το 3 (για τα μεγάλα παιδιά). Το ακριβότερο είναι το 0+, ειδικά αν το μοντέλο χρησιμοποιεί στερέωση Ιsofix (επιβάρυνση μέχρι και 200 ευρώ). Το σύστημα Isofix επιτρέπει την απευθείας στέρεα αγκύρωση του παιδικού καθίσματος σε ειδικές βάσεις του καθίσματος του αυτοκινήτου. Χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η κακή τοποθέτηση ενός παιδικού καθίσματος προσφέρει τόση ασφάλεια όση και η μεταφορά ενός παιδιού χωρίς παιδικό κάθισμα.

Είδη παιδικών καθισμάτων για αυτοκίνητο

Καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω για παιδιά με βάρος μέχρι 9 κιλά

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του συνοδηγού ή στο πίσω κάθισμα. Με αυτά μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό σας τόσο με το αυτοκίνητο όσο και χωρίς αυτό, και να το χρησιμοποιείτε σαν “ρηλάξ”. Είναι εύχρηστα, προσφέρουν όμως προστασία για μικρό χρονικό διάστημα.

Καθίσματα διπλής κατεύθυνσης για παιδιά με βάρος μέχρι 18 κιλά

Είναι μεγαλύτερα, βαρύτερα και πιο δύσχρηστα. Προσφέρουν όμως προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιούνται στραμμένα προς τα πίσω τους πρώτους μήνες και στραμμένα προς τα εμπρός αργότερα. Και τα δύο αυτά είδη καθίσματος στερεώνονται με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, ενώ το παιδί δένεται με τη ζώνη ασφαλείας που διαθέτει το κάθισμα. Τα καθίσματα που τοποθετούνται στραμμένα προς τα πίσω παρέχουν καλύτερη ασφάλεια από αυτά που είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Συνήθως βολεύει περισσότερο ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που είναι ελαφρύ, εύχρηστο και -για τα μωρά- ανακλινόμενο, ώστε να μπορούν να κοιμηθούν. Μην πιστέψετε ποτέ πως μπορείτε να κρατήσετε ένα παιδί με ασφάλεια στην αγκαλιά σας, ακόμη και στο πίσω κάθισμα.

Καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός για παιδιά με βάρος 9 έως 25 κιλά

Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη. Τα μικρότερα καθίσματα (για παιδιά 9 έως 18 κιλά) στηρίζονται στο αυτοκίνητο με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και το παιδί δένεται με τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος. Τα μεγαλύτερα καθίσματα (για παιδιά 9 έως 25 κιλά) χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και για τη συγκράτηση του παιδιού.

Ανυψωτικά καθίσματα Είναι κατάλληλα για παιδιά από 15 έως 36 κιλά

Χρησιμοποιούνται για να ανυψώσουν το παιδί έτσι, ώστε να δεθεί με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε

  • Μετά από ένα σημαντικό τρακάρισμα, τόσο το παιδικό κάθισμα όσο και οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να αλλαχθούν. Οι προδιαγραφές τους δεν ισχύουν πια.
  • Αν δανειστείτε μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ελέγξτε αν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητο που έχει τρακάρει.
  • Κατά την αγορά παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να έχετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας (5θυρο, παλιό ή καινούργιο, ζώνες ασφαλείας πίσω, μήκος ζωνών). Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα ή οι ζώνες ασφαλείας που θα διαλέξετε μπορούν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
  • Με τον ήλιο, τα μεταλλικά μέρη της ζώνης ασφαλείας μπορεί να θερμανθούν τόσο ώστε να προκαλέσουν έγκαυμα.
  • Να απενεργοποιούμε τον αερόσακο συνοδηγού σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε το παιδικό κάθισμα. στη θέση του συνοδηγού.
  • Η χρήση των εγκεκριμένων παιδικών καθισμάτων προστατεύει τα παιδιά από θάνατο και τραυματισμούς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 83% σε περίπτωση σύγκρουσης.
  • Σε σύγκρουση του αυτοκινήτου με ταχύτητα μόλις 15 χλμ/ώρα, η πιθανότητα τραυματισμού ενός παιδιού που δεν μεταφέρεται στο ειδικό κάθισμα ή δεν φορά ζώνη, είναι επτά φορές μεγαλύτερη από ότι σε ένα ενήλικα και στις περισσότερες περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166